Zentangle ontrafeld met Mirjam van Galen

Zentangle

Zentangle is een kunstvorm, en tegelijkertijd een meditatie. Tangle in het Engels betekent ‘wirwar, knoop’. ‘Zen’ is genoemd naar de Japanse vorm van Boeddhisme: je zoekt naar leegte, wijsheid en stilte, zoals Boeddha dat ook deed. Hoe ingewikkeld Zentangles ook lijken, zij zijn eenvoudig te tekenen met simpele, herhalende lijnen. Op die manier is het mogelijk om met ontspannen aandacht prachtige abstracte kunst te creëren.

Zentangle kun je gebruiken om creativiteit te stimuleren, aandacht te verhogen, je vaardigheden te onderhouden of nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je gemoedstoestand te veranderen, je zelfvertrouwen te verhogen of gewoon om iets moois te creëren.

Jaren geleden volgde ik Tracey Lee’s cursus zentangle, die deze techniek vertaalde naar nail-art. Zij liet ook zien dat zentangle goed toe te passen is in de salon omdat je dit heel goed op één of twee nagels, of juist een deel van de nagel kunt maken. Hoewel deze techniek wel enige oefening vergt, is het geweldig wanneer je dit beheerst en kunt verwerken in leuke designs bij je klant. Jouw klant heeft een bijzondere nail-art en zal ook bereid zijn om daarvoor te betalen.

Zentangle

Wat zorgt ervoor dat een zentangle-ontwerp er echt uitspringt?

Wat zorgt ervoor de een zentangle-ontwerp er echt uitspringt, wat brengt het van een plat ontwerp naar een 3D-ontwerp? In de zentangle is het belangrijk om schaduwen (low-lights) en highlights aan te brengen om zo te zorgen voor diepte in je design. In deze foto’s kun je heel goed zien wat het aanbrengen van schaduwen voor je design doet.

Hoe kun je dit bereiken?

1. Met de juiste producten:

– Angular penseel (bijvoorbeeld Ju.Bilej Angular)
– Fijne art penseel (bijvoorbeeld Ju.Bilej “One Hair”)
– Dottingtool
– Donkere paint gel
– Matte Topcoat (zonder plaklaag)

Met behulp van een angular penseel blend je een donkere paint gel met een matte topcoat (zonder plaklaag).Het is mogelijk om je schaduwen naadloos aan te brengen, maar eerst moet je ervoor zorgen dat jij je kleuren goed geblend hebt.

2. Met de juiste techniek:
Voor het blenden gebruik je het Angular penseel, pak met het puntje een kleine hoeveelheid donkere paintgel op en met de korte kant van het penseel pak je een matte topcoat op.

Door met je penseel een platte beweging van links naar rechts te maken, kun je de paint gel en de matte topcoat blenden zodat je een naadloze overgang krijgt.
Herhaal dit wanneer nodig.

Zentangle

Highlights

Door het aanbrengen van highlights laat je het design nóg meer spreken.

Voor de fijne lijnen gebruik ik de Ju.Bilej set #10 of de Ju.Bilej “One Hair”, deze zijn alle drie geschikt om te gebruiken bij deze vorm van nailart.

Is je nieuwsgierigheid gewekt en zou je graag een aantal designs uitgelegd hebben in een video-les, dan kun je op Beauty2trs de les “Get ZENtangled”  volgen waarin ik stap voor stap laat zien hoe je de Zentangle vertaalt naar nail-art. Hierin leer je schaduwen en highlights aan te brengen om zo een illusie te creëren. Ik ontleed de designs om zo de moeilijkheidsgraad op te bouwen.

Na deze les zijn ook voor jou deze moeilijk uitziende designs “a piece of cake”.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.