Vijf fabels in de nagelbranche uitgelegd
Als nagelstylist werk je in een ontzettend dynamische en leuke branche, maar er gaan ook wat fabels rond in de nagelbranche. Het is niet altijd makkelijk om de feiten van fabels te onderscheiden. Zeker niet wanneer deze uit ‘betrouwbare’ hoeken komen. Het is soms ook lastig omdat er vaak maar weinig – goede – informatie beschikbaar is. We hebben vijf fabels in de nagelbranche voor je op een rij gezet.
-
‘Als nagelstylist loop je het risico op het ontwikkelen van stoflongen of de schildersziekte’
Dit is misschien wel één van de grootste fabels in de nagelbranche. Er zijn geen concrete bewijzen dat nagelstylisten een groter risico lopen op het ontwikkelen van stoflongen of de zogenaamde schildersziekte. Stoflongen kennen we bijvoorbeeld bij beroepen zoals de edelsteensmid of een mijnwerker. ‘Deze mensen krijgen echt stoflongen, maar daar hoef je als nagelstylist niet bang voor te zijn’, zegt Jos Rooijakkers. Jos is longarts en werkzaam bij het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL). Meer informatie lees je in dit artikel: ‘acrylaten, een gevaar voor de longen of niet?’
Daarnaast is er tot nu toe ook geen bewijs dat de dampen van chemische stoffen waar nagelstylisten mee werken, de zogenaamde schildersziekte veroorzaken. Dat beaamt ook doctor Paul Scheepers van het Radboudumc uit. Hij is associate professor toxicologie en is gespecialiseerd in arbeidshygiëne. ‘Er zijn maar weinig aanwijzingen dat er blijvende schade ontstaat. Als ik kijk naar de literatuur is er nog maar beperkt bewijs.’ Dit alles wil overigens niet zeggen dat het inademen van deze chemische dampen geen risico’s met zich meebrengt. Meer over de risico’s lees je in dit artikel.
-
‘Ga op zoek naar een EU-gekeurd product’
Er bestaat een grote misvatting in de branche. Als nagelstylist word je vaak geadviseerd om op zoek te gaan naar producten met een zogenaamd ‘EU-keurmerk’. Er bestaan echter geen keurmerken die door de Europese Unie worden verplicht of uitgegeven voor nagelproducten. Wie producten maakt, importeert of distributeert moet er simpelweg zorg voor dragen dat alle regels netjes worden nageleefd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert steeksproefgewijs of bedrijven aan de wetgeving voldoen. Meer over de wetgeving kan je hier vinden. Wil je er zeker van zijn dat je een veilig en goed product koopt? In dit artikel vind je een aantal handvaten.
-
‘Ik ben een erkend nagelstylist of opleider’
Erkend, door wie? Een erkenning door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voor nagelstyling bestaat in ieder geval niet. Een bepaalde onderwijsinstelling kan uiteraard wel erkend zijn, maar dan is de opleiding niet per definitie erkend. Een wettelijke erkenning voor het vak bestaat dus niet en er zijn dan ook geen erkende nagelstylisten of opleiders in Nederland. Een betere benaming is ‘gecertificeerd nagelstylist’, al zegt een certificaat niet gelijk iets over de kwaliteit die de stylist of de opleider biedt.
-
‘Met handschoenen en een mondkapje ben je beschermd’
Handschoenen en mondkapjes kunnen als het ware zorgen voor ‘schijnveiligheid’. Het lijkt alsof je beschermd bent, maar dat is niet zo. Het is goed om als nagelstylist met handschoenen aan te werken, maar dat is niet de enige maatregel die je zou moeten treffen. Handschoenen zijn niet alleen goed uit hygiënisch oogpunt, maar ook vanwege het contact met de stoffen waar je mee werkt. Toch bieden de aanbevolen handschoenen geen optimale veiligheid. Ook deze handschoenen laten de stoffen na een bepaalde tijd – en dan gaat het vaak om minuten – door. Neem dus ook andere veiligheidsmaatregelen in acht.
Ook mondkapjes bieden geen optimale zekerheid. Allereerst zijn er verschillende soorten, net als bij handschoenen. Als nagelstylist kan je het beste kiezen voor een masker met een P2 filter. Dit is een goede bescherming tegen het stof, maar niet tegen de dampen van stoffen. Volgens Jos Rooijakkers zijn het juist de dampen waardoor je het meeste risico loopt. Meer over het treffen van de juiste maatregelen lees je hier.
-
Het maakt niet uit welke lamp je gebruikt
Veel nagelstylisten kunnen maar moeilijk geloven dat niet iedere lamp ieder product kan uitharden. Toch zit er wel degelijk verschil in. We hebben te maken met een chemisch proces bij de uitharding van gelproducten. In deze producten zitten bepaalde stofjes. Die stofjes gaan pas ‘aan’ wanneer je ze in contact brengt met de juiste hoeveelheid licht. We hebben het dan over de golflengte van licht, de nanometers.
Je kan het eigenlijk moeilijk met iets vergelijken, maar denk maar eens aan het bakken van een appeltaart. Wanneer je een appeltaart in de oven zet op 50 graden Celsius duurt het heel lang voor je taart klaar is. Aan de buitenkant ziet de taart er misschien goed uit, maar de binnenkant is nog koud en niet te eten. Volgens die basis werkt het ook met gelnagelproducten. Meer weten? Lees dan verder in het artikel ‘de juiste lamp kiezen bij jouw producten.’