Tips voor een betere werkhouding als nagelstylist

Werkhouding nagelstylist

Amber Denekamp is ergonoom en bedrijfsoefentherapeut bij Terzet. Zij geeft ergonomisch advies en trainingen aan onder meer professionals in de beautybranche. Veel nagelstylisten hebben klachten aan de schouders, armen, nek of rug. Dit komt vaak door een verkeerde werkhouding. Dat terwijl je dit makkelijk kan voorkomen. Speciaal voor lezers van Nailed It Magazine geeft Amber een aantal makkelijk toepasbare tips om je werkhouding als nagelstylist te verbeteren.

Je herkent het vast wel, na een lange dag werken voel je je schouders, armen, nek of rug. Een zeurend gevoel, soms ook pijnlijk. Er wordt vaak gezegd dat dit bij het vak hoort. Klachten worden vaak veel te lang geaccepteerd omdat je denkt dat het niet anders kan, of omdat je niet weet wat je eraan kan doen. Tot het op een gegeven moment te veel wordt. Het werk wordt vermoeiend en uiteindelijk is het door pijn en klachten niet meer leuk. Klachten ontstaan vaak doordat je lang in dezelfde houding zit, vaak voorovergebogen of met je nek sterk gebogen. Het is zonde als je je werkplezier verliest of als je er mee moet stoppen. Gelukkig is er veel op te lossen en kan je de klachten vaak zelf positief beïnvloeden. Ga aan de slag met de volgende tips. 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op Nailed It Magazine? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief 

Werkplek

In de eerste plaats moet je goed kunnen zitten. Je werkplek moet dus instelbaar zijn, met een in hoogte verstelbare tafel en stoel. Begin bij het instellen van je stoel. Plaats je voeten plat op de grond, en stel de stoel dusdanig hoog in dat je billen hoger zijn dan je knieën. Als je hoger zit is het makkelijker om je rug recht te houden. Vergelijk het maar eens met zitten op een eetkamerstoel en zitten op de tafel. Hoe lang kan je in beide gevallen je rug recht houden? Waarschijnlijk merk je als je hoog zit (op tafel dus), veel langer en veel makkelijker rechtop kan zitten. Wil je het precies weten? Een kniehoek van 110-120 graden is goed. 

  • Tip 1: zit met je billen hoger dan je knieën!

Zit bij voorkeur op een platte kruk met goede rug- of bekkensteun, die aan de voorkant licht afloopt. Er worden vaak zadels geadviseerd, echter zijn deze voor het bekken en het zitvlak niet altijd prettig, zeker niet als je klachten hebt of lang zit. Voorbeelden zijn de Ghopec, of de Back-up van BQE of eventueel de Score Medical 6311. Vraag een proefplaatsing aan als je een nieuwe stoel zoekt, dan weet je wat het beste bij je past. 

Lees ook:

Stel vervolgens je tafel in. Ga rechtop zitten, ontspan je schouders. De werkhoogte (dus de nagels van je cliënt) moet zo uitkomen dat je armen op 90 graden gebogen zijn, of ietsje hoger. Je mag met je armen slechts een klein beetje naar voren komen, terwijl je ontspannen rechtop zit. Laat de cliënt naar jou toe komen! Zorg dat je cliënt haar hand daar ook laat liggen! Leg uit dat je het zo beter kan zien en mooier werk kan afleveren. 

Werkhouding nagelstylist
De juiste houding voor nagelstylisten. Je zit zo recht mogelijk met de schouders omlaag. Zorg dat de hand van de klant dichtbij komt zodat je niet hoeft te reiken.
  • Tip 2: Blijf ontspannen zitten en laat de cliënt naar jou toe komen. Leg uit waarom. Zo kan je het beter zien en dus mooier werk afleveren. 

Je werkhouding

Zoals gezegd: ga zelf comfortabel zitten en laat de cliënt naar je toe komen. Voorkom dat je je rug gaat buigen. Daarnaast wordt de nek vaak veel te ver gebogen. Volgens de normen mag je maximaal 25 graden je nek naar beneden buigen. Dat is niet zo ver! Dat terwijl je het vaak prima kan zien als je gewoon rechtop blijft zitten. Zo niet, gebruik dan een loep en goede verlichting. Buig ook de vingers van je cliënt zodat je loodrecht op de nagel kijkt. Als de cliënt haar handen te plat heeft, ga je er vaak overheen buigen om het goed te kunnen zien, dat is niet gunstig.

Blijf je het toch lastig vinden om de nekbuiging tegen te gaan? Dan kan je je oriënteren op een bril met downwards prisms. Door het prisma wordt je kijklijn afgebogen en hoef je je nek dus veel minder te buigen. Het is geen goedkope optie, maar zeker voor mensen met nekklachten is dit een enorme uitkomst. De enige leverancier hiervan is Holsboer Optometrie in Arnhem. 

Veelgemaakte fouten bij nagelstylisten:

Pauzes

Voldoende pauzes nemen is erg belangrijk, zeker bij het statische werk van een nagelstyliste. Ga minimaal elk half uur kort opstaan, ook al is het maar enkele tellen om iets te pakken. Elk uur een klein stukje lopen, bijvoorbeeld naar de balie of naar de deur om de klant uit te zwaaien. Ga bij voorkeur de lunchpauze wandelen. Vergis je niet in het nut van (hele) kleine pauzes. Door steeds de statische houding te onderbreken is het daarna makkelijker om goed te zitten. Verder is het erg belangrijk voor de bloedsomloop en activeert het je spieren. Zeker als je klachten hebt, is het belangrijk om elke 10 minuten even de handen los te schudden en de nek te strekken. Dit hoeft maar een paar seconden te duren. Je cliënt hoeft het niet eens te merken, als je een ander instrument pakt of je wisselt van hand, gewoon even schudden en bewegen. 

  • Tip 3: Vergeet de korte pauzes niet! Elke 10 minuten even handen los schudden, elk half uur kort opstaan, elk uur een klein stukje lopen. Ga aar buiten tijdens de lunch! 

Ook goed plannen helpt. Als je in een salon werkt met collega’s, bespreek dit dan. Wissel korte en lange, lichte en zware afspraken af. Hoe meer variatie hoe beter. Probeer dus af te spreken dat je tussen lange afspraken ook wat planning, baliewerk of bellen kan doen. Werk je alleen? Plan de afspraken dan niet te kort op elkaar. 

Als je dit vak langdurig en prettig wil volhouden, is het aanbevolen goed voor jezelf te zorgen. Bespreek deze tips in je team. Veel succes!

Vragen over dit artikel of over de juiste werkhouding? Mail gerust naar Amber Denekamp bij vragen. a.denekamp@terzet.nl of kijk op www.terzet.nl

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Bedankt voor de goede tips met betrekking tot werkhouding als nagelstylist. Ik wist niet dat het verstandig is om je armen op ongeveer 90 graden te houden. Mijn zusje is nagelstylist en heeft vaak hoofdpijn na het werken, misschien is dit de oorzaak. Met een goed ingestelde werkplek en een goede massage tegen de pijn voelt ze zich hopelijk snel weer beter. Ik zal de tips naar haar doorsturen!

Reacties zijn gesloten.