MMA Test- en Adviescenter voor nagelstylisten

mma nagelstylisten gevaar acrylaten contactallergie

Het MMA Test- en Adviescenter wil nagelstylisten en consumenten voorlichten op het gebied van MMA en andere acrylaten in nagelproducten. Deze stoffen kunnen invloed hebben op bijvoorbeeld de huid en luchtwegen bij zowel stylist als klant. De Facebookpagina is vier jaar geleden opgericht en werkt op vrijwillige basis. Mensen die vragen hebben, kunnen via de Facebookpagina vrijblijvend contact opnemen met het center.

Het adviescenter is ooit opgericht met de gedachte dat er behoefte is aan een plek waar mensen meer kunnen lezen over de gezondheidsrisico’s die kleven aan het vak. Stylisten kunnen bij het center terecht met hun vragen. Vooral startende stylisten en stylisten die zichzelf opleiden via YouTube, hebben volgens het center weinig kennis van producten en de eventuele gevolgen voor de gezondheid. Het gaat niet alleen om vragen op het gebied van acrylaten, maar ook over bijvoorbeeld de lucht die nagelstylisten inademen tijdens het werk.

Zoals de naam al doet vermoeden, test het center ook of bepaalde producten MMA bevatten. Wanneer je als nagelstylist wil weten of een product MMA bevat, kan je bij dit center terecht. De test wordt uitgevoerd door een extern laboratorium en is een kostbaar proces.

MMA

MMA, ook wel Methyl Meth Acrylaat, is de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Dit is een goedkope grondstof voor harde nagelproducten zoals acryl en valt onder de groep acrylaten. In landen zoals Amerika is MMA verboden. In Nederland is het product niet verboden, maar de meeste fabrikanten kiezen er bewust voor om dit middel niet te gebruiken in hun producten. In bijvoorbeeld Aziatische landen gelden andere regels waardoor het product daar nog wel wordt verwerkt. Sommige nagelstudio’s en nagelstylisten importeren deze producten en zetten de zogenaamde ‘solar nagels’. Dat kwam eerder in het nieuws bij de NOS.

Nadelen MMA

Om ervoor te zorgen dat MMA goed hecht, moet er flink gevijld worden op de natuurlijke nagel van de klant. Dat is een van de redenen waarom het gebruik van MMA in Nederland in nagelproducten sterk wordt afgeraden. Je kan de natuurlijke nagel op deze manier ernstig beschadigen. Daarnaast is het product zeer moeilijk te verwijderen en heeft het een zeer sterke geur. De vluchtige stoffen en fijnstof kan irriterend zijn voor de huid en luchtwegen. MMA bestaat uit kleine moleculen. Daardoor kan de stof gemakkelijk in de huidporiën dringen. Daarmee is de kans groter dat iemand een contactallergie ontwikkeld dan bij acrylaten die minder snel in de nagelriemen lopen.

Het bestanddeel MMA komt alleen in de liquid van acryl voor. Met de komst van polygel, ook wel acrylgel, werken steeds minder stylisten met het oorspronkelijke acrylsysteem. In polygel zit geen MMA en daarom is dit volgens het instituut een positieve ontwikkeling. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen schadelijke bestanddelen kunnen zitten in (poly)gel. Ook in deze stoffen zitten vaak acrylaten die invloed kunnen hebben op de huid. Een mogelijk gevolg is een contactallergie. Meer over contactallergieën kan je lezen in dit interview met professor Rustemeyer.

Meer weten over MMA? Bekijk dan deze video van nagelwetenschapper Doug Schoon over MMA.

 

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

Reacties zijn gesloten.