Wat is een contactallergie?
De naam zegt het eigenlijk al. Een contactallergie ontstaat wanneer iemand allergisch reageert op een stof door contact met de huid. Nagelstylisten kunnen een contactallergie ontwikkelen voor nagelproducten. Zo’n allergie ontstaat vaak na een langere tijd en kenmerkt zich door huiduitslag, roodheid, zwellingen, blaasjes en schilferingen. Het vervelende aan zo’n allergie is dat het vaak gepaard gaat met jeuk en pijn door het krabben.
Een contactallergie, ook wel contacteczeem, komt steeds vaker voor bij nagelstylisten. Hoeveel professionals precies met dit probleem kampen, is moeilijk te zeggen. Er zijn geen duidelijke cijfers. Heb je een contactallergie? Maak dan een melding van je contactallergie bij het meldpunt contactallergie nagelstylisten van Nailed It Magazine. Inschrijven kost slechts één minuut van je tijd en je gegevens worden anoniem verwerkt.
Het voorkomen van een contactallergie is altijd beter dan ‘genezen’. Wanneer je eenmaal een allergie hebt ontwikkeld, kom je er niet meer vanaf. De allergie zal door contact met de stof alleen maar erger worden. Ook klanten kunnen een allergie ontwikkelen, maar dit is zeldzamer.
Acrylaten
Een contactallergie bij nagelstylisten ontstaat door de acrylaten in producten. Acrylaten zitten niet alleen verwerkt in acryl, maar ook in gel, polygel en gellak. Van acrylaten worden verschillende soorten plastic, harsen, verven en lijm gemaakt. Deze stof wordt ook verwerkt in tandtoepassingen en bij het maken van protheses en implantaten. Een allergie heeft dus niet alleen gevolgen voor het werk van de nagelstylist, maar ook voor bijvoorbeeld tandheelkundige ingrepen.
Om die reden is het goed om de juiste maatregelen te treffen. Op die manier kan je een allergie voorkomen. Dat doe je bijvoorbeeld door nitril handschoenen te dragen met de juiste dikte (0,19 mm). Handschoenen bieden geen volledige bescherming. Ze zijn vaak niet getest met acrylaten en houden deze stoffen vaak maar enkele seconden tot minuten tegen. Wanneer je morst op je handschoen kan je dus ook een contactallergie ontwikkelen.
Netjes werken
Als nagelstylist is het daarom goed om jezelf een nette werkwijze aan te leren. Probeer het contact van producten met de huid altijd te vermijden. Dit geldt niet alleen bij het aanbrengen van bijvoorbeeld gel of acryl, maar ook producten zoals alcohol en cleaner. In deze producten kunnen ook allergene stoffen zitten die bij veelvuldig contact tot een allergie kunnen leiden.
Daarnaast zijn er hypoallergene producten op de markt voor nagelstylist. Deze producten bevatten minder allergenen en geven daardoor loop je minder risico op een allergie. Dat wil dus niet zeggen dat je geen allergie kan ontwikkelen door het gebruik van een hypoallergeen product. Het allerbelangrijkste is netjes en schoon werken. Hoe je dat precies doet, lees je in dit artikel: ‘veilig werken met nagelproducten’.
Stoppen?
Ben je nagelstylist en heb je een contactallergie voor acrylaten? Veel nagelstylisten denken dat het dan einde oefening is. Dat hoeft echt niet zo te zijn. Laat je testen door een dermatoloog en bekijk voor welke stof(fen) je allergisch bent. Ga op zoek naar een product zonder deze bestanddelen en leer jezelf een nette werkwijze aan. Er is geen specifiek merk waarbij je zeker weet dat je geen reactie krijgt. Het is in dat geval dus niet verstandig om te gaan testen met merken die worden aanbevolen. De reactie kan hierdoor juist heftiger worden.
Meer informatie
Meer weten over een contactallergie? Lees dan dit interview met professor Rustemeyer. Ook interessant: in dit artikel leggen twee nagelstylisten uit hoe zij omgaan met hun contactallergie.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.