Alles over de kwetsbare nagel

nagelaandoeningen nagelstylisten brittle nails

Brittle nails, ook wel kwetsbare nagels, zijn één van de meest voorkomende nagelaandoeningen. Als nagelstylist is het realistisch dat je ooit een klant krijgt die last heeft van kwetsbare nagels. Dermatoloog Beatrice Verhamme legt uit wat de kenmerken zijn en wat je in dit geval het beste kan doen.

Brittle nails kunnen op alle leeftijden voorkomen. ‘Soms is er geen sprake van een onderliggende nagelziekte. Het kan ook veroorzaakt worden door beschadiging van de nagel door bijvoorbeeld verkeerd vijlen, door trauma’s of ticks en habits’, zegt Beatrice. Bij ticks en habits prutsts iemand overmatig aan de eigen nagels waardoor er afwijkingen ontstaan. Dit wordt ook wel de wasbordnagel genoemd.

Lees ook:

Oorzaken

Andere oorzaken van kwetsbare nagels zijn een vitaminetekort en het veel gebruiken van nagellakremover (aceton), agressieve zepen, alcohol, verfverdunners maar ook het verkeerd uitvoeren van een manicure kan een rol spelen. Brittle nails zijn vaak beschadigd aan het oppervlak. De nagels kunnen splijten, afbreken of inscheuren. ‘De nagels kunnen broos zijn. Hard, kalkachtig en niet meer soepel.’ Ook groeven in de lengte zijn een kenmerk.

Wanneer je een klant in de salon krijgt met broze nagels, is het volgens Beatrice verstandig om de nagel kort te houden. ‘De nagels scheuren dan minder makkelijk in.’ Daarnaast is het goed om de klant aan te raden om contact met water en zeep te vermijden.

Gel- of acrylnagels plaatsen

Volgens Beatrice kan je in sommige gevallen wel gel- of acrylnagels plaatsen bij iemand met kwetsbare nagels. ‘Het kan voor veel mensen comfort bieden, maar vermijd een aggressieve aanpak van de onderliggende nagelplaat.’ Bij iemand met kwetsbare nagels is het goed om hydraterende cremes en olie te gebruiken en te adviseren. ‘Daardoor wordt het nageloppervlak soepeler en zal de nagel minder snel inscheuren.’

Over Beatrice Verhamme

Dermatoloog Beatrice Verhamme is in 1998 afgestudeerd in geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2002 behaalde zij haar diploma als dermatoloog. Momenteel werkt zij vier dagen per week in de privékliniek dermatologie in Maaseik. Zij werkt daarnaast deeltijds in het ziekenhuis Maas en Kempen en als consultent nagelchirurgie in het Universitair Ziekenhuis Leuven. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van nagelaandoeningen en leidt toekomstige dermatologen op in deze sub specialiteit. Als nagelchirurg verricht zij regelmatig chirurgische ingrepen.

Dit artikel is een onderdeel van de vijfdelige reeks over de vijf meest voorkomende nagelaandoeningen. Je leest hier meer over de vier andere aandoeningen. 

 

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.