De wereld achter jouw potje gellak van 0,90 eurocent   

Chinese webwinkels wish aliexpress nagelproducten nagelstylist

Nagelproducten van Aliexpress, Amazon, Alibaba of andere (Chinese) webwinkels. Het is steeds meer in opkomst. Een potje gellak koop je in Nederland gemiddeld voor zo’n 15 tot 35 euro. Wanneer je een groot aanbod aan kleuren wil bieden, is dat een flinke investering. Dat geldt ook voor andere nagelproducten. Een kleine zoektocht bij Chinese webwinkels laat zien dat je zo’n potje gellak ook voor 0,90 eurocent per stuk kan kopen. Wat een verschil! Maar is het wel verstandig om je producten in te kopen via Chinese prijsvechters?

Kort gezegd: nee, het is niet verstandig. Toch zijn er veel nagelstylisten die regelmatig producten kopen bij Chinese webwinkels zoals Aliexpress, Wish en Alibaba. Als hoofdredacteur van Nailed It magazine wil ik graag mijn visie delen op dit gebied. Het is in mijn ogen namelijk niet alleen een aanslag op je eigen veiligheid en die van je klanten, maar ook op de branche. Zeg nou zelf, hoe serieus neem jij de schoonheidsspecialiste als ze aan komt zetten met een maskertje van Aliexpress?

Nagelproducten van Aliexpress

Eerlijk is eerlijk, ik heb me in het begin ook schuldig gemaakt aan de aankoop van nagelproducten van Aliexpress en andere Chinese aanbieders. Uren struinde ik af op het internet om te bekijken wat er allemaal werd aangeboden. Ik was nog in opleiding en dacht dat iedere gellak wel ongeveer hetzelfde zou zijn. Waarom zou ik dan in godsnaam de Nederlandse prijs betalen? Wanneer je producten in Nederland koopt, ben je vaak zo’n 10 tot 30 keer duurder uit. Tegelijkertijd vroeg ik me toch af wat hier niet aan klopt, ik kreeg er een slecht gevoel bij.

Het grootste gevaar van een aanschaf via Chinese webshops is in mijn ogen de verantwoordelijkheid die je hierdoor – onbewust – op je neemt. Wanneer je het buitenlandse product gebruikt bij klanten, breng je het juridisch gezien op de markt. Dat maakt je als nagelstylist importeur van het merk. Krijgt een klant klachten door het product? Dan ben jij aansprakelijk in plaats van de Chinese verkoper waar je het product hebt gekocht.

Ingrediënten van nagelproducten

Daarnaast wordt de ingrediëntenlijst vaak niet op de verpakking geplaatst. Je weet daardoor niet welke stoffen er in het product zitten. Ook wanneer een leverancier een veiligheidsinformatieblad kan overhandigen, weet je niet of de informatie wel klopt. Dat maakt het erg lastig om na te gaan of een product veilig is. Misschien levert het geen problemen op, maar wil je het risico lopen? Koop jij je batterijen, scheermesjes en eten ook op Aliexpress? Natuurlijk kleeft er niet aan alle nagelproducten van Aliexpress een risico, maar je kan het simpelweg niet goed controleren. Wil je dan dit risico nemen?

Een andere reden om niet via Chinese webshops te kopen, noemde ik eerder al. Het staat simpelweg niet professioneel. Producten van deze prijsvechters hebben vaak een reputatie en dat is niet voor niets. En zeg nou zelf, ook de kwaliteit van de producten laat vaak te wensen over. Vraag jezelf af of je als klant op deze manier behandeld zou willen worden. Nee? Gebruik deze producten dan ook niet bij je eigen klanten.

Wetgeving

Een ander punt is het verschil van wetgeving in China en de Europese Unie. Dat heeft wat uitleg nodig. In de Europese Unie gelden er specifieke regels waar de producent zich aan moet houden. Steekproefsgewijs controleren instellingen zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of deze regels worden nageleefd. In de verordening staat bijvoorbeeld wat er op het etiket moet staan en welke producten niet of in beperkte mate zijn toegestaan.

Er bestaat niet zoiets als een certificaat voor cosmetica. Producten moeten wel geregistreerd worden binnen een systeem. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan, mag je het product verkopen binnen de Europese Unie.

In China gelden er andere regels. Je kan ervan uit gaan dat de regels in Europa strenger zijn dan die in China. In de cosmeticaverordening van de Europese Unie staan meer dan 1350 bestanddelen op de lijst met verboden ingrediënten. In China geldt dat voor meer dan 1200 bestanddelen. Het is overigens onduidelijk om welke bestanddelen het gaat. Deze lijst is niet openbaar. De lijst met toegestane bestanddelen in China is wel openbaar en kan je hier vinden.

Dierproeven

Een ander verschil is de wetgeving rondom dierproeven. Binnen de Europese Unie is het verboden om op proefdieren te testen voor cosmetica. In China moeten alle cosmeticaproducten die in het land verkocht worden, getest worden op dieren. Nagelproducten van Aliexpress worden om die reden bijna altijd getest op dieren, tenzij het product alleen geëxporteerd wordt.

Daarnaast kan je je ook afvragen hoe de omstandigheden voor arbeiders in fabrieken zijn. De laatste decennia is dit beter geworden, maar het zijn vaak nog steeds geen ideale situaties. Door een product te kopen via Chinese webshops  zit je ook nog eens met lange verzendtijden en je weet nooit zeker of je het product wel krijgt. Daarnaast kan je geen aanspraak maken op je garantie als consument.

Doe je mee?

Kortom, heb je weleens nagedacht over de wereld achter jouw potje gellak van 0,90 eurocent? Ik wel en bedank vriendelijk. Doe je mee? In Nederland worden er verschillende producten verkocht met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je er zeker van zijn dat je een veilig product in handen hebt? Lees dan hier verder.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

 

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Fijn dat je hier aandacht aan besteedt. Ik ben het volledig met je eens en hoop dat je hiermee een hoop mensen tot een nieuw bewustzijn aanzet. Dankjewel!

  2. Goed artikel. Dit is ook de reden dat ik niet via China gellak oid koop.

  3. Een zeer duidelijk artikel, goede uitleg ook over de regelgeving in Europa.. Er zijn in Nederland meerdere groothandels die wel goede producten verkopen tegen een redeliljke prijs.

  4. Waar komen de Nederlandse merken vandaan? Ook uit China toch?? Of andere niet EU landen. Ik ben het eens dat je goed moet oppassen met wat en waar je producten haalt. Maar ze verkopen ook producten met een EU keurmerk. Dus wat ik wil zeggen is, weten we waar de niet EU producten uit komen. Eerst goed onderzoeken wat wel of niet goed is, en niet alles naar één kam scheren.

  5. Dat is zeker waar. Een Nederlands of Europees merk is echter verplicht om aan de eisen van de cosmeticaverordening te voldoen. Als zij in China produceren, zijn zij dus zelf verantwoordelijk voor eventueel toezicht. Zij worden steekproefsgewijs gecontroleerd. Een EU-keurmerk voor cosmetica bestaat overigens niet.

  6. Een goed antwoord zou heel uitgebreid zijn. Derhalve onthoud ik mij hiervan.
    Even kort door de bocht:
    bestellen bij aliexpress? Niets mis mee voor eigengebruik. Met nadruk op eigen. Het is dan ook immers je eigen gezondheid. Teven de invoer regeling is ook uitsluitend voor particulieren.
    Voor salons is het een ander verhaal. Eigenlijk MAG je niet eens via de particuliere weg producten invoeren om deze “door te verkopen”. om meerdere redenen. Die iemand die echt met ondernemen bezig is wel zal snappen.
    En een groothandel? die zou dan aan vele voorwaarden moeten voldoen. doen ze dat niet? geef je ze gewoon aan? zijn ze spoedig gesloten met een rerst schuld van hiet tot tokio ( sorry das japan, biijng dus 🙂 )

  7. Bedankt voor je uitleg maar ik krijg de indruk dat je heel veel betaald krijgt om dit neer te zetten.De meeste artikelen( due in Nederland verkocht worden) komen uit China.Denk je dat de Chinezen zelf dit niet gebruiken? En dat zijn er heel wat!

  8. Beste Anita, graag gedaan. Nailed It Magazine is een onafhankelijk online magazine. Betaalde content wordt aangegeven met het woord ‘advertorial’. Er is dus niet betaald voor dit artikel. Het is inderdaad zo dat veel producten geproduceerd worden in China. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor elektronica en daar is niets mis mee. Echter, die producten vallen dan vaak onder verantwoordelijkheid van een Nederlands of Europees bedrijf en zij stellen bepaalde kwaliteitseisen en testen dit eventueel intern.

  9. Helaas er achter gekomen dat veel webshops / ‘groothandel’ dus inkopen op ali baba of ali express en dit laten labelen met eigen sticker. Ik doe hier al langer onderzoek naar en voel mij letterlijk beduvelt. Zelfs de kleurnummers komen overeen.

  10. Dat klopt helemaal maar wT denk je dat de chinezen in Nederlandse salons gebruiken. De salons rijzen met bosjes tegelijk de grond uit. Die gebruiken ook veel produkten van daar. Dus is niet meer bij te houden.

  11. Bestaat er een onderneming die een gellak kan testen? Zoja waar zou ik die kunnen vinden?
    Nee, het gaat niet om producten van Ali of andere goedkope site het komt wel uit buiten land. Heb bij die ondernemers een sample order besteld en binnen gekregen.
    Ik wil dit graag testen en uitzoeken.
    Alvast bedankt

  12. Hallo Dian, er bestaan ondernemingen die nagelproducten zoals gellak kunnen testen. We kunnen je helaas niet helpen aan een specifieke naam van een bedrijf. Je zou eens kunnen Googlen op ‘cosmetisch labaratorium’ of iets dergelijks. Veel succes!

  13. Interessant artikel. Ik lak elke dag mijn nagels en koop bij Chinese winkels in Spanje vaak GELLAK voor 2 euro per flesje. Gebruik geen lamp en vraag me af of die lak gevaarlijk is voor mijn gezondheid.

Reacties zijn gesloten.