Eindelijk erkenning voor het vak nagelstyling

Eindelijk erkenning vak nagelstylist

Nagelstyling is, naast een hele hoop andere Europese opleidingen, niet officieel erkend. Hierdoor zijn er nauwelijks eisen vastgesteld waar een opleiding aan moet voldoen. Ook kan iedereen nagelstylist worden, waardoor het voor een consument lastig is om de kwaliteit van een nagelstylist of salon te beoordelen. Daar komt binnenkort verandering in, want CND™ heeft in samenwerking met TCI (Stichting Toets Centrum Intereducatief) een diploma Allround nagelstylist NLQF niveau 3 opgezet.

Branche positief over deze stap

CND™ heeft in samenwerking met TCI en Tracy Shelverton van Gorge Nails hard gewerkt aan de vormgeving van het vak en bijbehorende kwalificatiedossier. Op dinsdag 31 augustus 2021 presenteerden zij de plannen aan Gelish, Magnetic, Nailit products, LoveNess, Crystal Nails, OPI, Florence nails, Young Nails (Salon Cosmetics), Business Content Media, Beauty Trade Professionals en natuurlijk Nailed It Magazine.

De eerste reacties zijn positief: de aanwezigen zijn enthousiast omdat het een serieuze stap is in de professionalisering van het vak. Ook zijn zij kritisch over de inhoud en uitvoering. Daarom zullen zij de plannen de komende tijd gezamenlijk verder bespreken zodat het initiatief vanuit de branche dragen kan worden.

Wat betekent het voor jou als nagelstylist?

Het initiatief is in eerste instantie bedoeld om ervoor te zorgen dat nieuwe nagelstylisten aan de vastgestelde competenties voldoen. Maar ook voor bestaande nagelstylisten is het belangrijk om erkenning te krijgen voor hun kwaliteiten. Initiatiefnemer Jeroen Goudsmits, Business development director bij CND™ – Beauty Service: “We willen een herkenning creëren waarmee de professionele stylist maar ook de professionele opleiders en merken zichzelf kunnen gaan onderscheiden van de rest. Met als uiteindelijk doel dat de consument een goede nagelstyliste kan gaan herkennen.”

Deelnemers aan de geaccrediteerde opleiding voor nagelstyling ontvangen na afronding een diploma op NLQF niveau 3, wat gelijk staat aan mbo niveau 3. Dit niveau is Europees erkend waardoor je ook in andere landen je niveau kunt aantonen. Ben je al actief als nagelstylist? Aan de hand van quick scans en een EVC-procedure krijg je inzicht in de mate waaraan je aan het nieuwe kwalificatieprofiel allround nagelstylist voldoet en onderzoeken waar er nog kansen en mogelijkheden liggen voor ontwikkeling.

Over TCI

Stichting ToetsCentrum Intereducatief houdt zich bezig met toetsing ten behoeve van accreditaties, certificeringen en diplomering van beroepen, beroepsgroepen en organisaties. Ook is zij verantwoordelijk voor kwaliteitsborging van opleidingen. TCI werkt nauw samen met het NLQF: de Nederlandse afdeling van het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF) dat het niveau van opleidingen bepaalt. TCI bepaalt samen met de branche wat het vak nagelstyling inhoudt, welke werkprocessen daarbij horen, welke competenties, et cetera. 

Een bijkomend voordeel is dat erkende opleidingen te maken krijgen met wetgeving, waardoor deelnemers gebruik kunnen maken van de STAP-subsidie die volgend jaar ingaat.

Beauty Trade Festival: kennisdeling staat centraal

Naast het erkennen van de opleiding, is tijdens de bijeenkomst ook het nieuwe concept van het Beauty Trade Festival besproken. Waar voorheen de focus lag op het demonstreren van producten, zal de focus nu liggen op kennisdeling en professionalisering. In september kan de beurs vanwege COVID-19 helaas niet doorgaan, maar in april 2022 kun je het nieuwe concept gaan ervaren! Ook hierover hoor je later meer.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Yes eindelijk gaat er verandering komen. Vooral voor de klanten van de salons/praktijken is dit een enorme verbetering. Weten ze nu waar goede en veilige handzorg wordt aangeboden.

Reacties zijn gesloten.