Renate Brouwer: ‘professionaliteit begint bij jou’

Schrijven column nagels nagelstyling professionaliteit

Meteen was ik enthousiast toen Annebelle mij benaderde met de vraag of ik interesse had om maandelijks een column te gaan schrijven voor Nailed-It. Schrijven is immers naast nagels mijn grote passie en ik deel dan ook graag mijn mening en ervaringen met eenieder die interesse heeft om dit te lezen.

Uiteraard ben ik mij eerst gaan verdiepen in de visie van Nailed-It en in die van Annebelle, want als je gaat samenwerken is het wel fijn om te weten waar je voor schrijft. Annebelle, nu anderhalf jaar actief in de branche als ‘hobbyist’ en ik reeds 28 jaar. Wat een verschil en wat leuk en mooi als je elkaar dan treft. Beide met een enorme passie voor nagels maar vooral ook doelgericht; het verder professionaliseren van de nagelbranche.

‘Ik zie de mogelijkheden en de groei’

Ik weet uit ervaring dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar ik zie zeker de mogelijkheden en de groei. En laten we eerlijk zijn: professionaliteit begint bij jou: →jij als styliste! Het start al bij de keuze voor een opleiding. En eerlijk is eerlijk, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel aanbieders op de markt die wel of niet samenwerken met bekende of minder bekende merken dat het ook niet altijd meevalt om een juiste keuze hierin te maken.

De juiste opleider

Let er in elk geval op of een opleiding CRKBO goedgekeurd is. Wanneer dit zo is dan is het opleidingscentrum goed onder de loep genomen en weet je zeker dat je getraind wordt door docenten die zelf ook regelmatig bijgeschoold worden. Niet geheel onbelangrijk! Dan weet een bedrijf waar het mee bezig is en wordt het door de overheid erkend als vakopleider en dat is toch wat je wil! Een vak uitoefenen. Maar waar staat het CRKBO  nou eigenlijk voor? Het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (afgekort dus het CRKBO) bestaat uit een Register Instellingen en een Register Docenten. In het Register Instellingen staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. In het Register Docenten staan zelfstandig werkende docenten ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Docenten.Iedere 4 jaar wordt de audit opnieuw afgenomen en wat mij betreft zou de tussentijd wel wat korter mogen.

YouTube: een no-go

En dan natuurlijk is er anno 2019 het leren via het YouTube kanaal. Het is misschien echt iets van deze tijd maar wat mij betreft echt een no-go! Daar praten ze namelijk niet over hygiëne in de salon of wat een verkeerd gebruik van producten kan veroorzaken. Zie je geen allergieën en hoe deze het leven van een styliste of klant echt kan beïnvloeden. Natuurlijk, YouTube is leuk! Filmpjes kijken is leuk maar niet om een vak te leren en heel eerlijk gezegd zie ik dan juist vaak hoe het wat mij betreft niet moet.

We weten denk ik ook allemaal dat er is nog heel veel te doen en te professionaliseren is in onze mooie, groeiende branche. Laten we dat als professionele stylistes en opleiders samen doen! Begin bij jezelf: koop je producten bij de erkende groothandels, zorg dat jouw basis goed is en blijf trainen! Kies een merk wat bij jou past en werk in systeem. Vraag een eerlijke prijs voor jouw service en ga niet voor een hongerloontje in de salon zitten. Als we allemaal ons steentje bijdrage dan zit de nagel branche er straks echt heel anders uit. Ik kijk ernaar uit!

xoxoxo Renate 

Wil je meer weten over Renate Brouwer? Op de website van BeautyXL lees je meer over haar.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.