Vrees de frees (niet)

nagelfrees

De nagelfrees. De elektrische vijl. Onze grootste vriend en soms helaas een verraderlijke vijand… áls je niet goed met de machine omgaat. Want je kunt de nagels van je klant er flink mee beschadigen (nog afgezien van de pijn die dat doet!) als je niet op de juiste manier met dit apparaat werkt. Hoe moet je eigenlijk vijlen met een nagelfrees? Hoe moet het niet? Dit leer je natuurlijk niet alleen door in theorie te weten hoe je de elektrische vijl moet bedienen. Je hebt als professioneel nagelstyliste ook praktijkervaring nodig.

Hoe voorkom je nou schade aan de nagels van je klant? Hoe leer je op de juiste manier omgaan met de nagelfrees? We gaan er in dit artikel op in.

Wat is een nagelfrees eigenlijk?

Een nagelfrees is simpelweg een elektrische nagelvijl, waarop je verschillende koppen (bitjes) kunt zetten die je weer voor verschillen de handelingen gebruikt. Elektrische nagelvijlen zijn must-have tools voor de professionele nagelstyliste. Niet alleen voor jou is zo’n machine fijn. Ook voor je klant is het verkorten van de tijd die een behandeling kost heel fijn.

Hoe gebruik je de nagelfrees verkeerd?

Er zijn helaas veel manieren waarop je deze powertool verkeerd kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan teveel druk zetten, oude of verkeerde bitjes gebruiken, te lang op een plek blijven vijlen of te dicht tegen de huid komen.

Hoe moet het dan wel? Het juiste gebruik van de nagelfrees

We vroegen Miranda Haas van Magic Nails om praktische tips.

Door met een elektrische vijl te werken worden armen, schouders en nek aanmerkelijk minder belast tijdens het aanbrengen en opvullen van kunstnagels. Met wat ervaring kun je met een elektrische vijl sneller werken dan met de hand. Enkele praktische tips voor het werken met een elektrische vijl:

  1. Voer nooit handelingen uit met een elektrische vijl waar je niet zeker van bent. Vijl bij de geringste twijfel altijd met de hand!
  2. Draag een mondmasker en een veiligheidsbril (of een normaal montuur met vensterglas) om te voorkomen dat je het stof inademt of in je ogen krijgt.
  3. Vermijd kleding met losse mouwen en bind lang haar in een staart of vlecht (een bit dat zich met een snelheid van 25.000 toeren in je gezicht boort omdat het je losse haren pakte wil je echt niet meemaken!).
  4. Houd de elektrische vijl tijdens het werk in beweging. Nooit op één en dezelfde plaats houden.
  5. Laat de vijl het werk doen, zet niet te veel druk. Druk veroorzaakt wrijving, wrijving veroorzaakt hitte!
  6. Gebruik stofkappen op de bits ter bescherming van het handstuk.
  7. Reinig, desinfecteer en droog de bits na iedere klant en leg ze stofvrij weg.
  8. Controleer de bits regelmatig. Zijn ze nog recht? Met een kromme bit op een snelheid van 20000 toeren krijgt de nagel 20000 klappen per minuut!
  9. Plaats nooit een natte bit in het handstuk! Het handstuk gaat door het vocht van binnen roesten.
  10. Het verwijderen van overtollig cuticle weefsel op de nagelplaat gaat het beste met kleine diamant bits (ook uitgehard ‘gemorst’ product verwijder je hier makkelijk mee!).
  11. De vorm en grofheid van de bit bepaalt waarvoor je het gebruikt. Elektrisch vijlen kan RSI helpen voorkomen, maar alleen daarmee voorkom je het niet. Let ook op de volgende punten:
    – Houd het handstuk losjes vast, niet krampachtig als een pen.
    – Als het handstuk te glad is of te smal, wikkel er dan wat beschermtape omheen (die je ook voor de vingers gebruikt) om een betere “grip’ te krijgen.
    – Neem minstens 10 minuten rust tussen de afspraken in.
    – Doe in die pauzes wat ontspanningsoefeningen met je vingers, nek en schouders.
  12. Laat je elektrische vijl regelmatig een onderhoudsbeurt geven via je leverancier. Dan heb je er jarenlang plezier van.
  13. Last but not least: volg een cursus zodat je weet welk soort bit voor welke handeling geschikt is en vergeet nooit dat alles wat wij doen ter bescherming en behoud van gezonde natuurlijke nagels hoort te zijn. Dat is immers de beste basis voor elke nagelbehandeling.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.