Help, mijn nagelstylist is gesloten!

kunstnagels verwijderen

De overheid heeft besloten dat ook nagelstudio’s verplicht de deuren moeten sluiten om het coronavirus in te dammen. Logisch, maar vervelend als je nu met een flinke uitgroei thuis zit. Wat kan je doen als je nagelstylist gesloten is, wat moet je zeker niet doen en op welke manier kan je kunstnagels verwijderen? Nailed It Magazine ging ik gesprek met een aantal professionals in de branche. 

Mariana van der Zanden is importeur van het Italiaanse nagelmerk Nailover en won meerdere (inter)nationale prijzen voor haar werk als nagelstylist. Al voor de verplichte sluiting besloot zij dat het niet meer verantwoord was om klanten te ontvangen in haar salon. Zij adviseert consumenten die normaal kunstnagels of gellak dragen vooral om contact op te nemen met hun nagelstylist. ‘Zij kan je het juiste advies geven.’ 

Kort vijlen en uit laten groeien 

Natuurlijk kan zij wel een algemeen advies geven. Voor gel geldt dat je dit het beste kort kan vijlen en uit kan laten groeien. Acryl kan je eventueel zelf afweken met aceton voor kunstnagels. Gellak kan ik veel gevallen ook afgeweekt worden, maar het is goed om dit na te vragen bij jouw nagelstylist. De werkwijze kan per merk verschillen. 

Wat je in ieder geval niet moet doen? ‘Ga niet proberen om je nagels hardhandig te verwijderen. Bijvoorbeeld door je tanden te gebruiken of door met scherpe voorwerpen in de weer te gaan’, licht Mariana toe. ‘Het is ook verstandig om je nagels vooral niet te gaan knippen’, vult nagelstylist en educator Rianne Wagemans aan.

Beschadig je eigen nagels niet

Rianne heeft haar salon ook gesloten en adviseert haar klanten om de eigen nagels niet te beschadigen. ‘Dat kan gebeuren door te gaan pulken.’ Het is beter om de nagels in te korten en eventuele lifting (lucht) te verwijderen met een vijl. ‘Die vijlen kan je bij een professionele salon aanschaffen.’ Daarnaast is het verstandig om nagels vooral niet vast te lijmen. ‘Je hebt dan kans op pseudomonas.’ Dit is een bacterie die veel schade kan aanrichten. 

Ook waarschuwen nagelstylisten voor salons die nog gewoon geopend zijn. ‘Het is zeer onverantwoord om zo’n salon te bezoeken. Deze nagelstylisten volgen de verplichte sluiting niet op en spelen op deze manier met mensenlevens’, zegt Rianne. Zij verwacht niet dat haar klanten nu een bezoek brengen aan zo’n salon. ‘Maar in mijn achterhoofd denk ik: ‘zullen ze allemaal wel terugkomen?’ 

Ga niet zelf aan de slag 

Misschien vind je het maar niets om je kunstnagels te verliezen en wil je het eens zelf proberen. Toch is het niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met gellak, gel of acryl. Er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken en je kan veel schade aanrichten. Zo kan je bijvoorbeeld ook een blijvende allergie ontwikkelen wanneer je niet de juiste werkwijze hanteert. ‘Ik heb liever dat mijn klanten hun nagels verwijderen door middel van een instructievideo dan dat ze zelf aan de slag gaan met alle gevolgen van dien’, zegt Rianne.  

Sluiten is verplicht  

Veel professionals merken op dat er nagelstylisten zijn die ondanks de verplichte sluiting gewoon doorwerken. De overheid heeft een verplichte sluiting opgelegd voor contactberoepen in de uiterlijke verzorgingsbranche. Het is dan ook onverstandig om een bezoek te brengen aan nagelstylisten die ondanks de verplichte sluiting nog klanten ontvangen. Salons die zich niet aan de maatregelen houden, kun je bij branchevereniging FNV Mooi melden via dit formulier.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.