Anatomie van de nagel: deel 1

Als nagelstylist is kennis van de natuurlijke nagel ontzettend belangrijk. Begrip van de anatomie (hoe je nagel in elkaar zit), pathologie (ziektes) en de functie van de nagel zijn de basis voor een goede nagelstylist. Wanneer je hier meer over weet, kan je hier namelijk ook naar handelen, behandelingen aanpassen en waar nodig doorverwijzen naar een ander discipline zoals een pedicure of dermatoloog. Dit artikel is het eerste deel van een reeks over de anatomie van de nagel.

Als je weet hoe de nagel en het omliggende weefsel is opgebouwd, heb je meer inzicht in hoe afwijkingen aan de nagels kunnen ontstaan. Afwijkingen aan de nagels komen vaak voor. Er kunnen verkleuringen ontstaan of veranderingen in de nagelplaat, omliggende huid of het nagelbed. Naast het feit dat deze afwijkingen klachten zoals pijn kunnen geven, kan het ook ontsierend zijn. 

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

Functie van de nagels

Hoewel de nagels misschien zinloos lijken, hebben deze wel degelijk verschillende belangrijke functies. Zo bieden ze bescherming en stevigheid aan de toppen, hebben ze een nuttige functie bij krabben en geven ze precisie bij het oppakken van kleine voorwerpen. Nagels hebben ook een esthetische functie waar we als nagelstylist heel bekend mee zijn!

nagel anatomie
De functies van de nagel

De ontwikkeling van de nagels

De nagels worden al tijdens de zwangerschap ontwikkeld. Een foetus heeft vanaf acht weken vingers en tenen. Kort daarna worden de structuren, die later het nagelbed vormen, zichtbaar. Aan het proximale einde van het nagelbed vormt zich een plooi. De nagelmatrix ontstaat uit de cellen van het ventrale deel van deze plooi. In week dertien zijn ook lateraal overhangende nagelplooien, ook wel nagelwal, en een primitief ontwikkelde matrix zichtbaar. 

De nagelplaat begint in de vierde maand te groeien vanonder de proximale nagelplooi. Rond week twintig bedekt de nagelplaat het hele nagelbed en wordt deze aan de voorzijde begrensd door een opstaande rand. In de zevende maand van de zwangerschap heeft de nagel zijn definitieve vorm gekregen. De teennagels volgen een identiek beloop met ongeveer vier weken vertraging.

Signaleringsfunctie

Nagelstylisten hebben een belangrijke signaleringsfunctie bij het ontstaan van afwijkingen aan de nagels. Daarnaast kan jij jezelf profileren als professional door te laten zien dat je kennis van zaken hebt. Maar hoe zit die nagel nu precies in elkaar? Hieronder een weergave van de verschillende onderdelen van het nagelapparaat.

nagel anatomie

De anatomie van de nagel 

Het nagelapparaat bestaat uit: 

 • De proximale nagelplooi (proximale perionychium)
 • De beide laterale nagelplooien (laterale perionychia)
 • De nagelriem (PNF)
 • Ware cuticula
 • Eponychium
 • Nagelbed
 • De nagelplaat 
 • De nagelmatrix

Ter verduidelijking: Het verhoornde laagje huid wat op de nagelwal zit, wordt het eponychium of cuticula genoemd. In het Nederlands de nagelriem. Het hele dunne vliesje wat soms zichtbaar is over de lunula wordt ook wel de echte cuticula genoemd. Het eponychium is het niet zichtbare deel en ‘produceert’ als het ware de cuticula. We maken hier dus onderscheid tussen het eponychium, (ware) cuticula en de nagelriem (PNF). In dit geval is de PNF het stuk huid waaronder de matrix ligt. De locaties van deze drie onderdelen overlappen elkaar enigszins waardoor er nog weleens verwarring ontstaat. Ook liggen de verschillende onderdelen erg dicht bij elkaar. Oftewel, waar begint het een en eindigt het ander? Zelfs onderzoekers, dermatologen en vooraanstaande nagelstylisten zijn het niet altijd eens over de definities van de verschillende onderdelen van het nagelapparaat. Nailed It Magazine hanteert bovenstaande definitie omdat deze gebaseerd is op het meest recente wetenschappelijke onderzoek en de meest gedetailleerde weergave geeft.

Dit artikel is onderdeel uit een reeks artikelen over de anatomie van de nagel. In deze serie komen de volgende onderwerpen nog aan bod:

Deel 3 t/m 7 is op dit moment nog niet gepubliceerd. Houd onze website in de gaten voor updates.

Deze reeks is tot stand gekomen met dank aan dermatoloog en nagelexpert Annemie Galimont. 

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

 1. Hoi hoi even een correctie, de nagelriem in de volksmond maar dat is de PNF, het eponychium en de cuticle zijn 3 verschillende onderdelen van de nail unit en niet 1 zoals in het artikel staat vermeld ????.. graag even corrigeren zodat iedereen de juiste informatie krijgt.

 2. Hallo Monique, bedankt voor je reactie. Zoals omschreven in het artikel is de PNF (proximale nagelplooi) iets anders dan de cuticula (ook wel eponychium of nagelriem). In de volksmond wordt PNF inderdaad vaak verward met nagelriem.

 3. Maar de cuticle en het eponychium zijn ook 2 verschillende onderdelen van de nail unit. In in de volksmond is de nagelriem juist de pnf. Want die wordt massaal weg gehaald bij de e-manicure. De cuticle is dood huidweefsel dat over de nagelplaat mee groeit om de cellen naar buiten te begeleiden en een afdichting te maken tussen de nagelplaat en het eponychium. En het eponychium zit net onder de proximale nagelvouw. Dus echt 3 verschillende onderdelen van de nail unit.

Reacties zijn gesloten.