[Column] Meedoen aan wedstrijden: wat doe je jezelf in glittergodsnaam aan?

nagels wedstrijden

Kim Poels schrijft regelmatig een column voor Nailed It Magazine. Dit keer lees je meer over wedstrijden voor nagelstylisten. Wat is haar ervaring en welke tips heeft zij? Kim Poels woont in het pittoreske Meerlo in Limburg en houdt zich vanaf 2008 bezig met het maken van mooie nagels. “Van het een kwam het ander; ik deed mee aan een paar wedstrijden met leuke resultaten en leerde zo mijn sterke punten en valkuilen kennen. Inmiddels heb ik een goedlopende salon en geef ik ook les op verschillende locaties. Deze balans bevalt me prima! Ik hoop nog heel lang klanten blij te kunnen maken met mooie nagels en mijn kennis, op een no-nonsense manier, door te geven aan andere nagel-enthousiastelingen!”

Nou kort gezegd: meedoen aan wedstrijden is een enorme leerschool. Tenmiste, nadat je al je nagels hebt afgebeten van de zenuwen en weer een beetje boven Jan bent. Na een eventueel teleurstellend juryrapport dan (ik spreek nu even voor mezelf he!). Want DAT is nu juist waar het om gaat! Dat juryrapport. 

Ik gaf me in 2014 totaal random op voor de CND Winter nail-art wedstrijd. Geen idee wat er van me verwacht werd, maar het leek me leuk om eens mee te maken. Zo heb ik me ook eens impulsief opgegeven voor een mudrun, maar dat is dan weer een ander verhaal. Doe ik toch liever een nagelwedstrijd. Komt ook niet achteraf fysiotherapie bij kijken, maar goed, ik dwaal af! 

Wil je graag nog meer verdieping in je vak? Ben jij goed in wat je doet en wil jij jezelf verder ontwikkelen? Door Nailed It PRO lid te worden, krijg je toegang tot inspirerende artikelen op het gebied van ondernemen, marketing en salonmanagement. Lees meer >>

De wedstrijdwereld

De wedstrijdwereld is een wirwar aan aanbod. Het is ongelooflijk hoeveel er georganiseerd wordt! Je kan van alles vinden op Facebook. Live op de vloer meedoen, online een foto insturen, je kan op nail-art gebied meedoen, maar ook op het gebied van de technische kant van ons nagelvak is er genoeg te vinden. Er wordt verschil gemaakt in divisies. Dat is wel zo eerlijk. Zo stap je op jouw werkniveau in.

Bij de meeste wedstrijden waaraan je deelneemt, krijg je feedback. Mijn advies? Ga met je rapport aan de keukentafel zitten en kijk op welke twee punten je het laagst hebt gescoord. Focus je de volgende keer op dieonderdelen. In de meeste gevallen kun je met vragen ook terecht bij de jury van de desbetreffende wedstrijd.

Niet alleen mooi

Voor mij was het heel moeilijk te verkroppen dat soms iemand hoger scoorde dan ik deed, want ik was ervan overtuigd dat mijn werk ‘mooier’ was. Kinderachtig he? Ja, dat hoort een beetje bij mijn fanatieke kant, sorry. En hier lieve mensen, leggen we de vinger precies op de zere plek. Jouw ingeleverde werk moet dus niet alleen maar ‘mooi’ zijn.

Er zijn niet voor niks verschillende categorieën binnen de puntentelling van de jury. De technieken die je gebruikt hebt, moeten goed uitgewerkt zijn. Je lijnen moeten consistent en strak zijn. Je kleurgebruik moet kloppen. De moeilijkheidsgraad moet passend zijn. En ook belangrijk; je staging van de foto moet in orde zijn. Weg met die badhanddoek! Lever een scherpe foto in! Maar echt!!! Je ingeleverde werk is evenveel waard als je juryrapport, MITS je dat goed kan analyseren!

Tips

Enkele tips: Lees van tevoren de regels. Dat klinkt superlogisch en bijna futiel, maar geloof me; er worden vaak waardevolle punten de prullenbak ingegooid door niet goed te lezen! Als er staat; lever drie tips in….. tromgeroffel…. Lever dan ook DRIE tips in! En niet toch stiekem vier! En ja DIT GEBEURT! Print de regels uit, pak een markeerstift en highlight alles wat belangrijke aandachtspunten voor jou zijn.

Meedoen aan wedstrijden is een perfecte manier om jezelf en je werk onder de loep te nemen en daar verbetering uit te halen. Spannend? Ja, echt wel. Confronterend? Zeker. De moeite waard? Absoluut. Dus wil je jezelf verbeteren? Je sterke punten en valkuilen te weten komen? Doe eens mee met een wedstrijd!

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.