Nagelstyling en gevaarlijke stoffen? ‘Weet waar je mee werkt’

gevaarlijke stoffen nagelstyling

Binnen het vak nagelstyling werken we soms met gevaarlijke, chemische stoffen. Weet jij eigenlijk wel met wat voor producten je werkt? En weet je welke risico’s je loopt? Nailed It Magazine ging in gesprek met arbeidshygiënist Remko Houba. Met zijn onderneming ondersteunt hij bedrijven in de omgang met gevaarlijke stoffen en hoe zij eventuele risico’s kunnen verminderen of vermijden. 

Remko Houba werkt daarnaast als arbeidshygiënist voor het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL). ‘Daar bekijk ik samen met collega’s wat iemand doet voor werk en waar hij of zij aan wordt blootgesteld.’ In de praktijk is de blootstelling bij nagelstylisten nog niet onderzocht. ‘Dat komt misschien doordat er geen problemen zijn, maar het kan ook een onbekend probleem zijn.’ 

Nagelstyling en gevaarlijke stoffen

De stoffen waar nagelstylisten mee in aanraking komen, komen ook voor in andere producten. Op die manier weten we enigszins wat deze stoffen voor invloed hebben op de gezondheid. Een beroepsgroep die bijvoorbeeld met dezelfde stoffen werkt is de tandarts. ‘Per situatie schat ik het risico in door de blootstelling aan stoffen in te schatten of door dit te meten.’ Het is dus niet gemakkelijk om te zeggen welk risico een nagelstylist loopt. Dit is afhankelijk van verschillende factoren.

Lees ook:

Het begint allemaal bij een korte analyse van de producten. ‘Bij een nagelstylist zou ik vragen welke producten er worden gebruikt. Als je producten koopt, moet de leverancier een veiligheidsinformatieblad leveren. Daar staat in wat voor stof het is en wat de risico’s zijn’, legt de arbeidshygiënist uit. Het etiket van een product geeft niet genoeg duidelijkheid over de ingrediënten en risico’s.  Als nagelstylist zou je volgens Remko moeten weten met welke producten je werkt. ‘Je moet weten wat je in huis hebt. Op het moment dat je dat niet weet, weet je ook niet welk risico je loopt.’ 

Maatregelen treffen 

Niet alleen het veiligheidsinformatieblad is belangrijk. Andere onderdelen die een belangrijk onderdeel spelen zijn bijvoorbeeld de manier waarop je in contact komt met het product en hoe de ruimte wordt geventileerd. ‘Hoe ga je met de producten om en komen er dampen vrij? Dek je een potje af als je het gebruikt?’, dat zijn allemaal vragen die een rol spelen.

Daarnaast zijn er bepaalde maatregelen die je kan treffen. ‘Het gaat om het juiste pakket aan maatregelen.’ Het is goed om eerst uit te zoeken met welke producten je werkt en welke ingrediënten een risico vormen. The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) heeft een aantal stoffen die een risico vormen uitgelicht en legt uit hoe je het beste met deze stoffen om kan gaan. Hier vind je meer informatie.

Ingrediënten 

Het NIOSH heeft onderzoek gedaan naar de risico’s voor nagelstylisten. ‘Als je als nagelstylist op de nagels werkt, ben je heel lokaal aan het werk. Een lokale afzuiging is daarom heel erg aan te raden.’ Volgens Remko is het goed om dit te combineren met ventilatie van de ruimte. ‘En voorkom contactmomenten met de producten. Probeer niet te knoeien, werk netjes en zorg dat het nergens open en bloot blijft liggen.’ Meer informatie vind je op de website van het NIOSH. 

Het allerbelangrijkste volgens Remko? ‘Weet waar je mee werkt. Als je met gevaarlijke stoffen werkt, moet je weten wat je in huis hebt.’ 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Goeie link, die van het NIOSH. Sommige dingen gelezen waar ik eerder niet bij stilstond en die wel volkomen logisch zijn. Zoals over gezichtsmaskers en dichte vuilnisbakken.
    Heel simpel te verbeteren!

Reacties zijn gesloten.