De BeautyBank helpt mensen vooruit te kijken

Beautybank

Karin Edwards van de BeautyBank zet zich al jaren in voor mensen die om welke reden dan ook een zetje in de rug kunnen gebruiken. Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen een beroep doen op de bank voor een eenmalige behandeling, bijvoorbeeld bij de nagelstylist. Nailed It magazine sprak met haar over het ontstaan.

Wat is de BeautyBank?

Beautybank

“Bij de BeautyBank verbinden we mensen met beautyprofessionals die belangeloos behandelingen beschikbaar stellen. Het doel van onze organisatie is om mensen te helpen hun eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Om dit mogelijk te maken werken we samen met beautyprofessionals en vrijwilligers. De enige voorwaarde voor cliënten is het benoemen van een doel en na de behandeling de eerste stap richting dat doel te zetten.”

Hoe is de BeautyBank ontstaan?

“Ik heb jarenlang een eigen kapsalon gehad. Je merkt dan iedere dag hoe fijn het is om mensen stralend de deur uit te laten gaan en hoe ze reageren op de aandacht die je erbij geeft. Steeds vaker merk ik hoe belangrijk het is dat je je eigenwaarde kunt behouden aan de hand van je uiterlijk.

Zeker vandaag de dag wordt het voor veel mensen steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Daar is eigenlijk de BeautyBank voor. We hebben de Voedselbank, de Kledingbank, de Speelgoedbank… Noem de banken maar op. De BeautyBank is net zo, alleen wij doen het anders. We vragen mensen niet om inkomensgegevens. Het gaat juist om de aandacht, het luisterend oor bieden. Dat noemen wij ook in ons telefonisch intakegesprek, als mensen zich aanmelden. Eigenlijk is het een kopje thee-gesprek. Je wil iets meer weten van iemand; wat is de reden en hoe kunnen wij jou helpen? Wat heb jij voor doel naar de toekomst toe? We helpen ze naar dat doel toe te werken.”

Wie komt er in aanmerking voor een beautybehandeling?

“Mensen die door welke omstandigheden dan ook in een neerwaartse spiraal zijn gekomen. Daar kan je alles bij betrekken, denk aan een scheiding of je baan verliezen. Als de kosten hoger blijven dan de inkomsten, kan het zijn dat je in de schulden komt. De BeautyBank is heel breed in het ontvangen van cliënten. Er zijn mensen die ziek zijn, die in de schuldhulpverlening zitten of in de bijstand zitten. We oordelen over niemand, want echt, het kan iedereen overkomen. Ons doel is om mensen weer hoop en zelfvertrouwen te geven, zodat ze weer stappen gaan zetten om vooruit te komen. Je zou er versteld van staan als je wist hoeveel verschil een beautybehandeling hierbij kan maken.”

Je bent enorm gepassioneerd. Waarom ligt dit onderwerp je zo na aan het hart?

“Ik ben vroeger zoveel gepest dat ik op enig moment niets meer durfde. Mijn ouders waren gescheiden en ik woonde bij mijn vader, een echte bullebak. Later ben ik gelukkig bij mijn moeder gaan wonen, waar altijd een kapster aan huis kwam. Zo is mijn interesse in het kappersvak gewekt en ben ik zelf kapster geworden.Als kapster maak je mensen mooi en ik voelde mij, voor een stukje, daardoor belangrijker. Ieder mens wil aardig gevonden worden en voor mij is dat, zeker gezien mijn verleden, niet anders. Daarbij heb ik helaas ook slechte relaties gehad. Ik weet persoonlijk wat het is om het zwaar te hebben en wil voor anderen in die positie heel graag iets betekenen. 

Het idee van de BeautyBank begon op een symposium. Daar moest een vrouw spreken en zij was zo enorm zenuwachtig dat ze eigenlijk het podium niet op durfde. Voor ze zou moeten spreken, gaven we haar een kleine metamorfose. Wat er toen gebeurde, was heel bijzonder om te zien. Deze make-over gaf haar zo’n enorme boost dat ze vol zelfvertrouwen dat podium op ging. Kippenvel kreeg ik ervan. Dat grote verschil maakte zo’n indruk op mij, ik wist gewoon dat ik hier iets mee moest doen. Zo heb ik twee verhalen, die samen tot de BeautyBank hebben geleid.”

Wat is het grootste dilemma nu? Of wat is de grootste hobbel?

“Dat is vooral om genoeg professionals aan te haken. Het blijft lastig omdat er heel veel aanvragen zijn. Er is nu een wachtlijst. Als meer beautyspecialisten in Nederland zich zouden aanmelden, zouden we zoveel moois kunnen betekenen voor mensen die dat gewoon nodig hebben en verdienen. Het is wel een dilemma want we willen iedereen die zich aanmeld helpen.

Daarnaast draait de BeautyBank op donaties. Daarvoor moeten wij fondsen werven, en dat is niet gemakkelijk. We hebben een groeispurt doorgemaakt en komen gewoon handen tekort. Voor de BeautyBank zijn wij altijd op zoek naar professionals, verbinders en donaties.”

Hoe kunnen professionals zich aanmelden?

Aanmelden kan via het aanmeldformulier op onze website. Er is geen minimaal aantal keer dat je een behandeling beschikbaar moet stellen. Zie het maar zo: de professionals zijn eigenlijk donateur, en bepalen zelf hoeveel ze willen doneren. Dit kunnen een of meerdere behandelingen zijn. Als professional krijg je er ook iets voor terug, zo noemen wij je natuurlijk op onze website en social media. Leuk is bijvoorbeeld ook onze Professional Gallery, waar je de ervaringen van de professionals kunt lezen.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.