Nagelstylisten waarschuwen voor geopende salons

nagelstudio corona

Nagelstudio’s moeten verplicht de deuren sluiten van de overheid. Om verspreiding van het coronavirus in te dammen, is het voor contactberoepen in de uiterlijke verzorgingsbranche niet verantwoord om door te werken. Veel nagelstylisten maakten zich eerder al zorgen. Zij besloten zelf om de deuren te sluiten. Nu de sluiting verplicht is, zijn er toch nagelstylisten die gewoon doorwerken. 

Volgens veel nagelstylisten is het onverantwoord om de deuren open te houden. Branchevereniging FNV Mooi roept mensen op om salons die gewoon doorwerken te melden. Dat kan via dit formulier. Nagelstylisten die nu nog geopend zijn, riskeren in Nederland een boete van 4000 euro. 

Blij met verplichte sluiting 

Kitty Zwinkels voert voornamelijk manicures uit en heeft haar salon op 17 maart gesloten. ‘Ik was toen al bang om het virus te krijgen of om het over te dragen. Door de risico’s stond ik niet meer achter het werk wat ik deed.’ Kitty was dan ook blij toen de overheid een verplichte sluiting oplegde. ‘Sommige nagelstylisten hebben dat nodig om te stoppen.’ Volgens haar matcht het werk van de nagelstylist niet met de maatregelen die zijn getroffen.

Als nagelstylist heb je niet alleen te maken met intensief contact met de klant, maar ook met het aanraken van diverse oppervlakten. ‘Je kan de anderhalve meter niet garanderen en je moet handcontact hebben om je beroep uit te oefenen.’ Twee zaken die op dit moment sterk worden afgeraden. Gelukkig ziet Kitty in haar omgeving geen nagelstylisten die doorwerken ondanks de verplichte sluiting. 

Toch maakt Kitty zich wel zorgen om de nagelstylisten die wel doorwerken, want die zijn er wel. ‘Je bent echt onverantwoord bezig en een gevaar voor je omgeving. Een nagelstylist die zichzelf, de salon en haar privéomgeving serieus neemt, is allang gesloten.’ Om die reden heeft Kitty haar klanten een extra bericht gestuurd. ‘Ik heb aangegeven dat zij zich niet moeten laten verleiden door een aanbod van een nagelstylist op een rommelig zolderkamertje.’

Extra maatregelen 

Nagelstylist Hilde Meijer sloot de deuren niet eerder, maar nam wel extra voorzorgsmaatregelen in de salon met de komst van het coronavirus. ‘Ik plande meer tijd tussen de klanten in en stuurde iedere klant een bericht om te vragen of zij last had van griepverschijnselen.’ Die extra voorzorg is nodig want bij de nagelstylist zit je vaak ruim een uur tegenover elkaar. Zodra de overheid duidelijk maakte dat ook salons moesten sluiten, heeft Hilde de deuren gesloten. 

Hilde maakt zich nu zorgen om nagelstudio’s die nog wel geopend zijn. ‘Ik denk dat er veel ongeregistreerde salons en ‘hobbyisten’ zijn die nu nog open zijn. Zij kunnen nu nieuwe klanten werven.’ Volgens Hilde nemen de geregistreerde salons hun verantwoordelijkheid over het algemeen wel. ‘Op dit moment moet je niet willen werken.’

Niet serieus genomen

Daarnaast vindt Hilde het jammer dat het beroep op deze manier niet serieus wordt genomen. ‘We werden door de minister eindelijk letterlijk benoemd als nagelstylisten, maar door deze praktijken zal erkenning van ons beroep sowieso uitblijven.’

Ook Kitty vindt dat het vak wordt ondergewaardeerd en dat nagelstylisten die nu nog geopend zijn hieraan bijdragen. ‘Ik denk dat degene die nu nog geopend zijn, zich normaal al niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld door zwart te werken. Ik wil niet iedereen over een kam scheren, maar ik denk dat een groot deel gewoon nog zakken aan het vullen is en daarbij niet denkt aan de gezondheid van een ander.’ 

Spelen met je gezondheid 

Marga Postma Houwer is ook nagelstylist en vindt het ‘puur egoïsme’ dat sommige nagelstylisten nog doorwerken. ‘Het is echt onverantwoordelijk. Je speelt met de gezondheid van mensen.’ Zij benadrukt dat het niet alleen draait om de nagelstylist. ‘Ook de klant die deze nagelstylist bezoekt, is onverantwoord bezig. Je nagels zijn op dit moment niet belangrijker dan je gezondheid.’  

Heb jij kunstnagels en weet je nu niet goed wat je met je nagels moet doen? Lees dan dit artikel met tips van de professionals

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

  1. Ik zie in supermarkten,winkels overal personeel met bijgewerkte gelnails, ik spreek ze aan uitleg,,mijn vriendin doet dat prive of ik doe dat zelf of er komt iemand bij mij thuis of ik ben model in een school enz enz. Allemaal leugens, er zijn zoveel nagelstylistes die gewoon doorwerken. Controle door de overheid? nul komma nul..

  2. Corona is erg! Illegaal doorwerken is ook erg! Voorop gesteld:Het is allemaal wel waar wat hier wordt geschreven…..maar een verhaal kent wel meerdere kanten.

    Even een paar dingen ter correctie en als persoonlijke mening:

    -Ik persoonlijk maak me minder zorgen om die Hobbyisten die leveren toch vaak de kwaliteit die de klanten niet willen. Dus al komen de klanten naar die hobbyisten dan is het maar voor korte duur of een tijdelijke oplossing.

    -Lang niet alle Nagelstudios krijgen de financiële steun en hun geldbuffer is door lockdown ook opgeraakt. Dit is ook een ander belangrijke kant van dit verhaal. Eerlijk gezegd heb ik hier best wel begrip voor.

    -Echte egoististen zijn de studios die financiële steun krijgen en toch illegaal doorwerken. Of de nagelstylisten van die studios die naast hun doorbetaalde salaris ook nogeens nu zwart bijverdienen. Die zijn er ook MEER dan genoeg!!!!
    Bij mij in de buurt zijn al een aantal op heterdaad betrapt!
    Dit vind ik pas zielig! Deze zogenoemde professionele stylisten verpesten het wel voor ons allen!

Reacties zijn gesloten.