Belgische salons sluiten: wat staat Nederland te wachten?

contactberoepen coronamaatregelen

Belgische nagelstylisten hebben de deuren afgelopen zaterdag weer moeten sluiten. Voor alle niet medische contactberoepen zijn de coronamaatregelen aangescherpt. Zij mogen hun beroep niet meer uitoefenen. De nieuwe maatregelen gelden voor vier weken en hebben als doel de druk op de ziekenhuizen te verlagen. Nederlandse nagelstylisten maken zich zorgen. Is dit een voorbode voor wat in Nederland nog gaat komen?

Een jaar geleden wisten we niet wat er op ons af kwam. Er heerste angst en onzekerheid en corona was over de hele wereld het nieuws van de dag. We kunnen ons de gruwelbeelden uit Italië nog herinneren. Inmiddels zijn we een jaar verder en weten we veel meer van het virus. Toch leven we nog steeds in onzekere tijden. De Nederlandse salons hebben hun deuren nu twee keer moeten sluiten: aan het begin van de crisis en medio december.

Nog meer artikelen lezen? Word dan lid van onze community.

Het kan veilig

Tijdens de heropening werd benoemd dat de maatregelen weer teruggedraaid worden wanneer dat nodig is. Het stijgend aantal besmettingen baart veel nagelstylisten zorgen. Zeker nu de Belgische collega’s de deuren opnieuw moeten sluiten. Als hoofdredacteur van Nailed It Magazine maak ik me grote zorgen over een mogelijke derde sluiting. Professionele nagelstylisten houden zich aan de maatregelen, nemen extra voorzorgsmaatregelen en zijn geen grote besmettingshaard waar tientallen of honderden mensen samenkomen.

Een derde sluiting zou catastrofaal zijn voor de beautybranche. Niet alleen omdat veel nagelstylisten geen recht hebben op tegemoetkoming, maar ook omdat ik geloof dat veel nagelstylisten de deuren niet meer gaan sluiten. De angst die we tijdens de eerste coronagolf hadden, is bij veel mensen weg. Veel ondernemers hebben geen keus en moeten er wel voor kiezen om de deuren te openen. Simpelweg omdat bij de concurrent de deuren wagenwijd openstaan of omdat er anders geen brood op de plank komt.

De moed is op

Natuurlijk is het verstandig om de deuren te sluiten wanneer dit verplicht wordt, maar gaat dit nog massaal gebeuren? Ik hoor nu al flink wat geluiden van nagelstylisten die het beu zijn. Die zich netjes aan alle maatregelen hebben gehouden en na iedere lockdown klanten zijn verloren. De moed is op. Zeker onder de nagelstylisten die geen enkele aanspraak kunnen maken op steunmaatregelen van de overheid. En geloof me, dat is toch echt het merendeel.

Ik maak me ook zorgen over de nagelstylisten die tijdens een derde sluiting geen andere optie zien dan het stiekem openen van de deuren. Dit heeft grote gevolgen voor de professionaliteit van de branche en voor nagelstylisten die zich wel aan de regels houden. Daarnaast zal er verdeeldheid ontstaan en dit kan grote gevolgen hebben voor hoe de consument onze branche ziet. Laten we hopen dat een sluiting van de branche niet nodig is.

Kom met steunmaatregelen

Mocht het wel nodig zijn, laten we dan vooral hopen dat de overheid verantwoordelijkheid neemt en komt met goede steunmaatregelen voor nagelstylisten. Die hardwerkende stylisten die de deuren moeten sluiten en de dupe zijn van een crisis. Maar laten we vooral niet te snel conclusies trekken. Dit virus en de hele coronacrisis blijft onvoorspelbaar. Laten we hopen dat extra maatregelen niet nodig zijn en dat we snel terug kunnen naar het ‘oude normaal’.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of word lid van onze community en lees nog meer artikelen.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.