Verklein het risico op een allergie met deze drie maatregelen

voorkom inhalatieallergie astma acrylaten nagelstylist

Blootstelling aan kunstnagelproducten kan het risico op astma verhogen. In deze producten zitten vaak zogenaamde acrylaten. Dit risico is het grootst wanneer het product wordt aangebracht omdat de damp van deze stoffen het schadelijkst is. ‘Maar hoe groot dat risico is, is nooit goed onderzocht’, zegt longarts Jos Rooijackers. Toch is het goed om jezelf hiertegen te beschermen door de juiste maatregelen te treffen.

Jos Rooijackers is longarts en is werkzaam bij het Nederland Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL). Dit centrum heeft als doel de zorg te verbeteren voor werknemers met een arbeidsgerelateerde longaandoening of die dat risico lopen. Het NKAL is gespecialiseerd in onderzoek op dit gebied, maar het multidisciplinaire team stelt ook diagnoses. In dit artikel op Nailed It kun je meer lezen over de gezondheidsrisico’s voor de longen bij nagelstylisten.

Lees ook:

Bescherm jezelf tegen een allergie

Om jezelf te beschermen tegen de dampen van acrylaten, kan je een aantal maatregelen treffen. Een korte samenvatting van deze maatregelen lees je in onderstaande infographic. Lees verder onder de afbeelding voor een uitgebreide versie.

Schoonmaken

Dit risico loop je door contact met de meth- di, en cyanoacrylaten. Onder meer de methacrylaten zitten vaak verwerkt in kunstnagelproducten. Een van de voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om het risico te beperken is het goed schoonmaken van de salon. ‘De stoffen kunnen gaan opdwarrelen en op die manier heb je meer blootstelling tegenover de acrylaten.’ Je kan het beste schoonmaken met een natte of licht vochtige doek. Daarnaast is het goed om potjes niet langer open te laten dan nodig.

Afzuigen

Daarnaast is het belangrijk om het stof goed af te zuigen. Het National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) heeft richtlijnen opgesteld die je kunnen helpen bij de keuze voor een nageltafel en een afzuiger. ‘De situatie die zij omschrijven, is eigenlijk het meest ideaal. Daar wil je naar streven.’ Hier lees je meer over de richtlijnen die het instituut heeft opgesteld.

Terwijl chemische stoffen vaak via boven worden afgezogen, is dat in de nagelbranche niet zo. Bij bijvoorbeeld tandtechnici is dit ook niet het geval omdat het niet praktisch is. ‘In de arbeidshygienische wereld is dit volledig geaccepteerd’, zegt Rooijackers. Dat houdt in dat het naar beneden afzuigen in dit geval voldoende werkt. Daarnaast zijn acrylaten vrij zwaar waardoor je de stofdeeltjes gemakkelijk naar beneden kan afzuigen. ‘Dat kan via verschillende systemen. Het kan een systeem naar buiten toe zijn, maar dat hoeft niet.’

Mondmasker

Het allerlaatste middel om jezelf te beschermen is een mondmasker. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de dampen van acrylaten het meest schadelijk zijn. Zo’n masker is dan eigenlijk een schijnveiligheid want het beschermt je niet tegen deze dampen.’ In de praktijk is het namelijk niet haalbaar om zo’n masker op te zetten. ‘Je moet dan een gelaatsmasker dragen met een filterbus. Dat ziet er uit als een soort gasmasker.’

Een stofmasker kan overigens wel werken tegen het uitgeharde acrylaat dat als stof vrijkomt tijdens het vijlen van de kunstnagel. ‘Dat zijn de chirurgische of gewone stofmaskertjes. Die houden het stof tegen, maar filteren dus niet de dampen.’ Maskers zijn er in verschillende gradaties. Een masker met p1 filter filtert het minste stof en een p3 filter filtert zelfs fijnstof. ‘Maar het risico van fijnstof bij nagelstylisten schat ik vooralsnog klein in.’ Een p3 masker wordt alleen ingezet met een half- of volgelaatsmasker.  Het is daarom niet praktisch om dit type te gebruiken in de salon. ‘In dit geval biedt een p2 filter de beste bescherming.’

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.