Wanneer inschrijven bij de KvK als nagelstylist? (2024 update)

Veel startende nagelstylistes vragen zich af: wanneer moet ik me inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK)? Sommige informatie op internet is soms verwarrend of verouderd, dus we zetten graag de laatste stand van zaken voor je op een rijtje.

Wettelijke plicht

In Nederland ben je wettelijk verplicht om je in te schrijven bij de KvK als je aan de volgende drie criteria voldoet:

  • Je levert diensten tegen een vergoeding. In dit geval verzorg je nagelbehandelingen voor klanten.
  • Je neemt deel aan het economische verkeer. Dit betekent dat je nagelstyling als een professionele activiteit uitoefent, met als doel om winst te maken.
  • Je richt je op meer dan alleen familie en vrienden.

Moment van inschrijving

Het is belangrijk om je te realiseren dat je niet per se hoeft te wachten tot je een volle agenda hebt om je in te schrijven bij de KvK. Ben je al aan de slag met klanten, of ben je van plan om dat binnenkort te doen? Dan is het verstandig om je nu al in te schrijven. Zo voorkom je boetes en voldoe je op tijd aan deze administratieve verplichtingen.

Voordelen van inschrijving

Naast de wettelijke plicht, zijn er ook diverse voordelen verbonden aan het inschrijven bij de KvK:

  • Professionele uitstraling: Je hebt een officieel KvK-nummer en handelsnaam, wat je een professionele uitstraling geeft.
  • Gemakkelijker inkopen: Met een KvK-nummer kun je eenvoudiger inkopen doen bij groothandels en leveranciers.
  • Aanvragen van vergunningen: Voor het uitoefenen van bepaalde werkzaamheden, zoals het huren van een salonruimte, heb je mogelijk een vergunning nodig. Met een KvK-nummer is het eenvoudiger om deze te verkrijgen.
  • Btw-aftrek: Als je onder de kleineondernemersregeling valt (tot € 20.000,- per jaar omzet), hoef je geen BTW af te dragen. Je mag dan ook geen BTW terugvorderen op je zakelijke kosten.
  • Toekomstbestendig: Ben je van plan om je bedrijf in de toekomst uit te breiden? Dan is het alvast handig om ingeschreven te staan bij de KvK.

Inschrijven bij de KvK

Het inschrijven bij de KvK is een bijzonder moment. Je wordt nu écht ondernemer! De voorinschrijving kun je online doen, via de website van de KvK. De kosten voor de inschrijving van een nieuwe onderneming of organisatie in het Handelsregister zijn eenmalig € 80,10. Deze inschrijfvergoeding is voor ondernemers fiscaal aftrekbaar. Na inschrijving ontvang je je KvK-nummer en word je automatisch aangemeld aan de Belastingdienst.

Ondernemer voor de Belastingdienst

Let op: het kan voorkomen dat je bij de Belastingdienst wel als ondernemer wordt gezien, terwijl de KvK je niet als zodanig registreert. Dit is bijvoorbeeld het geval als je minder dan € 20.000,- per jaar omzet, maar wel BTW moet afdragen. In dat geval ben je ‘ondernemer voor de BTW en ontvang je een BTW-identificatienummer. Je inkomsten geef je dan op bij de Belastingdienst als ‘bijverdiensten’. Zie eenvoudig en snel wat voor jou geldt met de Ondernemerscheck.

We hopen dat dit artikel je een duidelijk beeld geeft wanneer je je moet inschrijven bij de KvK als nagelstylist. Heb je nog vragen of onduidelijkheden? Neem dan gerust contact op met de KvK of de Belastingdienst.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.