Feit of fabel: groeien nagels door na je dood?

De nagels zijn opgebouwd uit hoorn, keratine en epitheelweefsel. De nagels zijn net als het haar gevoelloos. Gemiddeld groeien de nagels aan je vingers vier centimeter per jaar. Groeien je nagels eigenlijk ook door na je overlijden? Het is een hardnekkig fabeltje, de nagels groeien kort gezegd namelijk niet door na je dood. 

Sommige mensen beweren dat de nagels wel doorgroeien. Dit lijkt soms ook het geval. De nagels kunnen zichtbaar langer zijn. Dat komt omdat de huid na het overlijden iets krimpt. De huid wordt minder elastisch door vochtverlies en er stroomt geen bloed meer door de aderen om de huid te voeden. De huid komt dus wat vrijer van de nagel te liggen en de nagels lijken hierdoor langer. De nagels zijn dus niet gegroeid, maar dit lijkt omdat er door de teruggetrokken huid meer nagel is te zien.

Zuurstof en glucose

Na de dood worden alle lichaamsprocessen stopgezet. Dus ook de groei van nagels. Om nagels te laten groeien, is er zuurstof nodig. De toevoer van zuurstof valt stil na je dood. Daarnaast kunnen cellen zichzelf niet meer delen omdat er gee naanvoer van glucose is. 

Iemand die ernstig ziek is of een vitaminetekort heeft, kan ook afwijkingen aan (de groei van) de nagel krijgen. De minder belangrijke lichaamsprocessen worden namelijk als eerste door het lichaam gestopt.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Verwante artikelen

Chronisch ziek zijn en een eigen zaak

Voor een persoon met een gezond lichaam is bovenstaande al best pittig om te bolwerken, laat staan voor iemand met één of meerdere chronische aandoening(en). Het soort waarbij je heel goed naar je lichaam moet luisteren, je dagelijks pijn hebt, je lichaam vaak niet wil of kan doen wat je geest wel graag wil en je ook nog regelmatig, zo niet altijd met hevige vermoeidheid kampt.

Anatomie van de nagel: deel 2, de nagelplaat 

Als nagelstylist is kennis van de natuurlijke nagel ontzettend belangrijk. Begrip van de anatomie (hoe je nagel in elkaar zit), pathologie (ziektes) en de functie van de nagel zijn de basis voor een goede nagelstylist. Wanneer je hier meer over weet, kan je hier namelijk ook naar handelen, behandelingen aanpassen en waar nodig doorverwijzen naar…

Om dit artikel te kunnen lezen, kun je één van de volgende lidmaatschappen afnemen: Premium jaarlijks or Premium maandelijks. Heb je al een lidmaatschap, log in om het artikel te lezen.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *