Alles over lichen planus aan de nagel

lichen planus nagelstylisten nagelaandoeningen
Net als psoriasis is lichen planus een huidaandoening. Bij deze zeldzame aandoening zijn de huid en de slijmvliezen ontstoken. Deze aandoening kan ook nagelafwijkingen veroorzaken. Iemand met lichen planus heeft niet altijd specifieke klachten waardoor de diagnose soms moeiljk te stellen is. Dermatoloog Beatrice Verhamme legt uit wat de kenmerken zijn en hoe je moet handelen bij dit ziektebeeld. Als nagelstylist kan je beter niet aan de slag gaan met nagels die zijn aangetast door lichen planus. ‘Wanneer de nagel lange tijd niet wordt behandeld door een arts, kunnen de nagels definitief verloren gaan of beschadigd blijven’, zegt Beatrice. Als advies wil Beatrice nagelstylisten daarom meegeven om klanten met dit ziektebeeld door te verwijzen naar een arts.

Lees ook:

Het is in geen geval verstandig om gel- of acrylnagels te plaatsen bij iemand met lichen planus. ‘De nageplaat is bij deze patiënten vaak heel dun en broos.’ Bij Lichen Planus zijn vaak meerdere nagels of alle nagels aangetast. ‘Het dunner worden of zelfs verdwijnen van de nagels valt op, maar iemand met lichen planus kan allerlei symptomen hebben.’

Mogelijke symptomen;

  • Kwetsbare nagels met groeven en/of splijting
  • Loslaten van de nagelplaat van het nagelbed
  • Dunne nagels met een ruw oppervlak
  • Zwelling en opbolling aan de voorkant van de nagel
  • Het meegroeien van de huid over de nagel
  • Groeven over de lengte of breedte van de nagel
  • Splijting van de nagel (in de lengte, breedte of aan het einde van de nagel)
  • Groeistoornis van de nagel (nageldystrofie)
  • Verdikking van de nagels

Over Beatrice Verhamme

Dermatoloog Beatrice Verhamme is in 1998 afgestudeerd in geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2002 behaalde zij haar diploma als dermatoloog. Momenteel werkt zij vier dagen per week in de privékliniek dermatologie in Maaseik. Zij werkt daarnaast deeltijds in het ziekenhuis Maas en Kempen en als consultent nagelchirurgie in het Universitair Ziekenhuis Leuven. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van nagelaandoeningen en leidt toekomstige dermatologen op in deze sub specialiteit. Als nagelchirurg verricht zij regelmatig chirurgische ingrepen. Dit artikel is een onderdeel van de vijfdelige reeks over de vijf meest voorkomende nagelaandoeningen. Je leest hier meer over de vier andere aandoeningen. 

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Heb planus nagel ziekte, wat is er tegen te doen, welke nagellak kan ik gebruiken.

Reacties zijn gesloten.