Vier veel gestelde vragen over nagelriemolie
Nagelriemolie, we kunnen er wel een boek over schrijven. Terwijl de ene nagelstylist zweert bij een hoogwaardige olie vindt de ander de werking een beetje overtrokken. Nailed It Magazine heeft vier veel gestelde vragen voorgelegd aan medisch manicure Amata van Straaten en Liesbeth van Wingerden, nagelstylist en specialist op het gebied van de natuurlijke nagel.
Hoe snel zie je resultaat?
Als nagelstylist wil je jouw klanten zo snel mogelijk tevredenstellen. Er zijn verschillende technieken die de nagelriemen door toepassing van een combi-, elektrische- of ook wel de Russische manicure in korte tijd ‘mooi’ maken. Volgens – medische – experts kun je ook goede resultaten behalen door regelmatig nagelriemolie te gebruiken. De toepassing van een manicure met bitjes/schaartjes zou volgens experts gevaarlijk kunnen zijn.
‘Het is niet meteen het mooie plaatje dat we willen, maar nagelriemolie werkt echt’, zegt Liesbeth. Volgens Amata heeft het alleen wat tijd nodig. ‘Iedereen is anders en het resultaat is dus per persoon verschillend. De proximal nail fold heeft gemiddeld 40 tot 50 dagen nodig om te kunnen herstellen. Je zou dus kunnen zeggen dat resultaat gezien kan worden na circa 40 tot 50 dagen nagelriemolie gebruik.’
Kun je beschadigde nagels herstellen met nagelriemolie?
Het korte antwoord is eigenlijk nee, maar dit ligt iets ingewikkelder. ‘Wanneer nagels – om wat voor reden dan ook – beschadigd zijn, hebben zij ‘all the love and support in the world’, nodig’, zegt Amata. De toename aan schade kan je voorkomen door nagelriemolie te gebruiken. ‘Bij beschadigingen is vaak de bovenste laag van de nagelplaat beschadigd.’ Deze laag is een chemisch resistente laag. Wanneer deze laag weg is, kan bijvoorbeeld water makkelijker de nagelplaat binnendringen en zo schade veroorzaken. ‘De nagel mist simpelweg zijn beschermlaag.’
Door olie te gebruiken, blijft de nagel en het bed epithelium flexibel. ‘Laatstgenoemde zorgt voor het soepel uitgroeien van de nagelplaat. Een droog bed epithelium zal de nagelplaat minder goed begeleiden.’ Daarnaast zorgt het gebruik van nagelriemolie ook voor het voorkomen van bijvoorbeeld onycholysis. ‘Daar moet je voor waken bij een beschadigde nagel’, zegt Amata.
Waarom werkt een olie beter dan een crème?
Sommige klanten denken dan handcrème voldoende is om ook de nagels in een goede conditie te brengen of te houden. ‘Maar moleculair gezien is het voor crèmes niet mogelijk om de nagelplaat binnen te dringen. De moleculen zijn simpelweg te groot’, geeft Amata aan. Volgens Liesbeth dringen kleine moleculen dieper de huid en de nagelplaat in. ‘Olie is vloeibaarder en met olie als basis, kunnen voedende ingrediënten wel de nagelplaat binnendringen’, zegt Amata. Dat brengt ons gelijk bij de volgende vraag, want wat is nou het verschil tussen de verschillende soorten nagelriemolie en werkt de één echt beter dan de ander?
Wat is het verschil tussen verschillende soorten nagelriemolie? Waarom werkt de één beter dan de ander?
Dat verschil is volgens Amata en Liesbeth afhankelijk van verschillende factoren. ‘Is de olie op plantaardige oliebasis, op paraffinebasis, zit er parfum in of zijn er essentiële oliën aan toegevoegd?’, zegt Liesbeth. Ook de grote van de moleculen kan verschillen waardoor de olie makkelijker kan doordringen in diepere lagen van de nagelplaat. Dit bevestigd onder meer nagelwetenschapper Doug Schoon in de tweede reeks van zijn boekenreeks ‘face-to-face with Doug Schoon’.
Volgens Amata zit er zeker verschil in de werkzaamheid en kwaliteit. ‘Iedere stylist en klant prefereert een bepaald merk met een eigen samenstelling. Dat je het überhaupt gebruikt is belangrijk, maar natuurlijk zijn er verschillen.’ Een olie op basis van paraffine trekt volgens Liesbeth bijvoorbeeld niet in de nagelplaat. ‘Het blijft als het ware op de huid liggen.’ Ook de concentratie van pure, natuurlijke ingrediënten is van invloed. ‘Wanneer het zo min mogelijk is bewerkt, zal het beter werken.’
Meer weten?
Meer weten over de werking van nagelriemolie? Lees hier verder voor het artikel over de werking.
Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.
Mag ik hier stukken uit plakken en knippen voor mijn website?
Hallo Linda, je mag het vermelden op je website indien je een linkje plaatst naar onze website/het artikel!