Zomervakantie: even quality time, of toch niet?

vakantie column Renate Brouwer nagelstylist

Net als de meeste nagelstylistes ben ook ik in de zomermaanden toe aan vakantie. Even ‘quality time’ met mijn gezin, maar ook even rust voor mijzelf.  Nu werk ik inmiddels al 28 jaar als styliste maar het kost mij elk jaar weer veel moeite om mijzelf echt 3 weken vrij te plannen. Ook dit jaar is dat weer niet gelukt. Dit zorgt binnen ons gezin voor de nodige frustratie en heel eerlijk gezegd baal ik er dan zelf ook wel van. Ik hoor wat ze zeggen, maar echt, ik kan het niet helpen…

Toch moet ik zeggen dat ik vind dat ik mijn planning altijd goed onder controle heb. Ik plan met de meeste klanten van januari tot de zomer en dan weer van na de vakantie tot het einde van het jaar. Ruim genoeg, zou je zeggen. Ook op kantoor ben ik altijd de eerste die haar vakantie voor de zomer weer indient, het geeft mij namelijk een gevoel van rust als ik weet waar ik aan toe ben.

Werken tijdens de vakantie

Hoe komt het dan toch dat ik iedere zomervakantie zeker 1 of 2 dagen toch weer de salon in moet? Wat maakt het dat ik toch weer ‘ja’ zeg op een moment, tijd of dag dat ik eigenlijk vakantie heb. Ik voel mij zeker tot niets verplicht tegenover mijn klant en ik heb door de jaren heen een vaste klantenkring opgebouwd die ook echt mijn vakantie respecteren en accepteren. Klanten die niet vragen of ze alsjeblieft toch in mijn vakantie of op de zondagavond voor ze zelf vertrekken mogen komen, ik ben het zelf die uiteindelijk die momenten aanbiedt.

Lees ook:

Als ik dan terugkijk op mijn loopbaan als styliste dan is dit iets wat ik altijd heb gedaan. In mijn begin jaren durfde ik niet goed ‘nee’ te zeggen en toen spreidde ik mijn vakantie meer. Ik had ook nog niet maken met schoolgaande kinderen en een partner waarmee je graag tegelijk vrij wil zijn. Toch is er met de jaren eigenlijk niet veel veranderd. Ik plan nog steeds klanten in mijn vakantie. Als ik erover nadenk komt dat vooral voort uit het feit dat ik het echt heel graag doe en omdat ik echt heel blij ben met mijn klantenkring.

Toch wel even…

Als ik dan toch thuis ben (en mijn salon zit aan mijn huis vast) dan kan het toch wel even. Dat terwijl we vorig jaar ruim 3 weken in Amerika waren. Toen heeft ook niet één klant hier maar iets over gezegd. Dat geeft stof tot nadenken. Als ik dus mijn grenzen en vakantie goed aangeef, zonder ruimte voor wat verschuivingen dan is dat dus ook prima. De klanten wachten dan wat langer of gaan voor 1x naar een leuke collega in de buurt. Prima toch, maar waarom heb ik dan deze week, in mijn vakantie toch al weer 2 dagen zitten te werken?

Het klinkt misschien stom, maar ik beoefen mijn vak ook nog steeds heel graag uit en ik vind zelf dat ik de allerleukste en liefste klanten heb. Ik moet er niet aan denken dat ze op vakantie geen mooie nagels hebben en ik wil dat het er altijd tip top uitziet, per slot van rekening zijn het “mijn nagels”.

Daarnaast voel ik de waardering van mijn klanten als ik de nagels nog even doen voordat ze met vakantie gaan. Daar word ik echt heel gelukkig van en ik realiseer mij ook dat dit één van de dingen is die ik zo fijn vind aan dit beroep. Het blij maken van mijn klanten, ze een goed gevoel geven en prachtige nagels! En het thuisfront. Ja, die moeten het maar accepteren en wees nou eerlijk. Niels zo fijn als een gelukkige echtgenoot of moeder toch!

Hoe lang zijn jullie dicht deze vakantie?

xoxoxo Renate

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.