Zijn nagelproducten schadelijk voor zwangere vrouwen?

nagelstylist zwanger

Als nagelstylist krijg je vroeg of laat ook klanten die een kindje verwachten. Het kan ook voorkomen dat je als nagelstylist zijnde zelf zwanger bent. Je vraagt jezelf misschien af of de producten waar je mee werkt, gevolgen kunnen hebben voor het ongeboren kind. Remko Houba is arbeidshygiënist en legt uit welke stoffen in nagelproducten een risico vormen tijdens de zwangerschap.

Zwanger en nagelstylist

Wie een kindje verwacht, moet rekening houden met bepaalde zaken. Je moet wat beter op jezelf letten en bepaalde voedingswaren vermijden. Maar is het ook verstandig om de nagelstudio te vermijden? Of om als nagelstylist tijdelijk te stoppen met werken gedurende je zwangerschap? ‘Nagelstylisten werken met stoffen die schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap voor het ongeboren kind’, legt Remko uit.

Is het echt een risico? 

Deze stoffen kunnen een risico vormen. ‘Dat geldt vooral voor de nagelstylist. Bij een eenmalige blootstelling, zoals bij de klant, is het risico laag.’ Wanneer je de hele dag met de producten werkt, wordt het een ander verhaal. ‘EMA is bijvoorbeeld een bestanddeel dat je kan aantreffen in nagelproducten. Deze stof kan een risico vormen. Je weet alleen niet vanaf welke concentratie het een probleem vormt en of het een zogenaamd potentieel risico is of echt een risico is.’ EMA staat voor ethyl methacrylate en het wordt vaak gebruikt in de liquid binnen het acrylsysteem.

Lees ook:

In de praktijk ziet Remko bij andere beroepsgroepen vaak dat zwangere vrouwen uit voorzorg niet met deze producten werken. ‘Dat zie je bijvoorbeeld bij grote bedrijven. Daar wordt gezegd dat het beter is om zwangere vrouwen niet met deze producten in aanraking te laten komen, gewoon uit voorzorg. Hoe kleiner een bedrijf, hoe moeilijker dat wordt.’

Stoppen met werken? 

Dat geldt ook voor nagelstylisten die zelfstandig werken. Want is het in de praktijk wel mogelijk om tijdelijk te stoppen met werken? ‘Wanneer je zwanger bent, is toch het advies om zo voorzichtig mogelijk te zijn. Het is onduidelijk hoe groot het risico precies is, maar het is in ieder geval goed om te weten dat er een risico is en om zo voorzichtig mogelijk te werken. Zorg er in ieder geval voor dat je weet met welke producten je werkt.’ Meer informatie daarover geeft Remko in dit artikel.

Het is goed om te weten dat je bepaalde stoffen beter kan vermijden. Een van die stoffen die Remko noemt, is EMA. Maar ook andere stoffen zoals tolueen kunnen een negatieve invloed hebben op het ongeboren kind. Vraag eventueel bij je fabrikant na of deze stoffen in jouw producten zijn verwerkt en check altijd de SDS-sheets.  Tref daarnaast de juiste voorzorgsmaatregelen zoals voldoende ventilatie en een goede afzuiging.

Die maatregelen zijn overigens voor alle nagelstylisten belangrijk. In nagelproducten zijn vaak verschillende oplosmiddelen verwerkt. ‘Oplosmiddelen zijn schadelijk voor het zenuwstelsel bij inademing zonder goede ventilatie.’  Goede ventilatie en afzuiging is dus van groot belangrijk voor je eigen gezondheid en die van de klant.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.