Renate Brouwer: ‘door wedstrijden heb ik meer geleerd’

wedstrijden nagelstylist

Voor we het weten is dit jaar alweer om. Op mijn werk kijk ik terug op een enerverend jaar met veel veranderingen. Zo ben ik voor een nieuwe eigenaar gaan werken, heb ik er ineens een hele bups collega’s bij en zijn wij op het werk gestart met het opnieuw opzetten van een CND wedstrijdteam. Met de wisselingen van een aantal docenten stond ook het wedstrijdteam even stil, maar we hebben 2019 aangegrepen om dit weer naar het juiste niveau te krijgen.  

We zijn dan ook begonnen met de promotie van het CND wedstrijdteam en nu zijn we op zoek naar nieuwe aanwas binnen dit top wedstrijdteam. Nu hoor ik jou bijna denken; een wedstrijdteam in nagels… moet je dat nou willen en voegt dat voor mij als styliste nou echt wat toe? Ik kan alleen maar zeggen, JA! Grote namen in onze branche hebben zich geprofileerd met wedstrijden en het trainen van wedstrijdnagels geeft zoveel meer inzicht als wat we misschien op het eerste oog zien of denken. Je kunt alleen perfecte wedstrijdnagels maken wanneer je 100% productcontrole hebt en heb je dit, dan kun je eigenlijk alle technieken uitvoeren.

Lees ook:

Wedstrijden 

Daarnaast zijn er tegenwoordig natuurlijk heel veel toffe wedstrijden waar je aan deel kunt nemen, veel meer dan 20 jaar geleden. Wedstrijden zijn ook een leuk moment om collega’s te ontmoeten en weer terug te zien. Ik kwam zelf voor het eerst in aanraking met nagelwedstrijden als startende docent en styliste, nu ongeveer 26 jaar geleden. Op de beurs in Utrecht was er op de zondag één keer per jaar een grote wedstrijd en de eerste keer dat ik daar bij aanwezig was, heb ik mijn ogen uitgekeken. Wat een enorme hoeveelheid deelnemers en vooral; wat moesten ze hard werken om binnen 2,5 uur de meest mooie set nagels neer te zetten.

Zenuwen 

Mijn interesse was gewekt! Ik maakte op dat moment deel uit van een klein CND™ docententeam in Apeldoorn en wij besloten; hier gaan wij aan meedoen.  Onwetend als ik was zat ik een jaar later op de wedstrijdvloer. Mijn beste vriendin was mijn model en dat ze verschrikkelijke nagels had, ach dat nam ik op de kop toe. Ik kon toch zeker nagels zetten en een goede styliste kan alles aan. De klok begon te lopen en vanaf dat moment wist ik het niet meer. Ik wist niet meer hoe ik een acryl bol op moest pakken, hoe en waar ik de smileline neer moest zetten en wat mijn vijltechnieken waren. Ook de rode nagellak zat meer in de nagelriem van mijn model dan ergens anders. Het was met recht mijn meest slechte set ooit gezet. Ik kon wel janken, wat had ik dit onderschat. 

Trainen 

In het jaar dat volgde heb ik mij volledig gericht op het volgende NK. Ik ben gaan trainen bij toppers uit de markt en heb geleerd wat het echte verschil is tussen een salonnagel en een wedstrijdnagel. Dat een wedstrijdnagel geen draagbare nagel is maar een nagel waarin je techniek en vooral ook jouw productbeheersing laat zien. Er is geen model die op maandag op kantoor zit met haar net geplaatste wedstrijdnagels, daar zijn ze zeker niet voor geschikt. Ik heb in dat jaar meer geleerd van technieken en productbeheersing dan in mijn eerste jaren als styliste en zelfs als docent. Het zetten van wedstrijdnagels daagde mij uit om mijn technieken naar een hoger level te tillen en zorgde ervoor dat ik echt anders naar nagels ging kijken. 

Modellen 

Het jaar erop stond ik inderdaad weer op de wedstrijdvloer. Nog steeds met mijn vriendin als model maar nu wel beter voorbereid. Deze keer kreeg ik mijn set wel af en hoefde ik in elk geval niet te huilen van frustratie na de wedstrijd. Maar ik wist ook, ik ben er nog lang niet. Ook zag ik in dat het hebben van het juiste model al 20% is van jouw wedstrijd set is en dus betekende dat, dat wanneer ik mee zou willen blijven doen, ik op zoek moest naar een ander hand model. Een model zonder zichtbare tatoeages op de handen/onderarm en met lange rechte nagelbedden en een jonge huid. Nou, ik kan je zeggen dat het niet meevalt om een goed model te vinden, waar je dan ook nog regelmatig op mag trainen en die dan ook mee wil naar het NK.  

Voorbereiding

Ik heb in dat jaar ongeveer 3x gedacht dat ik mijn model gevonden had, maar steeds liep het toch weer anders. Kon het model geen tijd vrij maken zodat ik kon trainen, blekken ze hun nagelriemen helemaal op te eten of was er gewoon geen klik.  Toen ik uiteindelijk op het punt stond om de handdoek in de ring te gooien, toen was daar Esther. Esther was echt een schot in de roos. Het perfecte model en een meid uit duizenden. Vele uurtjes hebben we samen doorgebracht en als ik het echt niet meer zag zitten was zij het die mij weer stimuleerde om verder te gaan.  Het volgende NK zaten wij er ook samen. Deze keer was ik nog beter voorbereid. Rescue Spray in mijn tas tegen de zenuwen en mijn vaste model bij me. Mijn technieken waren op orde maar bij de afwerking sloeg ik er een nagel af. Wat een teleurstelling en wat was ik verbaasd dat ik toch in de top 10 belande.

Nog een aantal keren heb ik als deelnemer op de wedstrijdvloer gezeten maar heb het nooit tot een podiumplaats mogen halen. Na zes keer het NK hield ik het voor gezien. De liefde voor wedstrijden is echter altijd gebleven.

Wedstrijdteam

Voor 2020 ben ik op zoek naar nieuwe aanwas binnen ons CND™ wedstrijdteam en vinden wij startende stylistes maar ook stylistes die zichzelf naar een hoger level willen tillen een kans bieden om zich aan te sluiten en om zo als team te kunnen trainen. Onze trainster, Fiona Bouwknegt, is een topper uit de branche met een bak wedstrijd- en juryervaring. 

Al ben ik zelf geen actieve deelnemer meer, ik ben er voor het team! Mag hun aanspreekpunt zijn en probeer overal bij aanwezig te zijn. Zenuwen voel ik wel. Niet voor mijzelf maar in het 10 fout voor de stylist die ervoor wil gaan! Het blijft mooi om te zien hoe men de strijd met vooral zichzelf aan gaat! Trots ben ik dan ook op eenieder die deze uitdaging aan gaat en nog trotser dat ik deel mag zijn van het CND wedstrijdteam!

xoxoxo Renate 


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.

Reacties

 1. Wat mooi geschreven Renate! !
  Ik ben na mee te doen met de CND™ Talentendag in februari 2019 terecht gekomen in het CND™ wedstrijd team. Daar heb ik tot de dag van vandaag geen spijt van. Wauwww..wat leer ik er heel veel en zoals Renate al aangeeft….inzicht en product controle, daar alleen zou je het al voor moeten doen. Ik heb mezelf voorgenomen eerst even een jaar te trainen. 2020 is het jaar dat ik op de wedstrijd vloer zou willen zitten. Dat moet zeker goed komen met een top docent als Fiona en de steun van Renate. Bovendien is de service van CND™ echt top.! Ik raad het aan een ieder zich aan te sluiten bij de geweldige dames die wij nu al hebben in het team.

 2. Je weet dat onze deur voor jouw open staat. Zodra jij er aan toe bent, ben je meer dan welkom!
  Liefs

 3. Dit is zo mooi geschreven dat het begint te kriebelen bij mij. Zelf weet ik dat er nog veel werk aan de winkel is voor mezelf maar deze tekst doet er mij weer voor gaan…. bedankt om mij te inspireren

 4. Dankjewel. Jessica
  Kom gerust een x meetrainen. Het is fijn om in teamverband te trainen. Je leert dan ook weer van elkaar en het ontspant!
  Gr Renate

Reacties zijn gesloten.