Hoofdstuk 2 van 9
In uitvoering

Functie van de nagels

Hoewel de nagels misschien zinloos lijken, hebben deze wel degelijk verschillende belangrijke functies. Zo bieden ze bescherming en stevigheid aan de toppen, hebben ze een nuttige functie bij krabben en geven ze precisie bij het oppakken van kleine voorwerpen. Daarnaast hebben nagels ook een esthetische functie waar we als nagelstylist heel bekend mee zijn!

De functies van de nagel

De ontwikkeling van de nagels

Onze nagels ontwikkelen zich al als we bij onze moeder in de buik zitten. Een foetus heeft vanaf acht weken vingers en tenen. Kort daarna worden de structuren, die later het nagelbed vormen, zichtbaar. Aan het proximale einde van het nagelbed vormt zich een plooi. De nagelmatrix ontstaat uit de cellen van het ventrale deel van deze plooi. In week dertien zijn ook lateraal overhangende nagelplooien, ook wel nagelwal, en een primitief ontwikkelde matrix zichtbaar.

De nagelplaat begint in de vierde maand te groeien vanonder de proximale nagelplooi. Rond week twintig bedekt de nagelplaat het hele nagelbed en wordt deze aan de voorzijde begrensd door een opstaande rand. In de zevende maand van de zwangerschap heeft de nagel zijn definitieve vorm gekregen. De ontwikkeling van de teennagels lijkt sterk op die van onze vingernagels, maar dan  met ongeveer vier weken vertraging.

De groeisnelheid

De nagels van de vingers groeien tussen de 1,9 tot 4,4 millimeter per maand. De groeisnelheid bij jonge, gezonde volwassenen is ongeveer 3,5 millimeter per maand. De nagelplaat van de pink groeit langzamer dan die van de andere vingernagels. Ook teennagels groeien minder snel. Gemiddeld groeien deze 1,6 millimeter per maand bij gezonde, jonge volwassenen. De grote teennagel groeit sneller dan de nagels van andere tenen. De nagels groeien bij het toenemen van de leeftijd steeds langzamer. Ook groeien de nagels overdag meer dan ‘s nachts, in de zomer sneller dan in de winter en bij mannen sneller dan bij vrouwen. Bij mannen en vrouwen boven de 70 jaar keert het om.

Waar bestaat een nagel uit?

De nagelplaat bevat grote hoeveelheden fosfolipiden (vetten). Het totale vetgehalte van de nagelplaat is 0,1 – 1% en dit vet bestaat voornamelijk uit cholesterol. De vetten zijn belangrijk voor de flexibiliteit van de nagel. Ook is de nagelplaat rijk aan calcium (0,1%) en bestaat het uit kleine hoeveelheden koper, mangaan, zink en ijzer. De hardheid van de nagel wordt gevormd door een hoog gehalte aan harde keratines met een hoog zwavelgehalte. Keratine is een soort eiwit dat je haren, huid en nagels op natuurlijke wijze beschermt.

Watergehalte

Wist je dat de nagels een watergehalte van 7 tot 12% hebben? Nagels kunnen zelfs 10 tot 30% van hun volume aan water opnemen. Dat betekent dat als je je nagels vaak dehydrateert en rehydrateert, ze sneller broos worden.