Van droom naar realiteit: de inspiratie achter Janieke’s reis
In de rubriek Stylist aan het woord maken we deze keer kennis met Janieke van den Dool: gepassioneerde nagelstylist, educator en zeer gedreven ondernemer. Janieke heeft een goedlopend bedrijf, Nail Techniqs, in Heino.
Janieke van den Dool (nu 20 jaar) was op enig moment misschien wel de jongste fulltime nagelstylist van Nederland. Het was echt haar roeping: “Ik was van jongs af aan al veel met ‘beauty’ bezig,” vertelt Janieke. “Op mijn 14e wilde ik mijn nagels laten doen, maar de teleurstelling na een slechte ervaring deed me realiseren: ‘Dit kan ik beter!'” Met haar motto: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, geïnspireerd door Pippi Langkous, besloot ze haar eigen weg te volgen.
De reis naar ondernemerschap
Met vastberadenheid en toewijding bouwde Janieke op een leeftijd van 15 jaar (!) haar eigen salon op, ondanks de uitdagingen van haar jonge leeftijd. “Ik werkte echt 24/7,” herinnert ze zich. “Maar als je iets echt wil en leuk vindt, kun je het waarmaken.” Na 3 maanden had ze een steady klantenbestand opgebouwd en sprong ze pas echt in het diepe: ze stopte met school, huurde een pand en werd fulltime zelfstandig ondernemer.
“Als je mij het nu zou vragen, zou ik niemand aanraden om op zo’n jonge leeftijd te starten met ondernemen. Het runnen van een eigen bedrijf is echt niet easy peasy. Iedere volwassene weet dat, helaas een 15-jarige nog niet. Alle fouten die ik maakte op die leeftijd (wat natuurlijk heel normaal is) was direct bekend bij het hele dorp. Maar spijt? Nee, dat heb ik niet zo snel. Het was erg pittig, maar ik heb heel veel geleerd en erg veel gelachen.”
De stap naar lesgeven
Haar salon groeide snel, maar na verloop van tijd voelde Janieke zich gevangen in routine. Het begon bij haar te kriebelen en er ontstond een verlangen naar meer uitdaging. Dit bracht haar tot een nieuwe fase van haar carrière: “Na jaren werken in mijn salon was ik de uitdaging een beetje kwijt, ik had het gevoel dat ik in een cirkeltje terecht was gekomen. Eat, sleep, work & repeat. Ik kreeg via social media van andere stylistes vaak de vraag of ik hen mijn technieken kon aanleren. Ik was destijds 18. Dit leek mij ontzettend leuk, maar ik was te zenuwachtig. Maar ik wist dat ik het kon. Waarom? Omdat mijn kennis en technieken gewoon waterdicht waren.”
Janieke’s missie
Het delen van haar expertise bleek een schot in de roos. “Tot mijn verbazing waren mijn trainingen binnen no-time volgeboekt. Toen kwam steeds meer de vraag of ik ook op andere locaties training gaf. Hier ben ik op in gegaan en ik kan met trots zeggen dat ik inmiddels in drie landen mijn trainingen geef, en dat met mijn eigen ontwikkelde technieken.”
De toewijding van Janieke gaat verder dan alleen het delen van technieken; het strekt zich uit tot het verbeteren van de industrie als geheel. “Ik wil het niveau flink opschroeven en ik maak mij daar dan ook enorm hard voor,” zegt Janieke vastberaden. Ze benadrukt het belang van goede educatie en het kritisch selecteren van opleidingen en mentors. “Mijn nekharen gaan omhoog staan als we het hier over hebben en mijn handen jeuken om het met jullie hierover te hebben. Helaas is nagelstyliste geen erkend beroep, dus iedereen mag hier wettelijk gezien ook zonder opleiding les in geven. En ik vind dit echt zo erg!”
“Toen ik begon, heb ik gekozen voor een basisopleiding in de buurt. Ik had geen rijbewijs en moest met het openbaar vervoer. Ik had dus eigenlijk niet veel keuze, het kon niet te duur zijn want ik moest het betalen van mijn loon dat ik verdiende bij de supermarkt van 3,52 per uur, het moest dus in de buurt zijn. Hierdoor kwam ik uit bij een goedkoop opleidingscentrum. Ik had verder nog geen kennis, dus ik vond het heel lastig om een goede educator uit te kiezen. Met als resultaat dat ik enorm teleurgesteld was over wat ik daar geleerd had. Ik zie tegenwoordig zo veel zogenaamde ‘’educators’’ les geven, educators die geen verstand hebben van basistechnieken. En al helemaal niet van verdere, moeilijkere technieken. Het is een cirkeltje, die educators hebben het vak weer van iemand geleerd die er zelf ook TOTAAL geen verstand van had. Op deze manier, wordt er keer op keer verkeerde informatie doorgegeven.”
Oproep tot verandering: streven naar kwaliteit
Janieke wil geen namen noemen of aan zelfpromotie doen. Maar haar boodschap is duidelijk: “Ik ga niet zeggen waar je wel of niet heen moet gaan. Ik zou namelijk nooit een collega naar beneden halen. Wat ik wel zeg is….. Alsjeblieft, kijk eens kritisch naar het eigen werk van die educator. Kijk naar de filmpjes die hij/zij laat zien en niet naar de mega bewerkte foto’s… en vergelijk ze eens met bijvoorbeeld mijn werk.
Ik zeg niet dat ik de enige ben met verstand van nagels, in tegendeel, maar van de duizenden educators in NL & BE zijn er ongeveer 10 waarvan ik denk, jij snapt het. Mijn advies aan beginnende stylistes: kies wat goed voelt. Kijk kritisch naar het merk waar je mee werkt, de persoon waar je les van volgt. Dat is het belangrijkste. Doe je research. Dat ze 10.000 volgers hebben wil niet direct zeggen dat ze ook gelijk hebben of goed zijn in hun werk.”
In haar eigen groei als professional heeft ze geleerd dat zelfzorg en ambitie essentieel zijn. “Zet jezelf altijd op de eerste plek,” benadrukt ze. “Kies uiteindelijk altijd voor jouw eigen geluk.” Haar eigen ervaringen hebben haar gevormd tot een voorvechter van kwaliteit en integriteit in haar vakgebied.
De toekomst tegemoet: ambities en dromen
De gedrevenheid en het enthousiasme van Janieke is aanstekelijk. We zijn daarom erg benieuwd naar haar de toekomstplannen. “Over mijn toekomstplannen ga ik niet te veel verklappen, daar zullen jullie mijn socials voor moeten volgen. Ik ben gewoon heel erg blij met hoe het nu gaat, wat ik allemaal mag doen en welke kansen ik krijg,” zegt ze. “Ik kan echt, echt, echt niet wachten om mijn verdere plannen met jullie te delen. Wat ik zeker weet, is dat jullie er heel blij van zullen worden.” Janieke weet het spannend te houden!
Een laatste boodschap: keep doing you!
We vragen Janieke wat ze met de lezers nog wil delen. Met haar karakteristieke enthousiasme en vastberadenheid sluit ze af: