Hoofdstuk 1 van 9
In uitvoering

Anatomie van de nagel

Als nagelstylist is kennis van de natuurlijke nagel ontzettend belangrijk. Begrip van de anatomie (hoe je nagel in elkaar zit) en de functie van de nagel is cruciale basiskennis voor een goede nagelstylist. Met de juiste kennis kun je juist handelen, behandelingen aanpassen en waar nodig doorverwijzen naar een pedicure of dermatoloog.

Als je weet hoe de nagel en het omliggende weefsel is opgebouwd, heb je meer inzicht in hoe afwijkingen aan de nagels kunnen ontstaan. Afwijkingen aan de nagels komen vaak voor. Er kunnen verkleuringen ontstaan of andere veranderingen in de nagelplaat, omliggende huid of het nagelbed. Naast het feit dat deze afwijkingen klachten zoals pijn kunnen geven, kan het ook ontsierend zijn. In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op de pathologie (nagelziektes) van de nagel.

De nagel bestaat uit:

De proximale nagelplooi (Proximal Nail Fold, PNF)

De beide laterale nagelplooien (laterale perionychia)

Cuticula

Eponychium

Nagelbed

De nagelplaat

De nagelmatrix

Begrippenlijst

Distaal

Ver van de romp

Proximaal

Dichtbij de romp

Lateraal

Verder van het midden 

Mediaal

Dichtbij het midden 

Ventraal

Buikzijde 

Dorsaal

Rugzijde 

We behandelen de onderdelen van het nagelapparaat één voor één in de volgende paragrafen.

Belangrijk: sommige onderdelen van de nagel overlappen elkaar enigszins, waardoor er wat verwarring kan ontstaan. Ook liggen de verschillende onderdelen erg dicht bij elkaar. Oftewel: waar begint het een en eindigt het ander? Zelfs onderzoekers, dermatologen en vooraanstaande nagelstylisten zijn het niet altijd eens over de definities van de verschillende onderdelen van de nagel. Bij Nailed It Magazine hanteren we onderstaande definities omdat deze gebaseerd is op het meest recente wetenschappelijke onderzoek en de meest gedetailleerde weergave geeft.

Het verhoornde laagje huid wat op de nagelwal zit, wordt het eponychium genoemd. Het hele dunne vliesje wat soms zichtbaar is over de lunula wordt ook wel de cuticula genoemd. Het eponychium is het niet zichtbare deel en ‘produceert’ als het ware de cuticula. We maken hier dus onderscheid tussen het eponychium, cuticula en de nagelriem (PNF). In dit geval is de PNF het stuk huid waaronder de matrix ligt.