Alles over de psoriasisnagel

psoriasis nagelziekten nagelaandoeningen nagelstylisten

Psoriasis: je hebt er vast weleens van gehoord. Deze huidaandoening kenmerkt zich door schilfers, roodheid en jeuk. Het is een chronische ziekte die niet besmettelijk is. Als nagelstylist kan je hier ook mee te maken krijgen. Ongeveer 50 tot 80% van de mensen met psoriasis heeft namelijk ook last van psoriasisnagels. Dermatoloog Beatrice Verhamme legt uit wat de kenmerken zijn en hoe je de nagel het beste kan behandelen.

Psoriasis aan de nagels is vaak vooral een cosmetisch probleem. ‘Maar soms veroorzaakt het ook pijn en hinder bij het normaal gebruik van de vingers.’ Volgens Beatrice zijn psoriasisnagels moeilijk te behandelen. ‘Dat komt onder meer omdat de nagel langzaam groeit, zo’n 0,1 millimeter per dag.’ Daardoor duurt het lang voordat een aangetaste nagel is uitgegroeid.

De psoriasisnagel is te herkennen aan de hand van verschillende kenmerken:

  • Verdikking van de nagel
  • Loslating van de nagelplaat
  • Bruine verkleuring van de nagelplaat, ook wel het olievlekfenomeen
  • Putjes in de nagelplaat, ook wel vingerhoednagels
  • Splinterbloedingen
  • Nagelwalontsteking

Nagelstylisten kunnen gel- of acrylnagels plaatsen op een psoriasisnagel. ‘Wanneer de nagel maar beperkt is aangetast, is dat geen probleem. Het kan in sommige gevallen voor verlichting zorgen. Ik zou het echter niet aanraden wanneer de nagelplaat loslaat van het nagelbed of bij een verdikking onder de nagelrand.’ Volgens Beatrice kunnen gel- of acrylnagels in dit geval werken als hefboom. ‘Daardoor kan de loslating van het nagelbed verder toenemen.’

Lees ook:

Volgens Beatrice is het bij de behandeling van psoriasisnagels verstandig om verzachtende olie op de nagelriem aan te brengen. ‘Dit kan een gunstig effect hebben.’ Daarnaast moeten nagelstylisten voorzichtig te werk gaan. ‘Let er vooral op dat het nagelbed en de nagelwallen niet beschadigen. Dit kan de psoriasis namelijk aanwakkeren.’

Over Beatrice Verhamme

Dermatoloog Beatrice Verhamme is in 1998 afgestudeerd in geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2002 behaalde zij haar diploma als dermatoloog. Momenteel werkt zij vier dagen per week in de privékliniek dermatologie in Maaseik. Zij werkt daarnaast deeltijds in het ziekenhuis Maas en Kempen en als consultent nagelchirurgie in het Universitair Ziekenhuis Leuven. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van nagelaandoeningen en leidt toekomstige dermatologen op in deze sub specialiteit. Als nagelchirurg verricht zij regelmatig chirurgische ingrepen.

Dit artikel is een onderdeel van een reeks over de vijf meest voorkomende nagelaandoeningen. Je leest hier meer over  vier andere aandoeningen. 

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Wel zou ik graag toevoegen dat als je weet dat je klant aan psoriasis lijdt of zij/hij al aangeeft dat de nagel in het algemeen gevoelig zijn, doe een passief manicure en gebruik een flexibelproduct met zo min mogelijk krimp %, heat spikes zijn voor gevoelige nagelbedden het grootste nachtmerrie – met als gevolg, los lating van de bed epithelium, onycholysis, pijn en nog meer kans op oppertunistische pathogeen infecties.

Reacties zijn gesloten.