Duurzaam werken in de nagelstudio

Duurzaam werken nagelstudio

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol. We maken ons steeds vaker zorgen over het milieu en willen graag een leefbare planeet. Als nagelstylist heb je te maken met veel wegwerpproducten en artikelen die minder goed zijn voor het milieu. Hoe kan je dan toch duurzaam werken in de nagelstudio?

Duurzaam werken in de nagelstudio

Wanneer je duurzaam wil ondernemen, ga je op zoek naar de juiste balans. Je houdt rekening met het effect dat jouw nagelstudio heeft op het milieu. Vervolgens kan je bekijken op welke onderdelen je structureel duurzamere keuzes kan gaan maken. Dit begint al bij het vervangen van gloeilampen door spaarlampen, maar je kunt nog veel verder denken. Een aantal belangrijke punten lees je hieronder.

Afval scheiden en KCA

Het klinkt heel simpel, maar er zijn nog veel nagelstylisten die het afval in de salon niet scheiden. Alle kleine beetjes helpen en dus ook het scheiden van afval. Het is daarbij belangrijk om gewoon afval te scheiden van Klein Chemisch Afval (KCA). Klein Chemisch Afval is de verzamelnaam voor allerlei soorten afval die een gevaar voor het milieu kunnen opleveren. 

Voorbeelden van Klein Chemisch Afval zijn bijvoorbeeld batterijen, gootsteenontstopper en verf. In de nagelsalon werk je waarschijnlijk ook met producten die onder KCA vallen. Voorheen stond bijvoorbeeld nagellak ook op deze afvalstoffenlijst, maar tegenwoordig niet meer. Je herkent producten die onder KCA vallen aan het logo met de vuilnisbak met een groot zwart kruis er doorheen. Dat houdt in dat het afval niet in de container mag. Je levert het KCA aan bij jouw gemeente of afvalverwerker. 

Duurzame producten

Je denkt er misschien niet bij na, maar producten leggen een flinke weg af voordat ze bij jou in de nagelstudio belanden. Het is goed om na te gaan hoe duurzaam jouw leverancier te werk gaat. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop producten worden verpakt, maar ook aan de – letterlijke – weg die producten afleggen. 

Koop je producten bijvoorbeeld in de regio of kies er bewust voor om geen producten te kopen in bijvoorbeeld China. Op die manier hoeven jouw producten geen onnodig lange, milieubelastende weg af te leggen. Je kan er ook voor kiezen om je inkopen één of twee keer per jaar groots te doen. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld minder moet reizen en op die manier het milieu minder belast. Ook wanneer je producten laat bezorgen, helpt deze manier van inkopen je bij een groene start.

Wegwerpproducten

Als nagelstylist gebruik je een hoop wegwerpproducten. Denk bijvoorbeeld aan dental towels en nail wipes. Bedenk of je bepaalde wegwerpproducten kan vervangen voor producten die je niet na een behandeling moet weggooien. Je kan in plaats van vochtig schoonmaakdoekjes bijvoorbeeld kiezen voor een duurzamere variant. 

Lees ook:

Dit geldt ook voor dental towels/wegwerpdoekjes om bijvoorbeeld de armsteun te beschermen tegen het stof. Je kan deze vervangen door handdoeken van biologisch katoen. Het katoen is zonder landbouwgif geteeld en op die manier beter voor het milieu. Daarnaast kan het je helpen om bewuster om te gaan met wegwerpproducten. Wanneer jij je bewust bent van het verbruik, zal je er waarschijnlijk sneller op een bewuste manier mee omgaan. 

Schoonmaken

Eerder noemden we al de wegwerpschoonmaakdoekjes. Maar hoe duurzaam zijn de rest van jouw schoonmaakproducten? Ook op dit gebied kun je vaak veel verbeteren. Je kan agressieve schoonmaakmiddelen beter vermijden. Houd er wel rekening mee dat het de juiste hygiënische werking moet hebben. Tegenwoordig zijn er veel producten op de markt die je bijvoorbeeld gewoon door de gootsteen mag spoelen en die geen slechte invloed op het milieu hebben. 

Je verbruik

Als je denkt aan duurzaamheid, denk je automatisch ook aan jouw verbruik. Als je hier bewust mee bezig bent, is dat niet alleen beter voor het milieu maar de energierekening kan ook dalen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van spaarlampen of ga voor ledverlichting. Werk je alleen op bepaalde dagen in de salon? Draai de verwarming terug of draai de verwarming in de ruimte helemaal uit. Vergeet ook niet om apparaten uit te zetten wanneer je niet aan het werk bent. 

Ga je bepaalde apparaten in de salon vervangen? Bedenk dan of er een energiezuinigere variant is. Voor sommige apparaten geldt een energielabel zoals bijvoorbeeld bij koelkasten. Op die manier bespaar je op de energierekening en draag jij je steentje bij aan het milieu. Kunnen jouw klanten pinnen? Ga dan voor een variant zonder bonnetjes. Op die manier gebruik je niet onnodig papier.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? 

Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief of like Nailed It Magazine op Facebook.

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws, acties en tips.

We sturen je geen spam. Lees ons privacybeleid voor meer info.