Eén gezamenlijk protocol voor de nagelbranche

Nagelstylisten mogen vanaf maandag 11 mei de deuren weer openen. Magnetic Nail Design en de Nagelsector hebben hun krachten gebundeld voor één sectorbreed protocol. Met deze richtlijnen zouden nagelstylisten weer veilig aan het werk kunnen in tijden van corona. ‘Het protocol wordt door het ministerie van Economische Zaken bekeken, maar er zijn geen belemmeringen om maandag weer open te kunnen’, aldus Piet de Vries van de Nagelsector. 

Het Ministerie van Economische Zaken heeft een adviserende rol bij het ontstaan van een protocol voor de branche. Het ontstaan van de twee losse protocollen van de Nagelsector en Magnetic kan volgens het ministerie tot verwarring leiden bij nagelstylisten. Om die reden hebben zij geadviseerd om de krachten te bundelen. De richtsnoeren kwamen in grote lijnen overheen en er was geen sprake van grote inhoudelijke verschillen. Het definitieve, gezamenlijke protocol is hier te vinden.

Verplicht of niet?

Maar is zo’n protocol nou verplicht of niet? ‘Het protocol is geen verplichting, maar je bent wettelijk gezien wel verplicht om veilig te werken’ legt Rinske Wieman, woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken uit. Zo’n protocol laat eigenlijk zien hoe je in tijden van corona op een veilige manier kan werken. Er wordt dan ook nadrukkelijk geadviseerd om het protocol van de branche op te volgen. Als nagelstylist heb je daarnaast een bepaalde verantwoordelijk richting je klant en eventuele werknemers. 

Een protocol is eigenlijk een richtlijn. Het is gebaseerd op de bestaande richtlijnen van het RIVM en maakt duidelijk wat het voor jou als nagelstylist concreet betekent. Je kan het zien als een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de specifieke situatie voor jou als nagelstylist.

In de praktijk

De verantwoordelijkheid om het protocol op te stellen, ligt bij de branchevereniging. In een eerdere persconferentie riep minister president Mark Rutte verschillende branches op om protocollen op te stellen.

In het protocol van de nagelbranche wordt zowel rekening gehouden met de ambulante nagelstylist, de nagelstylist die werkt vanuit huis als de nagelstudio met meerdere werknemers.  Wie normaal gesproken al veel waarde hecht aan hygiëne in de salon, zal niet veel extra maatregelen moeten treffen. ‘Als ligt er nu meer nadruk op hygiëne, zoals vaker wassen en desinfecteren’, zegt Piet.

Werken op afspraak

In de persconferentie van het kabinet over de versoepeling van de maatregelen gaf het kabinet daarnaast aan dat er op afspraak gewerkt moet worden. Daarnaast zijn klanten met klachten die op corona kunnen duiden, niet welkom. Nagelstylisten moeten dit actief controleren door hiernaar te vragen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Verwante artikelen

[Special] De chemische risico’s van nagelproducten  

Als nagelstylist kom je in contact met chemische stoffen en vijlsel. Daar denk je misschien niet elke dag bij na, maar het kan gevaren met zich meebrengen. ‘Wanneer je in de cosmetische sector werkt, moet het als het ware allemaal gezellig zijn. Er wordt niet altijd gedacht aan de eventuele risico’s, maar eigenlijk ben je gewoon bezig met chemicaliën die schadelijk kunnen zijn’, zegt doctor Paul Scheepers van het Radboudumc.

Hygiëne in de nagelstudio: ‘coronavirus is een wake-up call’

Hygiëne is vaak een ondergeschoven kindje in de nagelstudio. Dat terwijl het, zeker in deze tijd, ontzettend belangrijk is. ‘De uitbraak van het coronavirus is een wake-up call voor nagelstylisten’, licht hygiëne-expert Karolien van der Scheer toe. Nailed It Magazine sprak met Karolien om te bepalen welke hygiënevoorschriften je altijd moet volgen in de salon.…

Om dit artikel te kunnen lezen, kun je één van de volgende lidmaatschappen afnemen: Premium jaarlijks or Premium maandelijks. Heb je al een lidmaatschap, log in om het artikel te lezen.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *