Uitdagende klanten. Hoe ga jij hiermee om?

klanten nagelsalon

Kim Poels schrijft regelmatig een column voor Nailed It Magazine. Dit keer lees je meer over uitdagende klanten in de nagelsalon. Kim Poels woont in het pittoreske Meerlo in Limburg en houdt zich vanaf 2008 bezig met het maken van mooie nagels. “Van het een kwam het ander; ik deed mee aan een paar wedstrijden met leuke resultaten en leerde zo mijn sterke punten en valkuilen kennen. Inmiddels heb ik een goedlopende salon en geef ik ook les op verschillende locaties. Deze balans bevalt me prima! Ik hoop nog heel lang klanten blij te kunnen maken met mooie nagels en mijn kennis, op een no-nonsense manier, door te geven aan andere nagel-enthousiastelingen!”

Gelukkig gaat het meestal goed in je salon. Doe jezelf een lol en hang je regels ergens zichtbaar op. Zorg dat je klanten weten hoe jij graag werkt en wat jij hanteert op jouw werkplek als ondernemer. Hiermee heb je de helft van eventuele miscommunicatie al opgehelderd.

Klanten die te laat komen

Maar… er zijn altijd klanten die altijd te laat komen.

Afhankelijk van je relatie met de klant zou je de volgende reacties kunnen geven:

Bijvoorbeeld bij binnenkomst van de klant: “Zeg hoe laat heb jij het? Misschien is het even handig om onze klokken op elkaar af te stemmen, want volgens mij klopt er bij 1 van ons iets niet ????.”

“Oh, ik zie dat we een paar minuutjes missen, dat gaat nu helaas wel af van de geboekte behandeltijd, ik hanteer een strakke planning en ik wil niet in de knoei komen met de volgende klant.”

Klanten die teveel vertellen

Als je zelf al rode oren krijgt bij de (soms pikante!) dingen die je klanten je willen vertellen, kun je je daar soms behoorlijk onaangenaam bij voelen. Je zou iets kunnen zeggen in de trant van: “Goh ik vind het heel fijn dat je je hier blijkbaar prettig en veilig genoeg voelt om dit soort dingen te delen, maar ik denk dat je dat beter met iemand anders kan doen. Ik word er een beetje ongemakkelijk van.”

De no-show klanten

Ik moet hier eerst even een kanttekening bij plaatsen. Ik stuur iedere klant die te laat is, na tien minuten een berichtje. “Hoi, ik had je om 13.00 in de agenda staan vandaag; is er misschien iets tussengekomen?” Je weet maar nooit of er plotseling iets gebeurd is, houd dat in gedachten.

Je weet zelf wel wanneer een klant er een potje van maakt en wanneer je het zat bent. Hier moet je, hoe dan ook, kort en direct mee omgaan. Dat lijkt de eerste keer supereng, maar neem het van me aan, je voelt je fantastisch als je eenmaal je zegje hebt gedaan. BEL OP! Bel op en zeg: “Hallo, ik had je vandaag om 09.00 in de agenda staan.” En dan wacht je. Je laat degene uitpraten en afhankelijk van wat de (nu ex-) klant tegen je zegt kun je je punt maken. Bijvoorbeeld: “Ik vind het erg jammer dat je (weer) niet bent gekomen zonder mij iets te laten weten. In deze tijd had ik iemand kunnen helpen die wel graag was gekomen. Dit werkt helaas zo niet voor mij, alle eventueel vooruit geboekte afspraken ga ik nu annuleren en het is tijd geworden om afscheid te nemen van elkaar. Het beste!”

Daarna klop je jezelf op de schouder en schenk je jezelf een lekker drankje in. JIJ bent de baas en je hoeft niet met je te laten sollen! Je klanten betalen je voor je skills EN voor je tijd! Nagelstylist zijn betekent ook je eigen grenzen bewaken, niemand doet dat voor jou, dat moet je zelf doen!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.