7 tips voor die gewilde werk-privé balans

column

Als nagelstylist en ondernemer kun je zo makkelijk opgeslokt worden in al je werkzaamheden dat je vergeet tijd vrij te maken voor jezelf. En dat is zonde. Want een goede werk-privébalans heeft invloed op jouw mindset en daarmee indirect ook op je omzet. Voel jij je goed, dan zijn je prestaties simpelweg beter. Met een opgeruimd hoofd krijg je letterlijk meer ruimte voor rust én nieuwe ideeën. Ik deel graag zeven tips met je voor meer me time. 

Grenzen stellen 

Wees duidelijk over je werktijden, naar klanten maar ook naar jezelf toe. Het is soms verleidelijk om toch nog dat ene appje te beantwoorden om 23.00 maar het is beter als je echt duidelijk grenzen stelt. Het geeft veel meer rust en zo kun je je weer veel beter opladen om met nieuwe energie weer aan het werk te gaan. 

Privétijd plannen

Het klinkt misschien gek maar ook privétijd kun je plannen in je agenda. Als je een planning maakt voor je werk én je privéleven, inclusief tijd voor ontspanning en leuke activiteiten, geeft dat veel rust. Maak tijd voor jezelf, voor sporten, yoga of gewoon even helemaal niks. Als je het plant weet je het ook van tevoren, kun je er naartoe leven en er in alle rust van genieten. 

Zeg ja op nee zeggen

Veel mensen vinden nee zeggen moeilijk. Tegen klanten, familie en vrienden. Maar hoe meer je ja zegt tegen anderen, hoe meer je nee zegt tegen jezelf. Als je iets liever niet wilt omdat je eigenlijk een uurtje alleen in bad wil liggen, doe het dan niet. Kies voor jezelf. Je hebt het druk en voor jezelf kiezen is belangrijk. Niemand heeft er iets aan als jij je op je tandvlees naar afspraken sleept. Door prioriteit te geven aan jouw welzijn en nee te zeggen zorg je beter voor jezelf en daarmee ook voor anderen én voor je bedrijf. 

Take a break

Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt tijdens je werkdag om te rusten en op te laden. Sta op, strek je uit, ga vooral even naar buiten om je hoofd leeg te maken. Probeer je pauzes niet al scrollend door te brengen, al die prikkels op je telefoon geven je alleen maar meer stress. 

Zorg voor jezelf

Het lijkt een open deur natuurlijk maar toch lopen we onszelf vaak voorbij. Zeker als je veel petten op hebt; je bent moeder, ondernemer, echtgenoot, vriendin, dochter, boekhouder…er komt geen einde aan de ballen die je in de lucht moet houden. In het vliegtuig zeggen ze niet voor niets dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten voordat je anderen gaat helpen. Zorg eerst voor jezelf, zo kun je ook beter voor anderen zorgen. 

Durf te delegeren

Wees niet bang om taken te delegeren of hulp te vragen wanneer dat nodig is. Je hoeft niet alles zelf te doen, misschien wil je dat wel maar ook dat is niet altijd goed voor je. Als je bepaalde taken kunt uitbesteden en daarmee jouw werklast kan verminderen, heb je meer tijd over die je aan leuke zaken kunt besteden.

Go with the flow

Wees flexibel en pas je planning aan wanneer dat nodig is. Soms kunnen onverwachte gebeurtenissen je planning verstoren en dat is oké. Het belangrijkste is dat je in staat bent om je aan te passen en zaken te accepteren zoals ze zijn. Zolang je maar weet dat jij en jouw welzijn ook een prioriteit is. 

Tot slot

Een goede werk-privébalans is natuurlijk een voortdurende uitdaging, maar het is goed om er eens bewust mee bezig te zijn. Om te monitoren hoeveel uren je overal aan besteedt, zaken op te schrijven die je niet wilt vergeten, bewust tijd vrij te plannen en jezelf die tijd te gunnen. Met die mindset krijg je veel meer rust in je hoofd en loop je niet altijd over. Vaak komt er een misplaatst schuldgevoel om de hoek kijken als je jezelf op de eerste plaats zet. En dat hoeft niet. Gun je jezelf je me time. Je hebt het verdiend! 

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.