Kun je met voeding de gezondheid van nagels verbeteren?

voeding nagels

Geschreven door Rob van Berkel

Als nagelstylist wil je zorgen voor mooie en gezonde nagels bij je klanten. Soms kom je nagels tegen die afwijkingen vertonen. Welke rol speelt voeding bij de gezondheid van nagels? Er zijn verschillende uitwendige producten beschikbaar zoals supplementen en serums, maar hoe zit het met de werkzaamheid van deze producten? En wat zou je klanten kunnen adviseren over voeding en eventueel suppletie?

Heeft voeding invloed?

Om met de deur in huis te vallen; we weten weinig over hoe je met voeding de gezondheid van de nagels kunt verbeteren wanneer er geen afwijkingen of voedingstekorten zijn. Gezond eten met voldoende groente en fruit, volkoren graanproducten, zuivelproducten, peulvruchten, ongezouten noten en vette vis is dan het advies. 

Maar wat kun je doen bij nagelafwijkingen? Je ziet ze als nagelstylist vast wel voorbijkomen. Denk daarbij aan onder andere holle, bolle en broze nagels. De oorzaak kan een medische aandoening zijn, maar soms weten we de oorzaak niet. Welke invloed voeding heeft is vaak onduidelijk. 

Lees ook:

Een serieus tekort 

Een serieus tekort aan sommige vitamines en mineralen zou er wel een rol bij kunnen spelen. De nagel bestaat immers (voor een klein deel) uit de mineralen magnesium, calcium, ijzer, zink, natrium en koper. Het lichaam kan zelf echter geen, of onvoldoende vitamines en mineralen maken. We zullen die dus in voldoende mate met onze voeding (of supplementen) binnen moeten krijgen. Doen we dat niet, dan ontstaan er op een gegeven moment tekorten. De onderstaande voedingstekorten worden in verband gebracht met nagelafwijkingen [1-3].

Tekort aanNagelafwijking
CalciumWitte strepen op de nagels (transversale leukonychia)
 Top van de nagel zacht en dun (hapalonychia)
JodiumBolvormige nagels (clubbing)
MagnesiumTop van de nagel zacht en dun (hapalonychia)
IJzer(koilonychia)Holvormige nagels, ook wel lepeltjesnagels genoemd  
 Kwetsbare nagels met groeven (onychorrhexis)
             Bleke nagels
ZinkKwetsbare nagels met groeven (onychorrhexis)
 Diepe horizontale groeven op de nagels (lijnen van Beau)
Vitamine ATop van de nagel zacht en dun (hapalonychia)
 Zachte nagels (hapalonychia)
Vitamine B2Holvormige nagels (koilonychia)
Vitamine B3Witte strepen op de nagels (transversale leukonychia)
Vitamine B6Top van de nagel zacht en dun (hapalonychia)
Vitamine B8Broze nagels
Vitamine B12Hyperpigmentatie van nagels (en huid)
Vitamine CTop van de nagel zacht en dun (hapalonychia)
Vitamine DTop van de nagel zacht en dun (hapalonychia)
 Zachte nagels (hapalonychia)

Houd er wel rekening mee dat het bewijs voor de bovenstaande verbanden tussen voedingstekorten en nagelafwijkingen niet heel sterk is. Andere oorzaken zijn niet uit te sluiten en meestal waarschijnlijker.

Hebben voedingssupplementen invloed?

Er is onvoldoende bewijs dat supplementen de gezondheid van nagels kunnen verbeteren wanneer er geen voedingstekorten zijn [2]. Daarbij speelt mee dat er weinig goed onderzoek naar is gedaan. En dat is wel nodig om een goed onderbouwd advies aan je klanten te kunnen geven.

Is biotine een uitzondering?

Er is wel discussie of biotine (vitamine B8) kan helpen tegen broze nagels [2-5]. Dit vitamine is onder andere betrokken bij de energiestofwisseling, een normale werking van het zenuwstelsel en het behoud van een gezonde huid. Van nature komt het voor in eieren, lever, kaas, volkoren graanproducten, sommige groenten, noten en pinda’s. Rauwe eieren bevatten echter het eiwit avidine dat kan binden aan biotine waardoor het niet door het lichaam opgenomen kan worden. Door eieren te koken of te bakken wordt het avidine onwerkzaam gemaakt.

Hoewel een paar studies laten zien dat biotine de hardheid, stevigheid en dikte van broze nagels verbetert, moeten daar wel kanttekeningen bij geplaatst worden. De studies zijn namelijk klein en bevatten vaak geen controlegroep. Dat maakt de resultaten niet zo betrouwbaar. Wetenschappers geven daarom ook aan dat grotere studies met een controlegroep nodig zijn om de effectiviteit en optimale dosering te kunnen bepalen [5]. 

De aanbevolen dagelijkse inname voor biotine is 40 microgram [6]. Als behandeling tegen broze nagels wordt weleens een dosering van 5-10 milligram per dag geadviseerd, gedurende 3-6 maanden [4]. Dat is 125-250 keer meer dan de aanbevolen dagelijkse inname. Het is onmogelijk om zoveel biotine met de normale voeding binnen te krijgen. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat zo’n hoge dosering schadelijk is. 

Welke gezondheidsclaims mogen fabrikanten (niet) maken?

In Europa is er regelgeving voor het gebruik van gezondheidsclaims door fabrikanten. Niet alle gezondheidsclaims zijn namelijk toegestaan in reclames en op verpakkingen. Een gezondheidsclaim moet zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. De ‘European Food and Safety Authority’ (EFSA) heeft als taak om de gezondheidsclaims die worden ingediend te beoordelen en de Europese Commissie daarover te adviseren. 

De gezondheidsclaim dat biotine bijdraagt aan het behoud van gezonde nagels hebben ze afgekeurd, omdat de studies onvoldoende van kwaliteit waren [7]. Dat geldt ook voor calcium, jodium, L-methionine, cysteine, methylsulfonylmethaan (MSM) en de vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E [8-19]. Voor selenium en zink is die gezondheidsclaim wel goedgekeurd [20, 21]. Dat wil overigens niet zeggen dat gezegd mag worden dat selenium en zink helpen bij nagelproblemen zoals broze nagels en kalknagels. Dat is namelijk duidelijk wat anders dan een bijdrage leveren aan het behoud van gezonde nagels.

Conclusie

Om verschillende redenen is het belangrijk om voedingstekorten te voorkomen. Je verkleint er ook de kans op nagelafwijkingen mee. Op dit moment is er echter onvoldoende bewijs om je klanten specifieke voeding of suppletie te adviseren om de nagelgezondheid te verbeteren of om nagelafwijkingen te behandelen.

Klik hier om de referentielijst van dit artikel te bekijken.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *