De juiste lamp kiezen bij jouw producten
De juiste uv- of ledlamp kiezen bij jouw gelnagelproducten, hoe doe je dat? Gel, polygel en gellak hardt uit onder invloed van een UV- of ledlamp. Wanneer dit proces niet goed verloopt, kan je tegen problemen aanlopen. Op die manier lopen klanten bijvoorbeeld een hoger risico op het ontwikkelen van een allergie. ‘Als ik een nagelstylist was, zou ik me houden aan de voorschriften van de fabrikant’, aldus polymeerchemicus Johan Bijleveld.
Johan Bijleveld werkt op de TU Delft als docent, onderzoeker en adviseur op het gebied van chemie. ‘Binnen onze onderzoeksinstelling luisteren wij heel goed naar de voorschriften van de fabrikant. Die weet wat er in het product zit en heeft het – als het goed is – getest.’ In principe is de golflengte van de lamp het belangrijkste aspect voor de uitharding van gelnagelproducten.
Lees ook:
Nanometers
De golflengte van licht wordt uitgedrukt in nanometers. ‘Hoe lager het aantal nanometers, hoe hoger de energie is van het licht. Je kan je voorstellen dat een product niet hard wordt wanneer je met een te lage golflengte werkt.’ Er zitten namelijk photo-initiators in gelnagelproducten. Deze ‘kleine bolletjes’ reageren op het licht en zorgen ervoor dat het product hard kan worden. Je kan het een beetje vergelijken met het bakken van een appeltaart in de oven. Wanneer je dat op een te lage of een te hoge temperatuur doet, gaat het mis.
Om dat goed te begrijpen, heb je meer achtergrondinformatie nodig over de samenstelling van producten. Acrylaten zijn de grondstoffen van nagelproducten. We vinden deze stoffen bijvoorbeeld ook terug in plastic voorwerpen. Zo’n product wordt hard door een ‘proces’. In de nagelbranche is dat dus het polymerisatieproces. Bij acryl zien we dit proces gebeuren door de vloeistof te vermengen met de liquid. Het is daarom ook binnen een acrylsysteem goed om gebruik te maken van de liquid en de poeder van hetzelfde merk.
Photo-initiators
Wanneer je gelnagelproducten gaat uitharden, spelen de photo-initiators dus een belangrijke rol. Eerder vergeleken we dit al met het bakken van een appeltaart. Waar merk 1 met een initiator werkt die bijvoorbeeld 320 nanometer nodig heeft, werkt merk 2 met een product dat om 400 nanometer vraagt. Je hebt verschillende soorten initiators die om een eigen golflengte aan licht vragen. Hoeveel verschillende photo-initiators er worden toegepast in de nagelbranche is niet helemaal duidelijk, maar in 2017 meldde de NVWA de drie meest voorkomende initiators in gelnagelproducten.
De meest voorkomende photo-initiator uit het onderzoek van de NVWA heeft 320 tot 340 nanometer nodig om goed uit te harden. Dit terwijl de andere twee initiators genoeg hebben aan 400 nanometer. ‘Een verschil van 80 nanometer zorgt ervoor dat het product niet zal uitharden’, zegt Bijleveld. Er zal weinig tot niets gebeuren en dat kan je met het blote oog zien. Het wordt pas een probleem wanneer het product slechts voor een gedeelte uit kan harden.
Undercuring en overcuring
Het proces van uitharding begint aan de buitenkant. ‘Je kan vanbinnen niet zien of het is uitgehard.’ Je kan op die manier te maken krijgen met undercuring, het product is dan niet goed uitgehard. Door contact met het niet uitgeharde product kan je een allergie ontwikkelen. Daarnaast kan undercuring leiden tot lifting van het product.
‘Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Je kan gaan overcuren omdat je de verkeerde golflengte hebt gebruikt. Het materiaal kan heel bros worden en afbreken.’ Andere gevolgen van overcuring zijn beschadigingen aan de nagelplaat door verbranding, onycholyse en het ontstaan van infecties.
Universele lampen
Zijn er dan lampen die ieder product goed uitharden? Sommige lampen maken gebruik van twee golflengtes of combineren led met uv. Zie het als een soort ingebouwde veiligheid. Door led met uv te combineren, is het risico op undercuring minder groot. Er wordt namelijk een groter spectrum aan nanometers gebruikt. ‘De uv-technologie is een soort back-up. Mocht het product niet uitharden, dan wordt het wel uitgehard onder invloed van de uv-technologie.’
Toch is ook deze technologie niet waterdicht. ‘Als je een product hebt dat om 400 nanometer vraagt, hardt het uit onder een lamp die 320 nanometer uitstraalt. Je bent dan wel aan het overcuren.’ Bij overcuring zien we vaak een –hevige- hittereactie ontstaan. De reactie gaat zo snel dat er warmte ontstaat. ‘In ons laboratorium maken we dat ook weleens mee. Het kan een heel goed teken zijn omdat het polymerisatieproces op gang komt. Het kan ook een slecht teken zijn omdat het kan betekenen dat de reactie te snel verloopt.’
De juiste lamp aanschaffen
Kortom, het is voor nagelstylisten moeilijk om te bepalen of de lamp waar zij mee werken geschikt is voor hun producten. Je weet immers niet welke photo-initiator er wordt gebruikt en welke nanometer de lamp uitstraalt. Om die reden is het goed om in één systeem te werken waarbij de producten en de lampen op elkaar zijn afgestemd. ‘En volg de aanwijzingen van de fabrikant op. Je kan bekijken hoeveel nanometers een product nodig heeft en hoeveel nanometers de lamp afgeeft, maar als dit niet wordt aangegeven wordt het heel lastig.’
Bijleveld geeft aan dat ook de intensiteit van het licht – wattage – belangrijk is. De reflectors in de lampen hebben niet veel invloed op het proces. ‘Wanneer die reflector ontbreekt of niet goed werkt, komt het proces wel op gang, maar het kan wat langer duren.’ Ook de fysieke afstand tot de lamp is belangrijk. ‘Het licht moet goed opgenomen kunnen worden door de photo-initiators.’ Wanneer je de handen goed in de lamp plaatst, is het onwaarschijnlijk dat er problemen zullen ontstaan.
Achtergrond
De NVWA heeft in 2017 een onderzoek uitgevoerd naar de inhoud van 121 nagelproducten. Dit geeft inzicht in een aantal veelvoorkomende photo-initiators.Binnen het onderzoek was 1-hydroxy-cyclohexylphenyl-ketone het meest voorkomend. Het wordt in 48% van de nagelproducten voor professioneel gebruik verwerkt. In 24% van de gevallen was dit ethylphenyl-(2,4,6-trimethylbezoyl)-phosphinat en ik 18% van de gevallen 2,4,6-trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide.Een kleine kanttekening, het gaat hier om een onderzoek uit 2017. In twee jaar tijd zijn er enorm veel nieuwe (buitenlandse) merken gelanceerd op de Nederlandse markt die mogelijk met een andere initiator werken. Het is moeilijk om na te gaan om hoeveel initiators het momenteel gaat. Het Amerikaanse Nails Magazine gaf in 2011 bijvoorbeeld aan dat de meeste gelsoorten uitharden tussen de 340 en 380 nanometer. Dat terwijl in het onderzoek van de NVWA geen initiator wordt genoemd die binnen dat spectrum reageert.
Het laatste nieuws in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief van Nailed It Magazine.