HEMA-contactallergie: veel bekendheid, weinig actie

Studenten huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht doen onderzoek naar de HEMA-contactallergie en UV-uithardende nagelproducten in samenwerking met professor Thomas Rustemeyer (Amsterdam UMC). Onlangs hebben zij een enquete uitgevoerd onder de doelgroep (jongeren tussen de 18 – 35 jaar). Er bestaan nog veel misverstanden en er is veel onwetendheid over dit onderwerp. De onderzoeksresultaten delen zij in het artikel hieronder.
Steeds meer consumenten gebruiken UV-uithardende nagelproducten, zoals gellak, BIAB en acrylnagels. Deze producten bevatten vaak de stof HEMA (Hydroxyethyl Methacrylate), een ingrediënt dat bekend staat om het veroorzaken van contactallergieën. In ons onderzoek, uitgevoerd als vierdejaarsstudenten Huidtherapie aan de Hogeschool Utrecht, wilden we achterhalen hoeveel mensen bekend zijn met dit risico en hoe ze hiermee omgaan.
We hebben een enquête uitgezet onder jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar. Maar liefst 100 van de 116 deelnemers gaven aan UV-uithardende nagelproducten te gebruiken – voornamelijk thuis of bij een nagelstudio. De belangrijkste redenen: esthetiek, gemak en langdurige resultaten.
Opvallend is dat meer dan 80% van de deelnemers aangaf bekend te zijn met het risico op HEMA-contactallergie, maar tegelijkertijd gaf het grootste deel ook aan weinig tot niets met die kennis te doen. Zo wordt de gellak vaak zelf aangebracht zonder beschermingsmaatregelen, leest een meerderheid de gebruiksaanwijzing niet, en laat slechts een klein deel klachten onderzoeken.
Klachten als jeuk, roodheid of schilfering worden vaak afgedaan als ‘normaal’ of niet ernstig, terwijl dit wel degelijk eerste tekenen kunnen zijn van een allergische reactie op HEMA. Daarbij blijkt dat veel respondenten niet weten of hun producten deze stof bevatten – of denken dat alleen goedkope gellak risicovol is.
Uit de enquête blijkt dat er een sterke behoefte is aan betrouwbare, laagdrempelige informatie over veilig gebruik van deze producten. De voorkeur gaat uit naar voorlichting via sociale media, bij voorkeur gegeven door professionals zoals huidtherapeuten, nagelstylisten of dermatologen.
Vanuit die behoefte hebben wij als projectgroep een samenwerking opgezet met dr. Thomas Rustemeyer (dermatoloog Amsterdam UMC) en AllergieCentraal Nederland. Samen ontwikkelen wij een voorlichtingsvideo die eind mei gepubliceerd wordt, waarin we uitleggen:
- Wat is HEMA?
- Hoe herken je een allergie voor methacrylaten zoals HEMA?
- Wat zijn de risico’s bij verkeerd gebruik van nagelproducten?
- En vooral: hoe kun je dit voorkomen?
HEMA is een veelgebruikt acrylaat in nagelproducten dat helpt bij de hechting. Bij huidcontact, of onvoldoende uitharding, kan het het immuunsysteem activeren. Dit leidt tot een contactallergie, een levenslange gevoeligheid waarbij zelfs kleine hoeveelheden klachten kunnen veroorzaken. Omdat HEMA ook in medische materialen voorkomt, zoals kunstheupen of tandheelkundige lijmen, is het belangrijk deze allergie serieus te nemen.
Met ons project willen we bijdragen aan bewustwording en gedragsverandering. Want hoewel kennis aanwezig is, ontbreekt het nog vaak aan actie. En dat is precies waar wij, samen met experts, verandering in willen brengen.