Kerstdrukte: hoe blijf je ‘zen’ in drukke tijden?

Nog een paar maanden en dan breekt de gezellige feestmaand weer aan. De kerstdrukte is voor nagelstylisten een hectische periode. Hoe zorg je nu dat deze periode voor jou zo relaxed mogelijk verloopt? Nagelstylist en opleider Saida Kouwenhoven legt uit hoe zij dit doet en geeft je een aantal tips over het inplannen van afspraken en hoe je goed voor jezelf kan zorgen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Laat je vaste klanten hun afspraken tot eind december/begin januari doorplannen. Ik heb mijn klanten begin september via een nieuwsbrief gevraagd om hun afspraken zo snel mogelijk vast te leggen. Je kunt ook via je sociale mediakanalen klanten oproepen om door te plannen. Heb je een online agenda? Super! Stuur de link mee in je bericht et voilà! Zorg er wel voor dat vooraf je agenda is bijgewerkt en je vrije tijd en andere afspraken hebt vastgezet.

Lees ook:

Afspraken wijzigen? 

Geef in je bericht aan dat de geplande afspraken voor kerstnagels in december niet gewijzigd kunnen worden. Kan dit echt niet anders, bijvoorbeeld door werk of ziekte, geef dan aan dat er een kans is dat de klant niet meer voor de kerst aan de beurt komt vanwege de drukke planning. Vraag je klant ook om tijdens deze dagen op tijd te zijn. Meer dan 10 of 15 minuten laat? Of je past de behandeling aan door hem te versimpelen of hij vervalt, wat jij het prettigst vindt. Hou je in ieder geval aan je eigen regels, dat geeft je rust. 

Heb je geen online agenda? Vraag je klant haar agenda mee te nemen en plan bij de eerstvolgende afspraak samen met je klanten hun afspraken door. Kunnen klanten bijvoorbeeld in verband met werk niet meteen afspraken vastleggen? Zet dan in ieder geval hun kerst afspraak in optie in de agenda en vraag je klant om uiterlijk begin december door te geven of de afspraak door kan gaan. 

Let ook op jezelf

In december werken we, als we niet uitkijken, het klokje rond. Om acht uur -of eerder, de horror-beginnen en om middernacht of later klaar. Dat twee, drie of meer weken, afhankelijk van de grote van je klantenbestand. Als we niet op Eerste en Tweede Kerstdag voor pampus willen liggen, is het verstandig om hier en daar ook wat tijd voor onszelf te nemen.

Plan bijvoorbeeld halverwege de week, eind van de middag een vol uur voor jezelf in. Bijvoorbeeld om even te rusten, sporten, slapen, wandelen, netflixen of zoals ik, een sessie bij de manuele therapeut om mijn spieren weer lekker los te maken.

Let ook op je werktijden. We willen graag al onze klanten helpen, bij voorkeur allemaal precies in de week voor kerst. Dat is nu eenmaal niet haalbaar. Ik begin standaard om 10:00 uur, maar om 8:00 uur beginnen is ook nog mogelijk. Ik sluit de zaak om 22:00 uur. Dat vind ik meer dan genoeg voor een volle werkdag met alleen tussen 17:00 en 19:00 pauze. Wat jouw werktijden ook zijn, hou je eraan en wijk er niet vanaf.

Werkhouding

Denk ook aan je werkhouding. Heel belangrijk! Zeker tijdens drukke tijden zijn we geneigd om ons lichaam tijdens het werken extra aan te spannen… Schouders gaan omhoog, hoofd naar beneden want we willen wel goed zien wat we doen, we zakken in door onze rug te buigen en we passen ons aan de klant aan in plaats van andersom. Dat is natuurlijk altijd funest maar zeker als je een paar weken non-stop vijf, zes of zeven (hoop het niet voor je) dagen werkt. 

Probeer je bewust te blijven van je houding. Houd je rug recht en kantel je bekken naar voren zodat je een holle rug creëert. Houd je schouders naar beneden en zorg dat je je hoofd niet laat hangen tijdens het werken, maar houd je hoofd iets omhoog. Dit zal beter lukken door de hand van de klant hoger te plaatsen. Door het hangen van je hoofd komt er druk op de spieren en wervels in je nek te staan waardoor je last krijgt van je hoofd, nek en schouders. Zorg ook dat je armen leunen op de tafel of een armsteun zodat je niet geneigd bent naar voren te leunen. Laat je klant met je meebewegen. Draai de hand van de klant zodanig dat de voor-/zij-/bovenkant van de nagel voor jou te zien is als je vooruit/schuin naar beneden kijkt. 

Vergeet je innerlijke mens niet

Tijdens deze dagen willen sommigen van ons nog weleens vergeten te lunchen en/of te ontbijten. Tip; maak ’s ochtends of de avond ervoor je ontbijt en/of lunch klaar en zorg ook voor wat tussendoortjes zoals fruit (handje druiven, banaan, in stukjes gesneden appel, muesli reep etc.) Zo heb je de hele dag genoeg energie om je werk te doen.

Voor je avondmaaltijd kun je bijvoorbeeld in het weekend vooruit koken en invriezen. Ik kook regelmatig vooruit in het weekend. Pastasaus, nasi- of bami vulling, stoofpotjes en soep kun je allemaal portioneren en invriezen. ’s Ochtends uit de vriezer halen en ’s avonds alleen nog pasta, rijst of bami afkoken of een stokbroodje afbakken en lekker eten. Scheelt zeeën van tijd die jij weer kunt gebruiken om wat voor jezelf te doen of in de avond eerder te beginnen waardoor je ook eerder klaar bent.

Mocht je het geluk hebben dat je een partner, moeder of schoonmoeder hebt die voor je wil koken, heerlijk, ik zeg geniet er met volle teugen van!

Heb jij nog tips & trics om de feestmaand door te komen? Laat het me weten!

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Gelukkig heb ik mensen om mij heen die mij dan helpen in het huishouden koken enzo. Ze weten immers hoe druk ik het dan heb met de kerstperiode.

Reacties zijn gesloten.