Kunstnagels bij een klant met kanker, kan dat?

kunstnagels kanker

Wanneer je kanker hebt, kunnen verzorgde nagels je net dat stukje vrouwelijkheid bieden. Hoe mooi is het als jij daar als nagelstylist aan kan bijdragen? Maar is het wel verantwoord om kunstnagels te plaatsen bij iemand met kanker? De handen van iemand die onder behandeling is bij een oncoloog zijn namelijk extra kwetsbaar door de behandeling met chemo-, radio-, immuun- of hormoontherapie. Mischa Nagel adviseert nagelstylisten daarom om de nagels van klanten met kanker niet te behandelen. 

Mischa Nagel is zorgspecialist op het gebied van hand- en voetzorg. Hij introduceerde onder meer de opleiding Oncologische Handzorgverlener (OHV). Deze opleiding richt zich op kwalitatieve zorg aan de handen voor patiënten met kanker. Met de juiste zorg kan de kwaliteit van leven voor patiënten namelijk verhoogd worden. Een groot deel van de oncologiepatiënten ervaart namelijk klachten aan de handen en/of voeten. 

Klachten aan de handen 

Het hand-voetsyndroom is zo’n aandoening die bij mensen met kanker kan ontstaan. Het is als het ware een soort lekkage van de chemotherapie in handen en/of voeten. Klachten die kunnen ontstaan zijn jeuk, roodheid, pijn, zwellingen en infecties van de huid en nagels. Daarnaast kunnen er bij mensen met kanker ook specifieke nagelaandoeningen ontstaan. Denk aan het gedeeltelijk of volledig loslaten van de nagels. Ook nagelriemontstekingen en gistinfecties liggen op de loer. 

Wanneer deze complicaties niet goed of niet op tijd behandeld worden, kan dit ertoe leiden dat de patiënt wil stoppen met de behandeling. Dit heeft grote gevolgen en kan tot het overlijden van een patiënt leiden. Je kan je dus voorstellen dat het veroorzaken van een klein wondje tijdens een behandeling in de salon grote gevolgen kan hebben. Toch zijn er veel nagelstylisten die wél kunstnagels plaatsen bij klanten die onder behandeling van een oncoloog staan. 

Kunstnagels en kanker gaan niet samen 

Een nagelstylist kan bijvoorbeeld contact opnemen met de behandelend oncoloog om na te vragen of een behandeling mogelijk is. Dit kan een manicure zijn, maar ook het plaatsen van een kunstproduct zoals rubberbase, gel of acryl. Een oncoloog is echter niet altijd op de hoogte van de precieze technieken die worden gebruikt binnen de nagelstyling. ‘Het verwijderen van de nagelriemen kan tot grote problemen leiden. Wanneer je dat doet bij iemand met kanker, is dat vragen om problemen.’ 

Daarnaast verhoog je het kans op infecties door een kunstproduct op de nagel te plaatsen. ‘De huid heeft een zogenaamde zuurmantel. In deze mantel vindt je een paar triljoen micro-organismen. Zij zorgen ervoor dat bacteriën van buitenaf geen infectie kunnen veroorzaken.’ Deze zuurmantel vinden we ook op de nagel. ‘Wanneer ik een kunstnagel op die nagel plaats, sterven de micro-organismen die zuurstof nodig hebben.’ Kortom, onder de nagel kan vervolgens van alles gaan groeien en bloeien. 

Oók geen manicure 

Dat is bijvoorbeeld de reden dat een verpleegkundige geen kunstnagels draagt. ‘Een verpleegkundige komt in contact met mensen met een minder goede weerstand. Het dragen van kunstnagels is een risicofactor omdat je hiermee bacteriën, virussen en schimmels kunt overdragen.’ Maar is een manicure bij iemand met kanker dan ook niet mogelijk? Volgens Mischa zouden nagelstylisten een klant met kanker altijd door moeten verwijzen naar een Oncologisch Handzorgverlener (OHV). 

Een Oncologisch Handzorgverlener (OHV) heeft een specialisatie gevolgd om de handen en nagels van mensen met kanker te behandelen. De opleiding is in 2019 ontstaan omdat er veel vraag naar was. Eerder introduceerde Mischa Nagel de opleiding tot Oncologisch Voetzorgverlener (OVV). ‘Wetenschappelijk gezien was er voor handzorg nog minder informatie dan bij voetzorg. Zeker over nagelzorg is weinig te vinden.’ Daarom richtte Mischa een expertgroep op. 

Richtlijnen voor handzorgverleners 

De expertgroep heeft één jaar lang gekeken naar de informatie die wel beschikbaar was. Daar is de opleiding OHV uit ontstaan. ‘Maar het is een erg lastig vakgebied. Er is geen branchevereniging en geen regelgeving.’ Daarom moeten mensen die willen deelnemen aan de opleiding een motivatiebrief schrijven. Daarnaast moeten zij aantonen dat zij minimaal een mbo niveau 4 werk- en denkniveau hebben. ‘Vervolgens moet een OHV’er zich aan bepaalde richtlijnen houden. Anders ben je de titel kwijt.’ 

Aan de hand van deze criteria wil Mischa in ieder geval de handzorg voor oncologiepatiënten op de kaart zetten. Cursisten krijgen les op het gebied van dermatologie, onco-psychologie, hygiëne- en infectiepreventie en communicatie. ‘Want je moet als handzorgverlener ook open kunnen communiceren met je klant.’ Ook onderwerpen zoals het opstellen van een behandelplan komen aan bod. 

Handzorg als ondergeschoven kindje 

De opleiding tot Oncologisch Handzorgverlener (OHV) is volgens Mischa een eerste stap in de goede richting. ‘Maar op het gebied van handzorg is er nog veel te doen. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van patiënten met diabetes, reuma maar ook de ouder wordende patiënt.’ Meer daarover lees je in het artikel ‘medische handzorg wordt steeds belangrijker.’

Meer lezen? Je leest alle PRO artikelen hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *