Zijn kunstnagels gevaarlijk?

kunstnagels gevaar

Zijn kunstnagels gevaarlijk? Beschadigde nagels, infecties, bacteriën, schimmels, uv-licht en gevaarlijk stoffen. Het internet staat vol met waarschuwende kreten en artikelen die claimen dat een bezoek aan de nagelstudio een absolute no-go is. Google maar eens op ‘kunstnagels gevaarlijk’ en je zou spontaan de afspraak met je nagelstylist cancelen. Geen paniek, als hoofdredacteur van Nailed It Magazine sprak ik met een aantal professionals uit het vak. Laten we voor eens en voor altijd een aantal misverstanden de wereld uit helpen.  

Nailed It Magazine is het online magazine voor professionele nagelstylisten. Ons doel is professionalisering in de branche te stimuleren. Dat is broodnodig want er zijn inderdaad nagelstudio’s waar je als klant een groter risico loopt. Daar wordt vaak niet gewerkt met de juiste hygiënemaatregelen en is geen aandacht voor de gezondheid van de klant. Dat is jammer, want op die manier komen nagelstylisten vooral negatief in het nieuws.

Lees ook:

Kunstnagels gevaarlijk?

Niet getreurd, er zijn ook heel veel professionals in de branche die het wel op de juiste manier aanpakken. Het is bijvoorbeeld een grote misvatting dat kunstnagels de nagels beschadigen. Zijn kunstnagels ‘gevaarlijk’ of is een bezoek aan de nagelstudio een slecht idee? Nee, het gaat vaak om de werkwijze van de nagelstylist. Een goede nagelstylist heeft aandacht voor jouw nagels. Na het juist verwijderen van het kunstproduct zal je geen beschadigingen op je nagels aantreffen. Natuurlijk moet je zelf ook goed voor je nagels zorgen en het advies van een professional serieus nemen.

Een ander punt is de hygiëne in salons. Om te voorkomen dat bacteriën en schimmels een kans krijgen, treft een goede nagelstylist de juiste maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan een eigen vijlenset per klant of wegwerpvijlen. Je denkt er misschien niet bij na, maar je kan bijvoorbeeld Hepatitis* oplopen. Stel je voor dat jouw nagelstylist per ongeluk een wondje veroorzaakt bij een klant en vervolgens met diezelfde vijl of andere instrumenten bij jou aan de slag gaat. Een professional zal er altijd voor zorgen dat de instrumenten en de werkomgeving wordt gedesinfecteerd. Ook niet onbelangrijk is het gebruik van een stofafzuigsysteem.

*Het risico op een Hepatitis besmetting door niet goed gedesinfecteerde tools is echter klein.

Chemische producten

Daarnaast zijn veel consumenten bang voor de chemische producten die worden gebruikt. Een professionele nagelstylist werkt met producten die voldoen aan de Europese wetgeving. Die producten zijn voor klanten onschadelijk als deze op de juiste manier worden ingezet. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de nagelstylist zo min mogelijk tot geen huidcontact maakt en de nagelstudio goed ventileert.

Het gebruik van een UV-lamp om het product te drogen wordt ook weleens als ‘gevaarlijk’ bestempeld. Geen zorgen, die straling is minder gevaarlijk dan wanneer je in de auto rijdt met je arm in de zon. De wereldberoemde nagelwetenschapper Doug Schoon beschreef dat onder meer in dit rapport.

Professional herkennen

Gelukkig zijn er tal van professionele nagelstylisten in Nederland en België. Hoe weet je of een nagelstylist de juiste kennis in huis heeft? Nagelstyling is geen erkend beroep. Om die reden mag iedereen – met of zonder opleiding – dit vak uitoefenen. Stel de nagelstylist bijvoorbeeld vragen over de hygiëne in de salon en vraag of zij iets kan vertellen over het merk waar ze mee werkt. Ga af op je gevoel en onthoud dat een behandeling in de nagelstudio nooit pijnlijk hoeft te zijn. Als dit alles in orde is, heb je waarschijnlijk te maken met een professional.

Kortom, je kan met een gerust hart een bezoek brengen aan een nagelstylist. Kies in dit geval wel voor een professionele nagelstylist. En onthoud, kwaliteit kost soms geld.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Nailed It Magazine? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.