Zijn knutselglitters en markers not done in de salon?
De zogenaamde markers zijn helemaal hot om de mooiste nail-art creaties mee te maken. Een fabrikant die de markers verkoopt onder de naam ‘Sharpie’ gaf eerder aan dat het niet verstandig is om de producten op (kunst)nagels te gebruiken. De stiften zijn namelijk niet gemaakt om op de nagel of de huid te gebruiken. Ook andere producten zoals knutselglitters, kunnen allergene stoffen bevatten. Arbeidsdermatoloog Thomas Rustemeyer legt uit waarom je dit beter niet kunt gebruiken in de nagelstudio.
Als arbeidsdermatoloog ziet Rustemeyer regelmatig nagelstylisten met een contactallergie op de poli in UMC, locatie AMC. Door het gebruik van hobbyproducten, loop je volgens hem ook risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld een contactallergie. ‘Er is altijd een risico, zeker wanneer het product niet gemaakt is om in contact te komen met de huid. Hoe hoog het risico precies is, hangt af van de samenstelling van het product.’ Daarnaast kunnen producten die niet voor gebruik op de huid gemaakt zijn, leiden tot irritatie.
Lees ook:
Knutselglitters en markers
Grote problemen bij het gebruik van bijvoorbeeld de Sharpies verwacht Rustemeyer echter niet. ‘De producten bestaan uit organische stoffen en pigmenten. Die pigmenten zijn zeer waarschijnlijk onschuldig.’ Daarnaast worden er in markers vaak organische oplosmiddelen gebruikt. ‘Die stoffen verdampen makkelijk en zijn in principe niet gevaarlijk. Dat geeft ook de fabrikant aan. ‘De markers zijn als veilig beoordeeld om mee te tekenen, zelfs voor kinderen’, aldus het antwoord van de fabrikant.
Producten buiten de EU
Toch is het niet aan te raden om bijvoorbeeld de stiften op (kunst)nagels te gebruiken. ‘De markers zijn voor verschillende doeleinden geschikt, maar niet om op de huid of nagels te gebruiken’, geeft de fabrikant aan. Professor Rustemeyer adviseert nagelstylisten om producten te halen bij een goed aangeschreven groothandel. ‘Op die manier loop je minder risico.’
Het risico verder beperken? Dan kan je volgens professor Rustemeyer het beste geen producten aanschaffen via Chinese webwinkels. Het lijkt vaak aantrekkelijk om producten op webshops zoals Aliexpress en Alibaba maar ook op marktplaatsen zoals Amazon te kopen. ‘Je loopt het risico dat de samenstelling minder goed is dan bij een Europees product. De regelgeving voor Europese producten is echt veel strenger en dat is niet voor niets.’
Concentratie
Het gevaar schuilt vaak niet alleen in de samenstelling, maar juist ook in de concentraties van stoffen. ‘Je kan het vergelijken met secondelijm. In principe is secondelijm hetzelfde product als weefsellijm wat door chirurgen wordt gebruikt om de huid aan elkaar te plakken. De zuiverheid en concentratie bij weefsellijm ligt alleen veel hoger.’ In landen zoals China zijn er in producten vaak hogere concentraties van allergene stoffen toegestaan.
Heeft het gebruik van hobbyproducten door nagelstylisten tot een toename aan contactallergieën geleid? Dat is volgens professor Rustemeyer moeilijk te zeggen. ‘Het is vaak lastig om na te gaan door welke specifieke stof de allergie zich heeft ontwikkeld. Vaak worden er verschillende producten en dus stoffen tegelijkertijd gebruikt.’ Wie een contactallergie voor acrylaten heeft, wordt automatisch gevoeliger voor andere stoffen waar je allergisch voor kan zijn. Bij nagelstylisten is er dan ook vaak sprake van meerdere allergieën voor verschillende soorten acrylaten.
Zorgvuldig en hygiënisch werken
Volgens professor Rustemeyer is het belangrijk om een allergie te voorkomen. Wanneer je eenmaal een allergie hebt, kom je hier niet meer van af. ‘Het aantal nagelstylisten met een contactallergie neemt op Europees niveau toe. Dat maakt duidelijk dat het belangrijk is om zorgvuldig en hygiënisch te werken.’
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de branche? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.