Feit of fabel: groeien nagels door na je dood?

De nagels zijn opgebouwd uit hoorn, keratine en epitheelweefsel. De nagels zijn net als het haar gevoelloos. Gemiddeld groeien de nagels aan je vingers vier centimeter per jaar. Groeien je nagels eigenlijk ook door na je overlijden? Het is een hardnekkig fabeltje, de nagels groeien kort gezegd namelijk niet door na je dood. 

Sommige mensen beweren dat de nagels wel doorgroeien. Dit lijkt soms ook het geval. De nagels kunnen zichtbaar langer zijn. Dat komt omdat de huid na het overlijden iets krimpt. De huid wordt minder elastisch door vochtverlies en er stroomt geen bloed meer door de aderen om de huid te voeden. De huid komt dus wat vrijer van de nagel te liggen en de nagels lijken hierdoor langer. De nagels zijn dus niet gegroeid, maar dit lijkt omdat er door de teruggetrokken huid meer nagel is te zien.

Zuurstof en glucose

Na de dood worden alle lichaamsprocessen stopgezet. Dus ook de groei van nagels. Om nagels te laten groeien, is er zuurstof nodig. De toevoer van zuurstof valt stil na je dood. Daarnaast kunnen cellen zichzelf niet meer delen omdat er gee naanvoer van glucose is. 

Iemand die ernstig ziek is of een vitaminetekort heeft, kan ook afwijkingen aan (de groei van) de nagel krijgen. De minder belangrijke lichaamsprocessen worden namelijk als eerste door het lichaam gestopt.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.