Professionaliseren doen we samen

Het is voorbij gevlogen, maar Nailed It Magazine bestaat alweer één jaar! Nailed It Magazine is met een belangrijk doel voor ogen gestart: professionalisering in de branche stimuleren. Er zijn ontzettend veel mooie artikelen en interviews gepubliceerd over de risico’s van het vak, maar ook over minder beladen onderwerpen. Op De Dag van de Nagelstylist wil ik als hoofdredacteur aandacht schenken aan de onderdelen waar we nog aan moeten werken, samen, als nagelstylisten. 

Er zijn ontzettend veel ontwikkelingen binnen de branche. Een kans, maar tegelijkertijd ook een gevaar, is de opkomst van merken. Aan de ene kant zorgt het ervoor dat de grote, gevestigde merken geen monopoliepositie verwerven. Aan de andere kant is de kwaliteit van verschillende opkomende merken niet altijd te garanderen. Dat zagen we het afgelopen jaar bijvoorbeeld toen de ‘magic remover’ onder verschillende merknamen werd verkocht. Volgens verschillende experts kan dit product schade veroorzaken aan de huid en nagels.

Controles 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in Nederland of nagelproducten aan de cosmeticaverordening voldoen. Dit is geen goedkeuring, maar steekproefsgewijs vinden er controles plaats. In de praktijk, en vanuit verschillende hoeken, heb ik vernomen dat zij hier steeds strenger en beter op controleren. Een positieve ontwikkeling. Toch denk ik dat het nog beter kan. Openheid vanuit zowel de NVWA als vanuit merken kan nagelstylisten meer inzicht geven in dit proces. 

Een erkend beroep? 

Een andere ontwikkeling die we al langer zien is de vraag van nagelstylisten om nagelstyling een erkend beroep te maken. Persoonlijk denk ik dat dit niet mogelijk en niet nodig is. Ik denk dat we onze branche zelf moeten professionaliseren en dat dit niet moet vastgesteld worden door de overheid. Wanneer nagelstylisten zich samen verenigen, is er ontzettend veel mogelijk. Niet alleen op het gebied van professionaliteit, maar ook de boodschap die we uit willen dragen richting de consument, onze klant. 

Een sterke branchevereniging 

Allereerst denk ik dat een sterke branchevereniging hier een belangrijke bijdrage in kan leveren. Zij moeten de touwtrekker zijn. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen. Sinds de oprichting van Nailed It Magazine vraag ik me af waarom er geen onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico’s bij nagelstylisten binnen Nederland. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken over de luchtkwaliteit in salons, maar ook over het aantal nagelstylisten met een contactallergie. We kunnen veel leren door deze onderwerpen te onderzoeken en door dit in kaart te brengen. Nu kunnen we helaas alleen afgaan op buitenlandse onderzoeken en dat zijn er helaas niet veel. 

Richtlijnen 

Als nagelstylist is het daarnaast soms lastig om de hoeveelheid informatie te verwerken en de feiten van de meningen te onderscheiden. Er zijn veel fabels die als waarheid worden aangenomen en dat is jammer. Richtlijnen op het gebied van hygiëne en producten zijn er nu haast niet. Voor deze informatie ben je als nagelstylist afhankelijk van het merk waar je mee werkt. Er zijn haast geen objectieve partijen waar je terecht kunt.

De branche 

Zoals ik al zei, een erkend beroep is in mijn ogen niet nodig. Maar ik denk wel dat we dit vak samen serieuzer moeten gaan nemen. Op die manier kunnen we een duidelijke boodschap uitdragen naar de consument. Want hoe kunnen wij de consument voorlichten als we zelf niet weten waar we over praten? De artikelen en interviews op Nailed It Magazine zijn een begin. 

Samen sterk 

Maar een objectieve speler zoals Nailed It Magazine is niet genoeg. Wie gaat er actie ondernemen? De laatste tijd heb ik helaas gemerkt dat het vertrouwen in de huidige branchevereniging, het Nagelgilde, soms ontbreekt. Dat is jammer. Een branchevereniging kan ons zoveel sterker maken. 

Om die reden wil ik het Nagelgilde vragen wat hun plannen zijn voor het komende jaar. Welke ontwikkelingen zijn er op dit moment gaande waarmee jullie professionaliteit en erkenning als branchevereniging willen stimuleren? Hoe willen jullie de belangen van zoveel mogelijk nagelstylisten behartigen? 

Wat verwacht jij? 

Aan de andere kant wil ik jou als nagelstylist vragen wat er volgens jou nodig is om dit vak naar een hoger niveau te tillen en wat je van een branchevereniging verwacht. Laten we elkaar niet afbreken, maar juist versterken. 

De vragen zijn voorgelegd aan het Nagelgilde.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Ik ben aangesloten geweest bij het nagelgilde. Maar ben hier weer mee gestopt omdat ik er geen enkele meerwaarde aan ondervond. Voor mijn gevoel betaalde we alleen en was er geen controle op de punten waar het nagelgilde voor zou staan. En als je een audit wilde moest je extra betalen. Met als gevolg dat je nog geen reeel beeld hebt van goede/verantwoorde/veilige salons. Toen ik hier vragen over heb gesteld bij het nagelgilde en ze me geen antwoorden konden geven heb ik het opgezegd. Terwijl ik het belangrijk vind dat de branche beter wordt en me graag zou willen verenigen om zo een duidelijk statement te maken naar de consument. Het zijn namelijk niet zomaar “nageltjes” die we doen.

Reacties zijn gesloten.