Nagelstylist, trek die handschoenen aan!

nagelstylist handschoen

Op Instagram, TikTok en Facebook zie ik het regelmatig: een nagelstylist zónder handschoenen. Ik krijg er kriebels van, want er zijn geen excuses of redenen meer te bedenken om geen handschoenen te dragen tijdens de behandeling. ‘Het zit niet fijn’ of ‘Ik kan er niet mee werken’? Onzin.

Laat ik eerlijk zijn: toen ik 7 jaar geleden startte met een basisopleiding tot nagelstylist, droeg ik ook geen handschoenen. Niemand had mij iets verteld over het belang en mijn medestudenten droegen ook geen handschoenen. Het was niet de standaard. Met mijn diploma in de pocket startte ik met mijn nagelstudio. Nog steeds zonder handschoenen.

Een professional draagt handschoenen

Als beginnend nagelstylist struinde ik uren rond op social media om andere nagelstylisten te volgen, de professionals uit het vak te bewonderen en in contact te komen met collega’s. Al snel ontdekte ik: die handschoenen zijn écht nodig. Bijvoorbeeld om het risico op een acrylaatallergie te voorkomen. Handschoenen geven zeker geen garantie op het voorkomen van een allergie, maar alle beetjes helpen. Het is goed om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen in je salon. Ineens voelde het ook heel gek dat ik al die tijd geen handschoenen had gedragen. Zou ik het zelf niet vreemd vinden als mijn pedicure geen handschoenen draagt? Of de tandarts? Ieuw.

Dus hup, naar de grote actiewinkel en handschoenen aan. Maar wat bleek? Niet iedere handschoen is hetzelfde. Het materiaal, de dikte, keurmerken: het speelt allemaal een rol om jezelf optimaal te beschermen. Mijn zoektocht naar de juiste handschoenen was niet makkelijk. Ik zocht uit waar zo’n handschoen dan aan moet voldoen. Voor de nagelbranche zijn helaas geen vastomlijnde hygiëneprotocollen of regels en soms voelt het alsof we daarom het wiel opnieuw moeten uitvinden. Lang verhaal kort, ik ontdekte welke kenmerken een goede handschoen moet bevatten. Het moet niet alleen een bepaalde tijd beschermen tegen chemicaliën, maar ook tegen ziekteverwekkers.

He dragen van handschoenen, niet fijn?

In het begin voelde het zo ontzettend onwennig. Als je gewend bent aan huid-op-huid contact tijdens een nagelbehandeling, lijken handschoenen ineens een enorme barrière te vormen. Ik voelde ineens een stuk minder. Moet ik hier nu nog een beetje bijvijlen? Ik voel het niet. En oh ja, gek werd ik van de sjablonen die aan mijn handschoenen bleven plakken. Goed nieuws: alles went, ook een handschoen.

Hoewel ik enorm moest wennen aan het dragen van handschoenen werd het al snel een gewoonte. Sterker nog, werken zonder handschoenen voelt naakt. Ik kan me niet meer voorstellen om zonder te werken. Daarnaast maakte de coronapandemie nog eens pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is. Dus draag die handschoen niet alleen om het risico op een allergie te verminderen, maar ook om besmettingsgevaar te voorkomen. De handen zijn immers besmettingsbron nummer één. Met het dragen van – de juiste – handschoenen kan je besmetting met virussen, bacteriën en schimmels voorkomen. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de klant.

Dus werk jij nog zonder handschoenen? Hup, naar de groothandel en trek ze aan! En oh ja, tip: zorg dat je de juiste maat koopt. Niets zo vervelend dan te grote handschoenen want dat werkt inderdaad niet fijn.

Hi, 👋
Bedankt voor je bezoek!

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.