Column: ‘mijn salon is geen speeltuin’

kinderen nagelstudio

Amata van Straaten is gespecialiseerd in de natuurlijke nagel. Zij heeft haar eigen nagelstudio, nagel- en manicuresalon Mata Hari in Heerhugowaard en deelt haar visie graag met andere nagelstylisten. Voor Nailed It Magazine schrijft zij regelmatig columns met een sterke boodschap. Dit keer over kinderen in de nagelstudio.

Naast de rol van nagelstyliste vervul ik onder andere de rol van moeder van drie zonen. En hoewel ik (hoe zeg ik dat charmant?) bewust en vrijwillig alle creatieprocessen van deze mensenkinderen heb ondergaan én tot op de dag van vandaag intens gelukkig mee ben, klinkt het waarschijnlijk toch vreemd wanneer ik zeg dat ik kinderen eigenlijk niet zo leuk vind. Noem me raar. Ik vind het oké. Ik geef toe, zelfs ik sta ervan te kijken dat ik zo gek ben op mijn kinderen.

Enige tijd geleden werd de conclusie getrokken dat ik daarom in mijn algemene voorwaarden heb staan dat kinderen ‘niet welkom’ zijn in de salon. Is dat zo? Ik zeg altijd dat ik van nature liever lui dan moe ben. In mijn vrije tijd zo min mogelijk bewegen, maar net genoeg zodat mensen zien dat ik nog leef. Dat kan ik allemaal wel heel graag willen maar het is meer regel dan uitzondering dat je als moeder constant in beweging bent. En dat geldt ook voor mama’s die, in hun vrije tijd, in de salon zitten voor hun behandeling.

Kinderen in de nagelstudio  

Ik hield altijd mijn hart vast als ik mijn klant met haar peuter aan de hand of met haar baby in de kinderwagen aan zag komen lopen. Gewapend met spenen en luiers, tablets, raceauto’s of een rijk gevulde poppenwagen. Ik weet bij voorbaat al dat het nooit lang goed kan gaan. Een pedagogische medewerker vertelde me ooit dat de lengte van de concentratieboog van jonge kinderen, over het algemeen, vrij kort is. 

Lees ook:

De eerste 10 minuten van de afspraak moet het kind ‘geïnstalleerd’ worden. Omdat ik in de salon geen ruimte heb voor een apart kinderhoekje, is de paarse wachtstoel de aangewezen plek. Wanneer iedereen uiteindelijk eenmaal zit, kan ik zelf een berekening maken hoe lang het ongeveer duurt voordat er beweging komt op de paarse stoel…

Stel het kindje is 3 jaar oud, dan duurt het gemiddeld en afhankelijk van het kind 3-5 minuten voordat de concentratieboog knapt als een flinterdun elastiekje. Met een beetje geluk verandert de wachtstoel eerst in een praatstoel. De, voor elke moeder bekende, vragen worden vervolgens gesteld. “Mama ben je al klaar? Wat doe je? Duurt het nog lang?” Ik heb ook wel eens de vraag gehoord: “Mama waarom kijkt die mevrouw zo boos?” 

Kinderbabbels zijn echter het probleem niet. Ik krijg pas echt jeuk wanneer kids aan de wandel gaan.

Kindvriendelijke omgeving? 

In mijn salon van circa 20 vierkante meter zullen koters niet zo snel verdwalen en vermist raken. Alleen vind ik dat mijn salon, met alle aanwezige chemicaliën, gewoon geen veilige en kindvriendelijke omgeving is. Stofdeeltjes en dampen die kunnen neerkomen op een slapende baby is geen geruststellende gedachte. En laten we eerlijk wezen, je zou toch spontaan een rolberoerte krijgen als er een nagelproduct in een kindermondje verdwijnt.

Daarnaast is het, in ieder geval voor mij als stylist, een regelrechte ramp wanneer kinderen fysiek bij mama om aandacht vragen. Probeer de gelpolish dan maar eens tot aan de nagelriem aan te brengen in plaats van tot en met de elleboogplooi. 

Ik vind het vervelend om tegen mijn klant te zeggen dat het niet is toegestaan kinderen mee te brengen naar de salon. Nóg vervelender vind ik het wanneer ik 2 uur lang met kromme tenen aan het werk moet. Ik trek dat niet mensen… Ook niet voor een enkele keer.

De ene stylist vindt extra meegebracht gezelschap geen enkel probleem. De ander stelt het, om welke reden dan ook, niet op prijs. Ieder z’n ding en eigen regels. Je mag er van vinden wat je wilt. Maar om misverstanden te voorkomen kan ik er in ieder geval maar beter duidelijk in zijn!

‘Kinderen en ander gezelschap’

Het is niet toegestaan uw kinderen mee te brengen tijdens uw behandeling.

Het meebrengen van ander gezelschap moet van tevoren telefonisch worden doorgegeven. Zonder opgaaf van reden kan besloten worden het verzoek tot meenemen van gezelschap niet toe te staan. Het is sowieso niet toegestaan meer dan één extra bezoeker mee te brengen.”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.