Column: ‘nailartists unite!’

Column nailartists unite

Het is een bijzondere dag vandaag: 1 maart 2019! Niet alleen is het vandaag mijn trouwdag – 19 jaar getrouwd en 24 jaar samen met mijn hubbie – nog veel belangrijker is het dat vandaag het online magazine Nailed It is gelanceerd!  Ik bedacht tijdens het typen van dit artikel een slogan c.q. kreet die toepasselijk is voor alle nail professionals in het algemeen;

“Nailartists Unite!”

Dat is wat wij professionals moeten doen, ons verenigen, samen komen en samen werken om dit vak, dit mooie geweldige, dankbare, inspirerende en creatieve vak te professionaliseren. Nailed It wil hier een bijdrage aan leveren door in haar magazine goede en inspirerende interviews, artikelen en verhalen te delen met de professionals en de professionals in spe.

Hoe? Door de ontwikkelingen in onze branche nauwlettend in de gaten te houden en deze met jullie te delen.

Ik stelde mezelf de vraag; “wat verwacht ik van een online magazine?”

Simpel! Ik wil een magazine lezen om geïnformeerd, geïnspireerd en geamuseerd te worden. En een leerzaam interessant artikel op zijn tijd mag natuurlijk niet ontbreken. En laat dat nu net de missie en de visie zijn die Nailed It voor ogen heeft.

Een magazine is natuurlijk hartstikke leuk, maar om onze branche te verenigen is er meer nodig.

Eerdere initiatieven

Een magazine is natuurlijk hartstikke leuk, maar om onze branche te verenigen is er meer nodig. We hebben natuurlijk al een aantal verenigingen zoals Stinapro gehad die ook graag een verschil in de branche wilden maken (Ik ben toen door hen benaderd om voor hen te gaan schrijven en heb me op gegeven als vrijwilliger). Maar helaas was dit geen lang leven beschoren. Waarom? Ik denk om dat er te weinig mensen waren die bereid waren om ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken.

Toen werd vanuit de overheid de Ambachtsacademie nieuw leven in geblazen. Ook door hen ben ik benaderd om samen met een aantal collega’s een opleiding te schrijven voor de nagelstyliste die dan erkend zou worden door de overheid. Althans, dat was wel het einddoel. Maar helaas kwamen we er gaandeweg achter dat de werkwijze van de academie niet werkt voor onze branche. We proberen hier nog wat beweging in te krijgen met behulp van het FNV Mooi maar tot op heden lopen we tegen een dood spoor aan.

Nagelgilde

En dan hebben we het Nagelgilde nog. Naar aanleiding van de documentaire op NPO3 betreft de malafide salons waar werknemers onderbetaald en uit gebuit worden en vaak onder valse voorwendselen weggelokt of ontvoerd worden om in Europa te komen werken, is het Nagelgilde benaderd om hier een reactie op te geven. Naar aanleiding van die reactie is het Nagelgilde in verschillende groepen op Facebook het onderwerp van gesprek geweest. Dat is het Gilde wel vaker en vaak meer in negatieve dan positieve zin.

Ook ik heb alle meningen van collega’s gelezen. Ik begrijp het standpunt naar aanleiding van de vele vervelende ervaringen van velen maar aan de andere kant denk ik dan, als we verandering willen, in dit geval betreft het gilde, dan moeten we daar iets aan doen. We zijn allemaal heel goed in het geven van onze mening en we vertellen graag hoe wij vinden dat het moet (iets met stuurlui aan wal), maar laten we dan ook echt de handen uit de mouwen steken en onze hulp aanbieden.

Dat is precies wat ik gedaan heb. Ik heb me opgegeven als vrijwilliger bij het Nagelgilde. Ik las dat ze mensen zochten en dacht waarom niet? Ik heb van collega’s positieve en iets minder positieve reacties gehad. Maar dat maakt mij niet uit. Ik baseer mijn ervaring en mening niet op die van anderen en ik ga er open in. Hopelijk kunnen we nu echt stappen gaan zetten om onze lang gekoesterde wens eindelijk eens werkelijkheid te laten worden.

Erkend beroep

Misschien ben ik te positief (of volgens sommigen te naïef) om te denken dat wij ons mooie vak een erkend vak kunnen maken. Dat wij de consument kunnen voorlichten over onze professionele en minder professionele salons zoals vermeld in de NPO docu. Hier zijn we natuurlijk al decennia mee bezig.

Maar that’s me, altijd positief ook als is de situatie, het moment of het leven zelf soms gewoon Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Je kent die uitdrukking wel; ‘Whatever doesn’t kill you makes you stronger”. Maar let wel, positief is niet hetzelfde als naïef; ‘My momma didn’t raise no fool.’

En toen zag ik de oproep van Nailed It waarin ze op zoek waren naar een columnist voor hun nieuwe online magazine! Ik heb direct gereageerd! Voor BeautySpot heb ik een tijd lang artikelen geschreven, waaronder een paar zeer populaire maar helaas is dit stil komen te liggen na hun reorganisatie. En omdat ik het schrijven wel mis vind ik het super leuk om vanaf heden voor Nailed It aan de slag te gaan.

Ik zeg welkom bij de Nailed It Cummunity en tot snel!

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Ik las dit stuk en wilde gewoon door naar volgende onderwerp, maar reageer toch.
    Ik was aanwezig bij de oprichting van zowel Nagelgilde als Stinapro. Me keihard ingezet voor beide organisaties, ben absoluut laatste tijd een van de negatieve personen die over het Gilde schrijft. Top dat Saida zich aangemeld heeft als vrijwilliger, maar hoop dat je gaat voor vernieuwing ervan. Hiermee bedoel ik dus, dat het tijd wordt dat de huidige zittende mensen een stap terug doen en aftreden en het aan nieuwe mensen overlaten. Dan.pas heeft het Gilde kans van slagen tot groot en sterk worden. Frisse wind erdoor

  2. En ook ik twijfel, reageer ik… of niet? Maar ik doe het. Het is zo belangrijk om als nagelstylistes onze schouders eronder te zetten en gezamenlijk voor o.a. professionalisering te zorgen in onze branche. Ik was zelf niet betrokken bij de oprichting van het Gilde, maar ben vanuit dezelfde ‘naïviteit’ begonnen bij het gilde. Maar ook ik vind het niet naïef. Ik heb net als zovelen hart voor de branche en vanuit die gedachten wilde ik me inzetten voor het Gilde en daarmee dus de branche. In deze periode zijn goede dingen ontstaan maar helaas is zeker niet alles gelukt. Dat laat onverlet dat de intenties nog steeds hetzelfde zijn. En zeker na het onderzoek van de NPO, waaruit blijkt dat het zelfs om mensenhandel gaat binnen onze branche, denk ik dat we met zijn allen onze schouders eronder moeten zetten. Ongeacht wat in het verleden gebeurd is. Het gaat niet om oud zeer, het gaat om de toekomst van onze branche, om de vrouwen die uitgebuit worden, wat niemand wilt, etc. Dus de tekst: Nailartists Unite. Daar kan ik me helemaal in vinden!
    En zeker kan het gilde daarbij nieuwe input gebruiken, of zoals eerder gezegd een nieuwe frisse wind. Dus…. Nailartists… Unite en sluit je aan. Ik zal me vrijwillig terugtrekken, het gaat niet om mij, het gaat om de toekomst. Maar dan hebben we meer vers bloed nodig.
    PS. Ik schrijf dit op persoonlijke naam, niet vanuit het Nagelgilde.

Reacties zijn gesloten.