Nicky van OrigiNail: kunstenaar van mooie nagels

Stylist aan het woord | Nicky van Dommelen OrigiNail

In de rubriek Stylist aan het woord maken we deze keer kennis met Nicky van Dommelen: een enthousiaste nagelstyliste met reeds 20 jaar ervaring! Nicky heeft een goedlopende salon, OrigiNail, in het Belgische Oud-Turnhout.

Van schoonheidsspecialiste naar nail artist

Het avontuur in de nagelstyling begon voor Nicky als schoonheidsspecialiste in Turnhout. In haar laatste jaar kwam ze tijdens haar stage terecht bij een salon waar ook gelnagels geplaatst werden. Dat was het moment waarop haar liefde voor nagels echt begon te bloeien en haar carrière een interessante wending nam. “Toen waren kunstnagels nog helemaal anders dan nu. Vroeger had je vooral de klassieke French Manicure. Tegenwoordig zijn er allerlei soorten en vormen, met of zonder nail-art.”

En juist dat stukje nail-art wekte de interesse van Nicky. “Mijn ontdekking van nail-art vond plaats bij Harpers Beauty. Na mijn basisopleiding volgde ik mijn eerste cursus bij Evelien van Harpers Beauty. Dat opende een hele nieuwe wereld voor me. Vanaf dat moment kreeg ik enorm veel extra klanten voor nagels. Hoewel ik nog steeds graag schoonheidsbehandelingen deed, merkte ik dat mijn passie meer en meer bij nagels lag, daar ligt mijn hart. Ik ben ervan overtuigd dat je niet in alles de beste kunt zijn.”

Balanceren tussen ambities

Niet iedereen wil volledig zelfstandig ondernemer zijn. Zo heeft Nicky nooit de ambitie gehad om volledig zelfstandig te werken en daarom heeft zij er voor gekozen om als nagelstyliste te werken naast haar baan in loondienst als administratief medewerker bij een architectenkantoor. Deze afwisseling werkt perfect voor haar, zo heeft ze een persoonlijke band met zowel collega’s als klanten. “De persoonlijke band die ik met mijn klanten heb, waardeer ik enorm. Elke klant is uniek en geeft me telkens een goed gevoel. Ik ken de meeste al jaren. Wat voor mij echt heel belangrijk is in mijn salon is, dat mijn klanten geen nummertje zijn. Iedereen vertelt z’n verhaal en daar maak ik ook tijd voor, elke maand opnieuw.”

Sociale media en creativiteit

Als je op de Instagram van Nicky kijkt, zie je niet alleen mooie nagels, maar ook een feed met een duidelijke stijl en strakke foto’s. Voor haar is het een manier om haar werk te delen en klanten te bereiken. Hoewel Nicky het erg leuk vindt om haar social media bij te houden, ziet zij ook uitdagingen. “Tegenwoordig is sociale media heel belangrijk voor iedereen. Als ik een vrije plaats heb die ingevuld moet worden, zal ik dat ook op social media posten. Ook setjes waar ik enorm trots op ben, post ik. Maar social media echt goed bijhouden, is bijna een fulltime job. De tijd schiet er soms wat bij in.”

Hygiëne en professionaliteit

Natuurlijk staat ook in Nicky’s salon hygiëne centraal. Ze zorgt ervoor dat al haar materialen zorgvuldig worden ontsmet. Zij merkt op dat na de coronaperiode klanten hygiëne belangrijker vinden. Net als veel andere professionals deelt ook Nicky haar bezorgdheid over nagelstylistes zonder de juiste opleiding en hoopt zij dat het beroep erkend zal worden, zodat iedereen dit belang beter begrijpt en hier op de juiste manier mee omgaat. “Ik begrijp dat niet iedereen zich een cursus kan veroorloven. Maar het is echt nodig! Je kan tegenwoordig ook overal producten kopen zonder een certificaat of diploma voor te leggen. Ik hoop dat dit in de toekomst wel zal veranderen. Dat nagelstyliste een erkend beroep mag worden.”

Soms staat Nicky met haar mond vol tanden als zij het werk van ongeschoolde nagelstylisten ziet. “Toen ik laatst een bijwerking deed van een set van een andere nagelstyliste, was ik echt verbijsterd. Hoe de kwaliteit toch zo kan verschillen tussen de nagelstylistes. Lucht onder alle nagels kan leiden tot pseudomonas, daar dient je voorbereiding voor. Die moet perfect gedaan zijn, anders krijg je lucht. Hier gaan ze vaak al de mist in en dat is jammer voor ons beroep.”

Aan de mate van professionaliteit binnen het beroep draagt Nicky nog een ander steentje bij. Zo geeft zij ook training aan reeds opgeleide nagelstylistes. Geen basiscursus, maar juist een vervolg hieraan waarbij een perfecte salonnagel de standaard is.

Focus en inspiratie

Nicky legt bij iedere klant de focus op het afleveren van de perfecte set salonnagels zodat al haar klanten steeds 4 weken tevreden zullen zijn. “Dat is sowieso de basis van een goede nagelstylist. De vorm moet juist zijn. De nagelriemen moeten netjes zijn. Ik doe geen extreme Russische manicure, daar zitten mijn klanten niet op te wachten. Eenvoudige nail-art of wat extremer, kan ook bij mij, maar ze moeten dit op tijd inboeken, omdat het meer tijd vraagt. Ze gaan bij mij nooit naar buiten met nagels waar ik niet achter sta. Als het nail-art is, die ik niet zo goed kan of mooi vind, doe ik het niet. “

Voor inspiratie hoeft zij nooit ver te zoeken, het zit letterlijk voor haar neus: “Mijn klanten zijn mijn inspiratie. Ze hebben vaak zelf ideeën bij zich. Dan doe ik er meestal wel m’n eigen ding mee. Mijn nagels zijn herkenbaar, ik heb een eigen stijl.’

Bekroning op toewijding

Wat Nicky heel graag ook wil delen, is haar ambassadeurschap voor 1AM Nails. Deze eer is niet alleen een erkenning van haar toewijding, maar heeft haar ook professioneel en mentaal een boost gegeven. Voor Nicky is het een teken dat ze niet alleen producten waardeert, maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap die haar passie deelt.

Uitdagingen

Natuurlijk loopt ook Nicky tegen uitdagingen aan binnen haar salon. Vakantie nemen? Dat vind zij lastig omdat ze bang is klanten teleur te moeten stellen.“Sinds ik een zoontje heb, denk ik wel meer aan ons gezin. Systematisch heb ik minder klanten ingeboekt tijdens de vakantieperiodes en dat lukt nu wel. Mijn klanten weten dat ze dan soms wat langer moeten wachten. Dat is dan bij sommigen wel eens met wat gezeur, maar dat neem ik er dan graag bij.”

Tips voor beginnende nagelstylistes

Als tip wil Nicky beginnende nagelstylisten meegeven zich te focussen op het verbeteren van basisvaardigheden. “Bij een goede basis hoort een perfecte vorm. Omdat de vorm van de natuurlijke nagel voor elke klant anders is, is het meestal nodig om de natuurlijke nagel te corrigeren. Kies een goede basiscursus, die je ook informatie geeft over nagelziektes en verschillende nagelvormen.” Aanvullend wil Nicky andere stylisten meegeven zichzelf niet teveel te vergelijken met andere op social media, “en documenteer je werk voor persoonlijke groei.”

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.