Help, mijn salon is dicht!

Voor veel nagelstylisten was het een droom die werkelijkheid werd: van je hobby je beroep maken. Door het coronavirus lijkt het alsof je in een nachtmerrie bent beland. Je maakt je zorgen over je inkomsten, vraagt je af of klanten nog terugkomen na de crisis en bent bang dat je nergens recht op hebt. Logisch, maar dit is niet het moment om je overal bij neer te leggen. Dit is de tijd om aan jezelf en aan je bedrijf te werken. Als hoofdredacteur van Nailed It Magazine deel ik graag mijn persoonlijke tips met je.

Allereerst ben ik trots op je als je de deuren hebt gesloten. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Helaas zie ik nog steeds veel nagelstylisten die gewoon open zijn. Daarmee neem je niet alleen een enorm risico, maar riskeer je ook een boete van 4000 euro. En zeg nou eerlijk, zouden je klanten jou nog serieus nemen als je open zou zijn? Maak je vooral geen zorgen over de stylisten die nu wel open zijn. Zij komen zichzelf op de lange termijn tegen. 

Mislopen van inkomsten 

En dan nu even over je zorgen wat betreft het mislopen van inkomsten. Het coronavirus en de maatregelen van de overheid zorgen voor het mislopen van inkomsten bij ontzettend veel ondernemers. Een groot deel van de nagelstylisten valt buiten de boot voor de regeling van een eenmalige gift van 4000 euro en sommige nagelstylisten hebben ook geen recht op de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers. Ken je deze regelingen nog niet? Hier lees je meer.  

Het is natuurlijk heel vervelend als je hier geen recht op hebt. Mogelijk komt er nog een extra regeling of versoepeling vanuit de overheid, maar dat is nu moeilijk te zeggen. Wanneer je deze sluiting niet kan opvangen, is het goed om je ogen en oren open te houden. Zijn er andere manieren waarmee je nu jouw geld kan verdienen? Bijvoorbeeld door bij te springen in een sector waar ze nu wel extra mensen zoeken. 

Aan je salon werken 

Wanneer je een buffer op hebt gebouwd, of jouw inkomsten uit de salon slechts een extra zijn, is dit het moment om aan jouw salon te werken. Op die manier zorg je ervoor dat je klanten niet alleen terugkomen, maar er op lange termijn ook nieuwe klanten bijkomen. Dat klinkt een beetje gek, want waarschijnlijk krijg je op dit moment niets uit je handen. Het is tijd om die knop om te zetten en aan de slag te gaan. Met stilzitten en piekeren kom je nergens. Hoe je dit doet? Ik deel een aantal tips die mij helpen in deze tijd. 

  • Structuur

Structuur is belangrijk voor mensen. Zonder structuur word je lui. Sta in de ochtend rond dezelfde tijd op als normaal en eet regelmatig. Plan wat vaste momenten in, bijvoorbeeld om thuis te sporten of een ommetje te gaan maken met de hond. Wat mij heel erg helpt, is het maken van een weekplanning. Iedere maandag schrijf ik op aan welke grote klus ik iedere dag wil werken. Bijvoorbeeld het opruimen van de zolder of het opnieuw inrichten van de salon. Zo’n weekplanning kan zowel betrekking hebben op je privéleven als op je werk in de salon.  

Naast het maken van een weekplanning, ga ik ook iedere dag van start met een ‘to do list’. Op deze lijst schrijf ik zaken op die moeten gebeuren. Bijvoorbeeld het plaatsen van een artikel op Nailed It Magazine of het mailen van een stylist die ik wil spreken. Maak je lijst niet te lang. Dat werkt averechts. Schrijf bijvoorbeeld twee grote taken op en twee minder grote taken

  • Plan van aanpak

Ga aan de slag met het maken van een plan van aanpak. Wat wil je verbeteren in de salon en hoe wil je dat doen? Wil je bijvoorbeeld jouw nagels perfectioneren? Schaf een oefenhand aan en ga aan de slag. Wil je meer nail-art aanbieden? Ga oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Natuurlijk gaat het niet alleen om de nagels die je maakt. Kijk ook eens naar je marketing. Hoe kan je na deze periode de connectie maken met potentiele klanten? 

Een leuke manier om aan de slag te gaan met een plan van aanpak, is door een brainstorm.  Ik doe dit vaak met een mindmap. Op een vel schrijf je bijvoorbeeld in het groot ‘salon’. Maak vervolgens bijpassende wolkjes met de zaken die je wil verbeteren. Bijvoorbeeld, ‘meer klanten aantrekken’, ‘meer inkomsten per behandeling’, ‘meer theoretische kennis opdoen’. Geef de wolkjes cijfers om aan te geven welke zaken je het meeste prioriteit geeft. Begin met nummer 1 en geef aan wat je hiervoor nodig hebt of moet doen. Bereken hoeveel tijd je hieraan wilt besteden en ga aan de slag! 

Tip: er zijn nu veel educators die online lessen aanbieden voor lage prijzen. Ga je orienteren en maak een lijstje met lessen die je nu wil volgen. 

  • Motiveer jezelf

Ik moet eerlijk zeggen dat ik na de extra maatregelen ook lamgeslagen was. Ondanks het feit dat een deel van mijn werk gewoon doorgaat. Ik werkte altijd al vanuit huis. Echter, ook voor mij vallen een deel van de werkzaamheden stil. Dat is best wel even schrikken. Door het beloop van de coronacrisis, moest ik alles even op me in laten werken. Natuurlijk denk je ook aan de gezondheid van familie en vrienden en hoop je dat alles goedkomt. 

Na een tijdje besloot ik om dit alles om te zetten in iets positiefs. Zaken waar ik nooit tijd voor had, kan ik nu afronden. Zo zijn we de zolder en de schuur aan het opruimen en ben ik achter de schermen druk bezig met Nailed It Magazine. Daarnaast vind ik het fijn om iedere dag wat tijd te hebben om een boek te lezen of even te gaan hardlopen. Neem deze kans om voor elkaar te krijgen wat voorheen nooit lukte! 

Probeer jezelf te motiveren en bedenk wat je nu echt graag wil doen en waar je voldoening van krijgt. Ga vervolgens aan de slag met bovenstaande tips! Dit is niet het moment om in een hoekje te gaan zitten en te piekeren. Dit is het moment om jouw bedrijf en jezelf naar een hoger niveau te tillen. 

Tot slot wil je heel veel sterkte, gezondheid en succes wensen in deze periode. En nu knallen! 

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.