Kan een product onycholysis veroorzaken?

In binnen- en buitenland ervaren een aantal nagelstylisten onycholysis en andere problemen sinds zij met bepaalde merken werken. Zij uiten hun zorgen onder meer op verschillende Facebookgroepen. Nailed It Magazine heeft veel vragen over dit onderwerp ontvangen en we hebben de situatie van verschillende kanten bekeken en verder uitgezocht. Wij delen onze bevindingen graag met je. 

Kort door de bocht kan een product het risico op onycholysis vergroten. Bijvoorbeeld wanneer er met een product hevige hittereacties ontstaan of de producten hoge concentraties aan allergene stoffen bevatten. Dat wil niet zeggen dat het ene merk daarom beter is dan het andere merk. Ieder merk vraagt om een andere werkwijze. Het is belangrijk dat je als nagelstylist werkt volgens de voorschriften van de fabrikant en de juiste maatregelen treft om netjes en veilig te werken. 

Oorzaken van onycholyse 

Allereerst is het goed om te weten wat kan leiden tot onycholysis. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer het tijdsbestek tussen verschillende behandelingen te lang is. Ook overmatig of met veel druk vijlen op de (natuurlijke) nagel kan uiteindelijk leiden tot onycholysis. Chemische stoffen dringen namelijk makkelijker door in een dunne nagelplaat. Andere oorzaken van onycholysis zijn het steken van scherpe voorwerpen onder de nagel, te veel contact met water of een trauma aan de nagel. Ook bepaalde aandoeningen zoals psoriasis kunnen leiden tot onycholysis. 

De hittereactie 

Een andere belangrijke oorzaak noemden we eerder al, de hittereactie. Bij gel kan je na het plaatsen van de hand in de lamp een kortstondige pijnprikkel voelen, een heatspike. Deze reactie is het gevolg van de uitharding van gel. Wanneer deze reactie te snel gaat, ervaar je een hittereactie die te hevig is. Dit kan ook het gevolg zijn van te dik werken met een product. Door een hevige hittereactie kan het nagelbed verbranden of er kan onycholysis ontstaan. Hanteer daarom altijd de juiste tijden en werk met een lamp die compatibel is met het merk waar jij mee werkt. 

Pinchen

Ook pinchen kan zorgen voor onycholysis. Pinchen wordt door nagelstylisten toegepast om de nagel een diepere C-curve te geven. Verkeerd of overmatig pinchen kan leiden tot onycholysis. Een hevige heatspike kan overigens hetzelfde effect geven als handmatig pinchen. De gel krimpt en kan daardoor druk uitoefenen op de nagel. Dit kan als gevolg hebben dat de nagel loskomt van het nagelbed en dus tot onycholysis leidt. 

Onycholysis door chemische middelen

Onycholysis kan ook ontstaan door blootstelling aan chemische middelen zoals schoonmaakmiddelen. Andere chemische bestanddelen die kunnen leiden tot onycholysis zijn (meth)acrylaten, cyanoacrylaten en nagellijm. In nagelproducten wordt gewerkt met (meth)acrylaten. Veel nagelstylisten vragen zich daarom af of er een verband is met de concentratie van bepaalde stoffen en het risico op onycholysis. 

Allergisch onycholysis

Een van de acrylaatsoorten die we vaak aantreffen in gelnagelproducten is HEMA. Dit is een acrylaatsoort die in veel gelnagelproducten wordt gebruikt. Het is een allergene stof en kan, net als veel andere acrylaatsoorten in gelnagelproducten, leiden tot een allergie. De meeste acrylaatallergieën bij nagelstylisten en klanten worden door deze stof veroorzaakt. Onycholysis kan een gevolg van de acrylaatallergie zijn.  Hoe hoger de concentratie van de stof, hoe groter de kans op een allergie. Een allergie kan ontstaan wanneer de gel niet goed is uitgehard of wanneer huidcontact niet goed wordt vermeden. De werkwijze van de nagelstylist is in dit geval belangrijk. Nagelstylisten kunnen een allergie voorkomen door veilig te werken met producten. Zo kan een nagelstylist of klant ook een allergie krijgen wanneer er wordt gewerkt met een hypoallergeen merk. Het gaat bij het voorkomen van een allergie vooral om de werkwijze. 

Wetgeving 

Ook worden er veel vragen gesteld over wetgeving. In Nederland moeten producten voldoen aan de Europese cosmeticaverordening. De fabrikant moet hier zelf zorg voor dragen. Producten worden steekproefsgewijs gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat houdt in dat er geen controle is voordat een product op de markt komt. Er bestaat geen zogenaamd EU-certificaat. In theorie kan het dus zo zijn dat bepaalde ingrediënten zijn gebruikt die niet zijn toegestaan of dat concentraties van stoffen te hoog zijn. Let op, dit is dus mogelijk bij alle nagelproducten op de Europese markt! Het is daarom goed om je als nagelstylist goed te laten voorlichten en je kennis te verbreden. Op die manier kan je eventuele veiligheidsrisico’s goed inschatten. 

Conclusie 

Kan je bepaalde merken beter vermijden op basis van de feiten? Het is moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. Zoals uit dit artikel blijkt, kunnen zowel de werkwijze van de nagelstylist als het product invloed hebben op de ontwikkeling van onycholysis. De merken die worden genoemd, zijn vooral populair in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zien we in de praktijk maar weinig nagelstylisten die problemen (openbaar) rapporteren. In het buitenland zien we echter een toestroom aan berichten in Facebookgroepen zoals Nail Tech Awareness. Uiteraard zijn er ook nagelstylisten die al langere tijd met deze producten werken en geen problemen ervaren. 

Dit artikel is met de hoogst nodige zorg samengesteld op basis van research en een rondgang bij experts uit het vak. Meer informatie vind je via de volgende links:

Nail Technician Allergy Support Group 

Nail Tech Awareness 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4857839/

Allergic onycholysis and paronychia caused by cyanoacrylate nail glue, but not by photobonded methacrylate nails.

Onycomycosis due to artificial nails

Opinion on the safety of cosmetic ingredients HEMA and Di-HEMA Trimethylhexyl Dicarbamate

Onycholysis – an overview

Clinical and environmental health and toxic exposures

NVWA

Cosmeticaverordening

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Het is wel jammer dat je een foto in de heading hebt met klant arm steunend op een pot iets? En de nagelstylist zonder handschoenen een iets aan het nagels aan het brengen! Sorry dear people maar dan ook nog de eerste groep in de informatie lijst is Nail Technician Allergy Support Group.
    Van jullie verwachten wij iets meer.

Reacties zijn gesloten.