Fabel of feit? De schildersziekte bij nagelstylisten

schildersziekte

De zogenaamde schildersziekte is een ziekte waarbij het zenuwstelsel is aangetast door langdurige blootstelling aan vluchtige oplosmiddelen. Zoals de naam al zegt, komt dit voornamelijk voor bij schilders. Nagelstylisten werken met dezelfde type stoffen als schilders. In theorie lopen zij dus ook een risico op het ontwikkelen van de schildersziekte, maar hoe zit dat nou precies? Nailed It Magazine ging in gesprek met arbeidshygiënist Remko Houba.

Remko Houba ondersteunt bedrijven in de omgang met gevaarlijke stoffen en hoe zij eventuele risico’s kunnen verminderen. Daarnaast is hij werkzaam als arbeidshygiënist voor het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL). Binnen dat centrum bekijkt hij samen met collega’s in hoeverre een persoon wordt blootgesteld aan een gevaarlijke stof en welk risico hij of zij loopt. 

De praktijk 

Binnen zijn werkveld heeft Remko nog niet te maken gekregen met nagelstylisten, maar wel met beroepen die in de praktijk met dezelfde soort stoffen werken. Hoewel de schildersziekte in theorie bij nagelstylisten kan voorkomen, is dat in de praktijk niet meteen het geval. ‘Nagelstylisten worden blootgesteld aan dezelfde type stoffen als bijvoorbeeld schilders. Maar de hoeveelheid verf die je als schilder gebruikt is vele malen groter dan het product dat je als nagelstylist gebruikt.’ De blootstelling en het risico is in dit geval dus lager.

Lees ook:

Actie ondernemen 

Op dit moment zijn er geen situaties bekend waarbij nagelstylisten de schildersziekte hebben opgelopen. ‘Maar dat wil niet zeggen dat het niet zo is. In dit soort situaties is het belangrijk om op brancheniveau actie te ondernemen.’ Dat kan bijvoorbeeld door de blootstelling in kaart te brengen. ‘Daarbij is het goed om een praktijkbeschrijving te maken die geldend is voor alle nagelstylisten.’ 

De branche 

Kort gezegd is het op dit moment lastig om vast te stellen of nagelstylisten wel of niet een risico lopen op het ontwikkelen van de schildersziekte. Eerst is er meer onderzoek nodig, maar het in kaart brengen van de blootstelling is niet gemakkelijk. Experts moeten zich buigen over deze kwestie. ‘Je moet daarvoor de handen ineenslaan binnen een branchevereniging. Als individuele nagelstudio kan je dit niet bolwerken en zelf uitzoeken.’ 

Meer informatie

Meer weten? Het NIOSH, een Amerikaanse overheidsinstantie die blootstellingslimieten aanbeveelt, heeft een uitgebreid handvat gepubliceerd over het werken met chemische stoffen in de nagelstudio.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.