Column: educatie heeft een prijs

educatie nagelstylisten

Renate Brouwer is al 10 jaar educatiemanager voor voor CND™ Benelux en teamleider van het CND™ docententeam. Zij heeft haar eigen salon Great-Beauty & lifestyliste en schrijft onder meer De Beauty Salon en Prof Nail. Iedere maand deelt zij haar mening met jou in een column op Nailed It Magazine. Dit keer meer over scholing binnen de branche.

Steeds vaker ben ik actief op de verschillende facebookgroepen voor nagelstylisten. Iets waar ik best even aan heb moeten wennen. De gunfactor ontbreekt –helaas- vaak en vele hebben overal een mening over. Meestal lees ik enkel mee. Zo blijf ik op de hoogte van wat er in de branche speelt. Ik vind het overigens super stoer als een stylist feedback durft te vragen over een net geplaatste set.

Wat mij wel enorm tegenstaat is het feit dat er heel veel “stylistes” zijn die gewoon starten zonder opleiding. Iets wat ik zelf totaal niet snap. Niet om kritische te zijn naar iemand, maar waarom ga je een vak uitoefenen zonder een opleiding? Ik weet dat het gewoon kan, dat het helaas altijd nog een vrij beroep is, maar wat doet dit met onze branche? 

Uitzonderingen 

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Starters die het perfect oppikken, zich enorm inlezen en weten waar ze mee bezig zijn. Maar regelmatig is het echt anders. Worden er vragen gesteld waarvan ik vind dat deze tijdens de opleiding aan bod horen te komen. Of ik zie nagels die misschien qua uiterlijk best oké zijn, maar qua structuur echt niet kloppen. Waarom zou ik daar dan als geschoolde styliste antwoord op geven? Ook ik heb een dikke investering moeten doen in mijn educatie en zorg ervoor dat ik nog steeds bijgeschoold wordt.

Lees ook:

Dit is iets wat ook weleens in de groepen wordt aangegeven en dan zijn de kosten vaak de reden om geen opleiding te volgen. Persoonlijk vind ik dat dit niet de reden mag zijn. Je kunt ook klein beginnen bij een erkend educatiecentrum. Bijvoorbeeld door losse lessen te boeken zodat je tussentijds geld kan sparen. En waarom ga je iets doen als de financiën er niet voor zijn? Voor mij voelt het als het niet erkennen van een professioneel vak. Alsof het niet meer is dan een hobby en dat ergert mij mateloos. 

Gezondheid 

Als styliste werken we met chemicaliën en zijn we verantwoordelijk voor de gezondheid van de nagels van de klant. Hoe kan een styliste deze verantwoordelijkheid nemen als er geen gedegen opleiding is gevolgd? Daarnaast leven we in een tijd waarin het makkelijk is om producten te verkrijgen via internet. Je weet vaak niet welke grondstoffen in deze producten zitten. Waarom wil de styliste producten gebruiken waarvan je niet alle ins en outs weet? En waarom noemt deze hobbyist zich een nagelstyliste? 

Voor mij kun je pas echt een nagelstylist zijn met een gedegen achtergrond. Dan weet je wat je doet en wat je niet moet doen en je kan direct de juiste prijs vragen. Ik word echt verdrietig als ik op Facebook nagelstylisten zie die voor 10 of 15 euro een set nagels aanbieden. De markt wordt op deze manier kapot gemaakt. Je kunt voor deze prijs geen nagels aanbieden. Het is de tijd, de koffie of thee, jouw stroomgebruik en het productgebruik. Nagels zijn niet in 10 minuten gezet, dus hier kom je niet mee uit. Op die manier gooien we onze eigen ruiten in. 

Een belegde boterham

Daarnaast hebben wij nog niet zo lang geleden een onderzoek laten doen bij Beauty XL. Daaruit blijkt dat de gemiddelde nagelstylist gemiddeld vier jaar in het vak zit. Het grootste gedeelte van de ondervraagden geeft aan er geen belegde boterham mee te kunnen verdienen. Heel eerlijk gezegd kan dat ook niet zonder gedegen opleiding of juiste prijsstelling. En waarom vinden we het wel heel gewoon dat een kapster een opleiding doet en ook naar haar opleiding zorgt voor bijscholing?

Ben ik te kritisch, zit ik teveel in de educatiemodus? Ben ik de enige die het vreemd vindt dat men via de facebookgroepen allerlei info wil van een wel gecertificeerde styliste? Die wel haar investering heeft gedaan en dan soms ook nog minder plezierig reageert als men niet het gewenste antwoord krijgt? Is het iets van deze tijd waar ik mij bij neer moet leggen? Of wordt het tijd dat wij als wel gecertificeerde stylistes onze krachten bundelen en staan voor educatie en ontwikkeling en op deze manier de niet geschoolde styliste proberen te weren? Of is dit echt een illusie en krijgen we de branche nooit enkel professioneel? 

xoxoxo Renate  

Wil je meer weten over Renate Brouwer? Op de website van BeautyXL lees je meer over haar.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

Reacties zijn gesloten.