Coronavirus: aftercare voor klanten
Tracy Ann Shelverton is expert op het gebied van de anatomie en pathologie van de nagel. Als eigenaresse van Gorge Nails en importeur van Famous Names schreef zij een handige blog over aftercare voor klanten die door het coronavirus niet meer naar de nagelsalon kunnen. Wil jij jouw klanten graag een goed advies geven? Lees dan verder.
Wij verkeren met zijn allen in de ban van het Covid-19 virus. Het is best wel eng, laat dat maar voorop staan. Nagelstylisten werken binnen de grens voor sociale afstand, dus het is logisch dat velen ervoor kiezen om de salon of de praktijk te sluiten. Overal lezen wij dat onze pedicuren en manicuren hun deuren sluiten tot minstens 6 april, maar dat kan natuurlijk zomaar verlengd worden. Het kan ook gebeuren, dat de overheid een verplichte sluiting op gaat leggen.
Wat gaat dat betekenen voor consumenten?
Er zijn twee mogelijke problemen die extra aandacht verdienen, namelijk uitdroging en verminderde hechting. Maar eerst …
Hygiëne, hygiëne, hygiëne
Hygiëne is natuurlijk altijd al prioriteit nummer één voor ons omdat we daarmee gezondheidsproblemen kunnen voorkomen. Op dit moment is goede hygiëne des te belangrijker. Natuurlijk om te helpen besmetting met Covid-19 zo lang mogelijk te voorkomen, maar daarnaast ook om andere kwalen op dit moment te voorkomen. Die willen we er op dit moment niet naast hebben als er tóch besmetting is opgetreden.
Uitdroging
Handen wassen met zeep en water is nu heel erg belangrijk. Daarnaast zijn we met z’n allen massaal gaan shoppen voor alcohol of ontsmettingsgel met alcohol en we gebruiken het volop.
Het eerste probleem waar velen mee te maken krijgen, is dat de alcohol, die in alle ontsmettingsproducten zit, de huid uitdroogt. Dit veroorzaakt kleine wondjes in het huidoppervlak waardoor je vatbaarder bent voor infecties zoals paronychia (in de nagelriemen en proximale nagelvouw), omdat de huid niet meer mooi afsluit.
Onze huid is het grootste orgaan, het reguleert onze lichaamstemperatuur en beschermt ons tegen ziektekiemen van buitenaf, waaronder schimmels en bacteriën, maar ook tegen chemische vloeistoffen. Het is echt van belang dat wij onze huid en nagels blijven verzorgen. Elasticiteit van de huid is de sleutel.
Oliën en lotions zijn nu onze vriend – als je je handen ontsmet is het verstandig om erna je nagels te oliën en lotion te gebruiken voor onze handen op deze manier houden wij onze huid en nagels in optimale conditie.
Hechting
De natuurlijke nagel groeit 24uur per dag zonder pauze vandaar dat wij uitgroei zien als wij kunstnagels dragen. Kunstnagelproducten hebben een optimale houdbaarheid. Dat betekent dat ze voor een bepaalde tijd goed blijven en daarna begint het product af te breken. Omdat de natuurlijke nagelplaat immer in beweging is kan dat na een paar weken een hechtingsprobleem opleveren en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in het kunstnagelproduct.
Water kan tussen het kunstnagelproduct en de natuurlijke nagel komen en daar ontstaat dan de perfecte kweekplek voor opportunistische ziektekiemen zoals bacteriën en of schimmels zoals pseudomonas (een opportunistische bacterie die wij allemaal met ons meedragen) of white superfical onychomycosis (schimmelinfectie in de bovenste laag van de nagelplaat).
Onder normale omstandigheden hebben klanten een vervolgafspraak staan om de kunstnagels te verwijderen en te vervangen of bij te werken, opdat onze mooie nagels mooi blijven. Als het goed is krijgt de klant ook verzorgingsadviezen van de nagelstylist, bijvoorbeeld een paar keer per dag oliën om de nagels te verzorgen en/of handlotion gebruiken om de huid in goede conditie te houden.
Als een vervolgafspraak niet meer mogelijk is, dan hebben we een probleem. Hoe groot dat probleem is, dat hangt er onder meer van af welk product de klant momenteel op haar nagels hebt. Draag je kunstnagels en weet je niet precies welk product je nu op je nagels hebt? Neem dan contact op met je nagelstylist en vraag er naar. Hieronder een aantal adviezen per (kunst)nagelproduct.
Producten
Hardgel en Acrygel
Dit zijn permanente producten met een hoge hechtingswaarde. Het is van belang, dat je product niet loskomt van de nagelplaat. Verzorging van de natuurlijke nagel en van de nagelriemen met olie helpt om het product in optimale conditie te houden. Je kan met een goede nagelvijl het product inkorten als je nagels te lang worden.
Deze producten dienen regelmatig bijgewerkt te worden om de uitgroei van de nagel te bedekken en om hechtingsproblemen op te lossen. Als dat niet meer gewenst of niet meer mogelijk is, dan dienen deze producten verwijderd te worden door ze voorzichtig af te vijlen zonder de omliggende huid te beschadigen. Het is aan te raden om dergelijke producten bij voorbaat te laten verwijderen nu een bezoek aan de nagelstyliste of pedicure al op korte termijn onmogelijk kan zijn.
Acryl
Dit is een semipermanent product met een hoge hechtingswaarde, dat verwijderd kan worden met cosmetische aceton, nadat het dunner gevijld is. De uitdroging die de cosmetische aceton veroorzaakt kan je opheffen met olie tijdens, maar ook na, het afweken. Als je acrylnagel nog goed zit kan je dit gewoon inkorten met een vijl voor kunstnagelproducten.
Als de consument deze producten niet zelf kan verwijderen, dan geldt ook hier, dat het verstandig is om ze bij voorbaat te laten verwijderen.
Gelpolish
Het hangt van het merk af of dit makkelijk te verwijderen is of niet. Vraag je nagelstylist voor advies.
Hybride gel polish en Afweekbare gel polish
Deze producten zijn verwijderbaar met cosmetische aceton. De uitdroging die de aceton veroorzaakt kan je opheffen met olie en lotion nadat het product verwijderd is.
Nagellak
Is makkelijk te verwijderen met nagellak verwijderaar of cosmetische aceton.
Ons advies voor consumenten luidt:
- Was je handen regelmatig met zeep en water
- Gebruik na ontsmetting en/of wassen met zeep en water een handlotion om uitdroging van je huid te voorkomen. Je nagelstylist heeft dit in huis.
- Gebruik 4 keer per dag olie om je nagels in optimale conditie te houden, je nagelstylist heeft dit ook in huis.
- Als je kunstnagelproduct nog op je nagels zit hou het goed in de gaten, als het niet meer goed hecht aan je natuurlijke nagel verwijder dan het product.
- Vermijd manicuren met een elektrische vijl op de huid, de gezondheid van je huid is nu nog belangrijker dan altijd al het geval is. Alle huidlagen moeten intact zijn om jou optimaal te beschermen. Zodra de buiten laag van je huid (stratum corneum) doorbroken is, ben je kwetsbaarder voor infecties.
- Wil je mooie nagels hebben, overweeg dan het gebruik een nagellak. Wij adviseren wel een nagellak basecoat te gebruiken. Dit bevordert de hechting van de nagellak. Zorg dat je nagellak op tijd verwijdert, wellicht heeft jouw nagelstylist een nagellak lijn in huis.
- Als je kunstnagel loskomt moet je die niet vastzetten met lijm! De kans is heel groot dat je dan ziektekiemen insluit met een (tijdelijk onzichtbare) infectie als gevolg. In plaats van lijmen verwijder het product!
Beginnende infectie
Is er sprake van een beginnende infectie? Er zijn prima cosmetische producten om een beginnende infectie in de nagelplaat of huid eromheen te bestrijden.
HEKA of HiBiCeT zijn eerste-hulp-producten die bij de drogist of apotheek te verkrijgen zijn, Podiskin kan je via je nagelstylist inkopen. Een van de werkzame stoffen in deze producten is Chloorhexidine, wat een goede eerste-hulpmiddel is bij beginnende infecties in de nagelplaat of huid eromheen. Lees wel de bijsluiter voor gebruik.
Voor het bestrijden van white superficial onychomycosis kan je via je nagelsalon HFL Solution Spray aanschaffen – gebruik deze spray 2 keer per dag en erna oliën.
Ten slotte
Het is heel lastig. Onder normale omstandigheden zullen wij klanten van een nagelstudio adviseren om een bezoek aan de nagelstylist te brengen om product veilig en efficiënt te verwijderen. Dit kan tijdelijk niet mogelijk zijn. Consumenten kunnen bij twijfel nog altijd contact opnemen met de nagelstylist voor advies.
Sommige hoogwaardige salons hebben hun klanten al voorzien van verwijder kits – super! Zo niet, vraag of ze dat alsnog voor jou kunnen regelen.
Afspraak bij de nagelstudio
Als je als consument wel bij jouw nagelsalon terecht kan, dan zijn er ook een paar dingen die je in de gaten moet hebben.
- Als jij zelf niet lekker voelt, verzet dan de afspraak.
- Is er de mogelijkheid om je handen te wassen met zeep en water?
- Na dat je je handen gewassen hebt moet je niet meer je telefoon aanraken
- Draagt jouw nagelstylist handschoenen?
- Draagt jouw nagelstylist een mondkapje en is er een voor jou beschikbaar?
- Gebruikt jouw nagelstylist een nieuwe (wegwerp) vijl?
- Is de werkplek schoon?
Misschien klinkt het allemaal een beetje overdreven – maar het is nu voor ons allemaal wel echt van belang!